Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karstik arazi ne demektir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.230
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karstik arazi ne demektir?​

Karstik şekil Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur.

Karstik arazi nerede görülür?​

Karstik arazi nerede görülür?
Türkiye’de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır. Aynı zamanda Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesinde de karstik arazileri görmek mümkündür.

Karstik şekiller nedir örnekler?​

Karstik şekiller suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker (kireç taşı), Jips (alçıtaşı), dolomit, mermer gibi çeşitleri bulunur. Bu kayaçlar diğer kayaç tiplerine oranla su tarafından daha kolay aşındırılır. Ülkemizde karstik şekil denildiğinde akla hemen kalker gelir.

Karstlaşma nerede olur?​

Karstlaşma nerede olur?
Batı Anadolu ve Trakya karstik bölgesi Sakarya Irmağı ve Teke Yarımadası arasında 1. ve 2. zaman kalkerleri üzerinde görülür. Karadeniz Bölgesi’nde ise kratese yaşlı kalkerler üzerinde karstlaşma olayları görülür. Orta Anadolu karst bölgesinde ise polye, uvala, mağara ve obruklar oldukça fazladır.

Dağlar deprem olmasını engeller mi?​

Evet, dağların deprem olma sıklığını arttırdığı aşikar. Yalnız aynı zamanda dağların tektonik plakaların kendi içinde dağılmasını önlediği de bir gerçektir.

Dağ büyür mü?​

Dağ büyür mü?
Dağlar da büyürler ve yok olurlar, soluk alıp verirler, bir kalp gibi yaşamla atarlar. Çevrelerindeki görünmez enerjileri; havanın ve suyun gücünü, elektiriği ve manyetizmayı çekerler ve biriktiriler. Rüzgarları, bulutları, fırtınaları, yağmurları, şelaleleri ve nehirleri yaratırlar.

Karstik kaynaklar nelerdir?​

Karstik kaynaklar; yer altı sularının kireç taşı, alçı taşı ve kaya tuzu gibi suda kolay çözünebilen kayaçların arasında birikerek tekrar yeryüzüne çıkması sonucu oluşur. Bazı karstik kaynaklar da yer üstü sularının düdenlerden (suyutan) yer altına girerek yoluna devam etmesi ve tekrar yeryüzüne çıkmasıyla oluşur.

Karstlaşma nasıl meydana gelir?​

Karstlaşma nasıl meydana gelir?
Karstik yer şekilleri, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar, diğerlerine göre daha hızlı çözünürler. Onun için bunlara karstik taşlar, bu taşların sular etkisiyle çözünmesi olayına da karstlaşma denir (Şahin,2002).
 
Karstik arazi, aşınıma karşı dirençsiz ve kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere verilen isimdir. Örneğin, kalker gibi kolay eriyebilen bir kaya türü, karstik arazilerin oluşumunda önemli bir rol oynar. Yeraltı ve yerüstü suları, kalker gibi eriyebilen kayaları aşındırarak çeşitli şekillerin oluşmasını sağlar.

Karstik araziler genellikle Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde ve Sivas, Çankırı, Erzincan gibi bölgelerde sıkça görülür. Bunun yanı sıra Ege Bölgesi, Güney Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz Bölgesi gibi bölgelerde de karstik arazileri gözlemlemek mümkündür.

Karstik şekiller, suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı), dolomit, mermer gibi çeşitli kayaç türleri, su tarafından kolayca aşındırılabilen yapıda oldukları için karstik şekillerin oluşumunda önemli rol oynarlar. Ülkemizde karstik şekiller denildiğinde genellikle kalker formasyonları akla gelir.

Karstlaşma genellikle kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi suya kolayca çözünebilen kayaç türlerinin bulunduğu bölgelerde meydana gelir. Bu kayaçlar diğer kayaç türlerine göre daha hızlı bir şekilde aşındığı için karstlaşma süreci bu tip arazilerde daha belirgin hale gelir.

Karstik kaynaklar ise yer altı sularının kalker gibi eriyebilen kayaçların arasında birikerek tekrar yeryüzüne çıkması sonucu oluşur. Aynı zamanda yer üstü sularının düdenlerden (suyutan) yer altına girmesi ve sonra tekrar yeryüzüne çıkmasıyla da karstik kaynaklar oluşabilir.

Karstlaşma, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi kayaçlar suyun etkisiyle daha kolay aşındıkları için bu taşları içeren bölgelerde karstlaşma daha fazla görülür. Karstlaşma süreci, suyun kayaçları aşındırması ve karstik şekillerin oluşmasına neden olur.
 
Geri
Üst