AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karst Jeomorfolojisi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karst Jeomorfolojisi nedir?​

“Karst Jeomorfolojisi” çok genç bir disiplin olmakla beraber uzun bir evrimin ürünüdür ve jeomorfolojinin önemli bir dalıdır. Aynı morfojenetik bölgede karstlaşmanın koşullarına bağlı olarak değişik görünümlerde karşımıza çıkan kars topografyasına ait şekiller, topografyayı çeşitlendirir ve ilginç bir hale getirir.

Karstik aşınım şekilleri nelerdir?​

Karstik aşınım şekilleri Dolin: Lapyalar zamanla genişleyip birleşirler, böylelikle dolinler oluşur. Derinlikleri birkaç metredir, çapları ise yüz metreyi bulabilmektedir. Uvala: Karstik alanlarda dolinlerin zamanla genişleyip büyümesiyle uvalalar oluşur. Polye: Uvalaların genişleyip büyümesiyle oluşur.
Karst toprak yapısının birincil oluşma sebebi nedir?
Karstik şekil Aşınıma karşı dirençsiz, kolay eriyebilen kayalardan oluşan arazilere karstik araziler denir. Örneğin kalker, kolay eriyebilen bir kayadır. Yeraltı ve yerüstü suları, kalkerden oluşan sahaları, eriterek bazı şekiller oluşturur. CaCO3 (kalsiyum karbonat) ve su ile oluşmuş dış kuvvetlerdir.
Karstik aşınım şekillerinin en büyüğü nedir?
Bunlar, İç Anadolu’nun güneyinde ve Toroslarda yer yer görülmektedir. Silifke’nin doğusunda Cennet ve Cehennem obrukları yer almaktadır. Uvala ve polyeler: Dolinler birleşerek uvalalar, uvalalar da birleşerek polyeler oluşur. Karstik şekillerin en genişi olan polyelerdir.

Karst topoğrafyası hangi kayaçlar üzerinde oluşur?​

Karst topografyası, karbondioksitli suların başta kireçtaşı olmak üzere jips, kaya tuzu ve kalker gibi eriyebilen kayaları eritmesi ile oluşmaktadır.

Dolin nedir nasıl oluşur?​

Dolin karstlaşma sonucu oluşmuş (lapyaların birleşmesiyle), boyutları bölgenin karstik özelliklerine bağlı olarak değişen, kapalı veya yarı açık çukurluklar. Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklardır.
Karst topoğrafyası nerede bulunur?
Topografya yüzeyinde çok sayıda dolin yer almaktadır. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde ise hum adı verilen dik yamaçlı aşınım artığı tepelerin yer aldığı kuleli karst gelişmektedir. Kuleli karstın görüldüğü başlıca alanlar; Güney Çin, Vietnam, Avustralyanın kuzeydoğusu, Java adası, Antiller ve Orta Amerikadır.
Karstik kayaçlar nerede bulunur?
Su ile oldukça kolay aşınabilen karstik kayaçların bulunduğu araziler Türkiye’de yaygın olarak görülür. Türkiye’de en yaygın olarak Akdeniz Bölgesinde olmak üzere Sivas, Çankırı ve Erzincan bölgelerinde de karstik arazilere rastlanır.
 
Geri
Üst