Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kartondan vitray calismasi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.601
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kartondan vitray çalışması nasıl yapılır?​

KARTON VİTRAY ÇALIŞMASI
- GEREKLİ MALZEMELER. 1-35X50 CM FON KARTONU.
- 2.KARTONUN YÜZEYİNE ŞEKLİ ÇİZİYORUZ.(ÖZEL OLARAK VİTRAY İÇİN HAZIRLANMIŞ DESENLER KOPYA EDİLEBİLİR KURŞUN KALEM ÇİZGİSİ SİYAH FON KARTONUNDA DAHA İYİ GÖRÜLÜR.
- 4.İKİ KARTONU KAPATIP YAPIŞTIRIYORUZ.VE SINIFIMIZIN CAMLARINA YAPIŞTIRIYORUZ.

Cam sanatı ne?​

Cam eşyanın üzerine boya ve desen işlenerek yapılan cam işleme sanatına “vitray” denilmektedir. Aslında vitray tekniğinin orijinalinde, kırılmış olan camların kullanılarak desen oluşturulması esastır. Ancak oldukça zor bir yöntem olduğundan pek tercih edilmemektedir.

Hangi sanat döneminde vitray kullanımı Kiliselerde yaygın hale gelmiştir?​

Hangi sanat döneminde vitray kullanımı Kiliselerde yaygın hale gelmiştir?
XIV. yy. ortalarına doğru yaygınlaşan bu soğuk ama seçkin yeni üslubun en güzel örnekleri Normandiya’dadır. XV. yy’da vitray sanatına kesin bir evrim geldi; sıcak renklere geri dönüldü. Astarlı camların bulunması, giderek daha çeşitli biçimlerde renklendirilen (Bourges Katedrali) dekorlara yepyeni bir görkem kattı.

Cam bezeme sanatı ne demek?​

Cam bezeme sanatı ne demek?
Tasarlanan desenin ortaya çıkarılabilmesi için renkli camların bir araya getirilmesi sanatına vitray denir. Cam süsleme sanatı da denilebilir.

Vitray nedir ve nasıl yapılır?​

Vitray sanatı gün ışığı ile doğan ve yine onun az ve çokluğu ile değişimler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Vitrayın diğer resim sanatlarından ayrı olan yönü onu diğerlerinden üstün kılan tarafı aynı kalmayışı, ışık değişimleriyle, ya da ışığa etki eden elemanların değişimiyle değişik özellikler kazanmasıdır.

Cam sanatı nedir Osmanlı?​

Cam eşyanın üzerine boya ve desen işleme sanatına ise “vitray” adı verilir.

Cam sanatı hangi yöreye aittir?​

Cam sanatı hangi yöreye aittir?
Antik Cam Üfleme Sanatı Antakya ve civarında bu yöreye özgü yeşil cam üfleme sanatı çok gelişmiş ve eski camlardan eritilip tekrar kazanım yönetimiyle üretim yapılmıştır. Antakya’da çok sayıda cam ustası vardır. Bazı ustalar birleşerek atölye ve işletmeler açmıştır.

Vitray nasıl ortaya çıkmıştır?​

Vitray nasıl ortaya çıkmıştır?
VİTRAY SANATININ GELİŞİMİ Cam süsleme sanatı aslen Doğu Akdeniz’den gelmektedir. O zamanlarda da cam üretimi yapılıyordu. Kalın ve küçük boyuttaki camlar, mermerler, bronzlar ve küçük cam parçaları ile birlikte bu sanat ortaya çıktı. En eski boyalı vitray örnekleri 9. ve 10.yy’da bulunmuştur.
Kilise camına ne denir?​
Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir.
Cam bezeme nasıl yapılır?​
40*30 ebatlarında olan camın mat tarafına siyah konturla eskiz çizilir, çizilen eskizin içi fırça yardımı ile transparan cam vitray boyası ile boyanır. Boyanan bölgelere camlar serpiştirilir ve kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra eskiz siyah cam vitray boyasıyla boyanır. Bir süre daha kuruduktan sonra çerçeve yapılır.

Vitray sanatı nasıl yapılır kısaca?​

Vitray sanatı nasıl yapılır kısaca?

Vitray teknikleri nelerdir kısaca?​

Vitray teknikleri nelerdir kısaca?
Vitray’ın başlıca temel olarak beş tekniği vardır.Bunlar Tiffany vitray,Kurşunlu vitray,Boyama vitray,Macunlu vitray ve Mozaik vitraylardır.

Cam vitray hangi boya ile boyanır?​

Cam Nasıl Boyanır?, Akrilik Boya İle Cam Boyama Bu boyalar genel maksatlı boyalardır ve camdan yapılmış eşyaları boyamak için kullanılabilir. (Cadence Multisurface, Rich Multisurface, Kale Supar, Polisan X1, Permolit Permolife, Dyo Hidrolux v.b.) Çok büyük cam yüzeyleri boyamak için akrilik boyalar çok uygundur.

Cam boyama teknikleri nelerdir?​

Bunlar; Tamponlama ; Fırçanın ucuna alınan boyanın darbeler şeklinde yavaşca yüzeye uygulanmasıdır. Mermerleme ; Yüzeylerde mermer görüntüsü oluşturmak için yapılan uygulamadır. Sticker tekniği; Cam yüzeyin üzerine konulan sticker veya stencil gibi şablonlarla desen oluşturma çalışmasıdır.
 
Kartondan vitray çalışması yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Gerekli Malzemeler:
- 35x50 cm ölçülerinde fon kartonu
- Vitray için özel desenler veya kopya edilebilecek desenler
- Kurşun kalem
- Makas
- Yapıştırıcı

2. Desenin Hazırlanması:
- 35x50 cm ölçülerindeki kartonun üzerine vitray için kullanacağınız deseni kurşun kalemle çizin. Desenin siyah fon kartonunda daha iyi görülmesi için dikkatli olun.

3. Kartonları Birleştirme:
- Desenin çizildiği karton ile temiz bir kartonu üst üste koyun.
- Kenarlarını düzgünce kapatıp yapıştırarak birleştirin.

4. Uygulama:
- Vitray çalışmanızı kendi camınızda kullanabilirsiniz. Örneğin sınıfınızın pencerelerine yapıştırabilirsiniz.

Vitray, cam üzerine boya ve desen işlenerek yapılan bir cam süsleme sanatıdır. Vitray tekniğinin orijinalinde kırılmış camlar kullanılarak desen oluşturulması esas alınmaktadır. Ancak günümüzde genellikle diğer teknikler tercih edilmektedir.

Vitray sanatı, gün ışığı ile etkileşerek farklı görünümler kazanan bir ışıklı resim sanatıdır. Cam üzerine renkli cam parçalarının bir araya getirilmesiyle desen oluşturulur. Vitray sanatı, farklı teknikler kullanılarak yapılabilmektedir. En yaygın vitray teknikleri arasında Tiffany vitray, Kurşunlu vitray, Boyama vitray, Macunlu vitray ve Mozaik vitray bulunmaktadır.

Cam vitray boyanırken genellikle akrilik boya tercih edilir. Akrilik boya genel maksatlı bir boya türüdür ve cam yüzeylerin boyanmasında sıkça kullanılmaktadır. Cam boyama teknikleri arasında ise tamponlama, mermerleme ve sticker tekniği gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Eğer vitray sanatı ile ilgileniyorsanız, belirli teknikleri öğrenerek ve pratik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Keyifli ve yaratıcı bir süreç olacağını düşünüyoruz. Umarım bu bilgiler size faydalı olur!
 
Geri
Üst