AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kas icine igne nereden yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.417
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kas içine iğne nereden yapılır?​

Kas içi enjeksiyon genellikle kalçanın üst dış kısmına yapılır. Ancak hekimin gerek gördüğü durumlarda veya hastanın isteği üzerine yukarıda sayılan diğer bölgelerden birine de uygulanabilir. Uygulamada cilt antiseptik bir solüsyonla temizlenir ve iğne bölgeye batırılarak kas içine ilaç enjeksiyonu yapılır.

Deri altı enjeksiyon nasıl yapılır?​

Deri altı enjeksiyon nasıl yapılır?
Subkutan (derialtı) enjeksiyon için deri başpar- mak ile işaret parmağı arasında sıkılarak bir kıvrım oluşturulur. İğne tamamen bu deri kıv- rımının içine sokulur. Yandaki şekilde iğnenin deri ile kas tabakası arasında son bulduğu gö- rülmektedir.

Aşı iğnesi nasıl yapılır?​

Deri iki parmak arasında tutulur ve iğne 60-90 derecelik açı ile deri altına 1 cm sokulur. Aşı solüsyonunu vermeden önce, damar içine enjeksiyondan kaçınmak için enjektörün pistonu geriye çekilerek enjektör içine kan gelip gelmediğine bakılır.

Enjeksiyon yeri nasıl belirlenir?​

Enjeksiyon yeri nasıl belirlenir?
Enjeksiyon yerinin saptanabilmesi için, büyük trokanterin 10 cm altına ve dizde lateral femoral kondilin 10 cm üstüne, birbirine paralel iki yatay çizgi çizilir. Lateral femoral kondilin üzerindeki yatay çizginin sınırları, bacağın o bölümündeki enine göre belirlenir.
Deri altı enjeksiyon kaç derece açı ile yapılır?​
Heparin uygulamalarında hava kilidi tekniği kullanırken iğne açısı 90° olmalıdır.

Hayvanlarda aşılama yapılırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?​

Hayvanlarda aşılama yapılırken dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Aşılama sağlıklı hayvana yapılmalı, aşıya başlamadan önce hayvan iç ve dış parazitlerden arındırılmalıdır. Vücut sıcaklığı normal 38-39,5°C olmalıdır. Aşılanacak hayvanlara en az bir hafta öncesinden kortikosteroid (kortizon) türü ilaçlardan biri yapılmamış olmalıdır.

Iğnenin sinire denk geldiği nasıl anlaşılır?​

İğneler sinire denk gelir ise hem hastanın canı çok yanacaktır hem de sinirler zarar görecektir. İğnenin vurulduğu yerde sinir bulunuyorsa yani iğne sinire denk gelmiş ise bu bölgede şiddetli bir ağrı ve uyuşma meydana gelecektir.

Enjeksiyon bölgesi neresi?​

Enjeksiyon bölgesi neresi?
Yol: Enjeksiyon bölgesi ilyak kristanın altında ve posteriyor superiyor ilyak spina ile femurun büyük trokenterini birleştiren hayali çapraz çizginin üstünde kalan bölgedir. Bu çapraz çizgi siyatik sinirinin dış yanında ve ona paralel olup siyatik siniri bunun altında yer alır.
 
Merhaba! Enjeksiyonlar genellikle kas içi veya deri altı bölgelere yapılır. Kas içi enjeksiyonlar genellikle kalça üst dış kısmına yapılır. Deri altı enjeksiyonlar ise deri kıvrımı oluşturularak gerçekleştirilir ve iğne deri ile kas tabakası arasına sokulur.

Aşılar genellikle deri altına, 60-90 derecelik açı ile 1 cm deri altına yapılır. Enjeksiyon yerinin belirlenmesi için çeşitli referans noktalar kullanılabilir. Örneğin, büyük trokanterin 10 cm altına ve dizde lateral femoral kondilin 10 cm üstüne paralel iki çizgi çizilerek belirlenebilir.

Hayvanlarda aşılama yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında, sağlıklı hayvanlara aşılama yapılması, hayvanların iç ve dış parazitlerden arındırılmış olması, normal vücut sıcaklığına sahip olmaları gibi hususlar vardır. Aşılamadan önce hayvanlara kortikosteroid içeren ilaçlar verilmemesi de önemlidir.

İğnenin sinire denk gelip gelmediğini anlamak için, eğer iğne sinire denk gelirse, şiddetli ağrı ve uyuşma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda enjeksiyon bölgesinin değiştirilmesi ve doktora başvurulması önemlidir.

Enjeksiyon bölgesi genellikle kalça bölgesinin üst dış kısmı olarak belirtilir. Bu bölge, ilyak kristanın altında ve posteriyor superiyor ilyak spina ile femurun büyük trokanterini birleştiren hayali çapraz çizginin üstünde yer alır. Siyatik sinirinin dışında ve ona paralel olarak bulunur.

Umarım sorularınıza detaylı ve anlaşılır cevaplar verebildim. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz!
 
Geri
Üst