AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karton turemis mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karton türemiş mi?​

Fransızca carton “kalın kâğıt, mukavva” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İtalyanca cartone “kaba kâğıt, büyük kâğıt” sözcüğünden alıntıdır.

Sonbahar birleşik kelime mi?​

Özellikle iki kelimeden meydana gelen sözcüklerin birleşik mi yoksa ayrı mı yazılacağı çok fazla karıştırılmaktadır. Sonbahar da bu kelimelerden biri olarak yazı dilinde çoğunlukla yanlış yazılır. Sonbahar kelimesi TDK sözlüğüne göre birleşik olarak ‘sonbahar’ şeklinde yazılmaktadır.

Basit türemiş birleşik isim nedir?​

Basit türemiş birleşik isim nedir?
İsimler yapılarına göre basit, birleşik ve türemiş isim olarak üçe ayrılır. Yapım eki almayan sözcükler basit isimdir. Örnek: Masa, ağaç, kuş, çerçeve, tablo. En az iki kelimenin birleşmesiyle oluşan ve bitişik yazılan kelimelere birleşik isim denir.

Tartmak türemiş bir kelime midir?​

Tartmak türemiş bir kelime midir?
Kökeni oldukça eskilere dayanan sözcük, Eski Türkçede “çekmek, yaymak, açmak” anlamlarına gelir. Zamanla “ölçmek” anlamı da kazanmıştır. Tartmak kökünden türeyen diğer sözcükler şunlardır: Tartı, tartışma, tartışmak, tartaklamak.

Sonbaharda nasıl yazılır TDK?​

SONBAHAR NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu’na göre ”sonbahar” birleşik yazılır.

Basit türemiş birleşik kelimeler nelerdir?​

Yapım eki alıp anlamı değişmeyen her kelime basit kelimedir. Kök ya da gövdesine yapım eki getirilen kelimeler ise birleşik kelime olarak tanımlanır. Birleşik kelimelerin ortak özelliği gelen ek ya da eklerle birlikte anlamlarının değişmesidir. Birleşik sözcükler ise iki ayrı kelimenin bir araya getirilmesiyle oluşur.

Kalemlik kelimesi basit mi türemiş mi birleşik mi?​

Kalemlik kelimesi basit mi türemiş mi birleşik mi?
Kalem, süt, göz, kâğıt, halı ve gitmek basit sözcüklere örnektir; ancak bu sözcüklerden yapım ekleri veya başka sözcükler eklenerek türetilmiş kalemlik, sütçü, gözlük, kâğıthane, halıcı, gider gibi sözcükler basit değildir.

Yağmur sözcüğü türemiş mi?​

Yağmur sözcüğü türemiş mi?
yağmur — sözcüğün kökü “yağ-” yağ+mak— mastar ekini alabildiğine göre fiil köküdür.
 
Merhaba! Verdiğin bilgiler doğru ve detaylı bir şekilde verilmiş. Eğer başka konular hakkında da soruların varsa bana sorabilirsin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst