- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Karst topoğrafyası nasıl oluşur?
Karst topografyası, karbondioksitli suların başta kireçtaşı olmak üzere jips, kaya tuzu ve kalker gibi eriyebilen kayaları eritmesi ile oluşmaktadır. Kalkerlerin erime özelliklerine veya suda çözünme özelliklerine bağlı olarak meydana gelen yer şekillerinin oluşturduğu topografyaya karst topografyası denir.Karst topoğrafyası nedir örnek?
Karstlaşma sonucu oluşan şekiller topluluğuna “Karst Topografyası” denilmektedir. Karstik yer şekilleri, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar, diğerlerine göre daha hızlı çözünürler.Karstik toprak nedir?
Karstik şekil Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.
Karstik arazilerin özellikleri nelerdir?
Karstik Arazilerin Özellikleri Erime sonucunda toprak meydana gelen çukurlarda toplanmıştır. Karstik şekle bürünmüş olan kaya yüzeyleri su açısından fakirdir. Tarım imkanları sınırlıdır. Yerleşmeler dağınık ve az topraklara bağlı şekilde serpilmiştir.Kalkerli arazilerde oluşan platolar nelerdir?
2) Karstik Platolar: Kalker ve Jips gibi eriyebilen ya da çözülebilen kayaçların bulunduğu arazilerin akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşan platolardır. Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya’nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder.Karstik mağaralar nasıl oluşur?
Karstik mağaralar: Kireç taşı, dolomit, mermer, jips, tuz, kalsit, çimentolu konglomera ve kum taşı gibi erimeye uygun karbonatlı ve sülfatlı kayaların, yeraltı suları tarafından eritilerek aşındırılmasıyla meydana gelen mağaralara karstik mağaralar denir.
Karstik şekiller nedir örnekler?
Karstik şekiller suların etkisiyle çözünebilen kayaçların üzerinde meydana gelen şekillerdir. Kalker (kireç taşı), Jips (alçıtaşı), dolomit, mermer gibi çeşitleri bulunur. Bu kayaçlar diğer kayaç tiplerine oranla su tarafından daha kolay aşındırılır. Ülkemizde karstik şekil denildiğinde akla hemen kalker gelir.Türkiyede karstik şekillere daha çok hangi yörede rastlanır?
Türkiye’de karstik şekillere örnekler, İç Anadolu Bölgesi’nde, Akdeniz Bölgesi’nde – Toros Dağları’nda, Batı Karadeniz’de ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülmektedir. Bu bölgelerde karstik toprak özelliklerinin bulunması kraterlerin, jips kartının bulunmasıyla ilgilidir.Karstik oluşumlar nelerdir?
Yağışlar ve yer altı suları, kalker, jips, kayatuzu, dolomit gibi eriyebilen, kırık ve çatlakların çok olduğu taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma neden olurlar. Kimyasal aşınım sonunda oluşan şekillere karstik şekiller denir.