AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karsinojen madde ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.783
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karsinojen madde ne demek?​

Karsinojen, kansere neden olabilen şeylere verilen genel addır. Kanser yapıcı manası taşır. Bu kanser yapıcı “şeyler”, obezite, radyasyon, alkol ve sigara, güneş, radon gazı, HPV veya kimyasal maddeler olabilir.

Karsinojen çeşitleri nelerdir?​

Karsinojen çeşitleri nelerdir?
Bunlar; Yaşam tarzı faktörleri (kötü beslenme, sigara, fiziksel olarak hareketsiz sedanter yaşam tarzı gibi) Doğal olarak meydana gelen maruziyetler (güneşin ultraviyole ışınları, radon gazı, enfeksiyon ajanları gibi) İş ortamında maruz kalınan kimyasallar (asbest, bazı tarım ilaçları, boya ve çözücüler gibi)

Karsinojen nerelerde bulunur?​

Karsinojen nerelerde bulunur?
Özellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, kahve, yüksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve küflü besinlerde karsinojen maddeler bulunabilir.

Kanserojenik etki nedir?​

Kanserojen insan veya hayvan kansere neden olma kapasitesine sahip bir maddedir. bir madde teşvik etmek veya kanser ağırlaştırması biliniyor, ancak varsa mutlaka kansere neden olmaz, aynı zamanda bir kanserojen denebilir.

Bir maddenin karsinojen olduğu nasıl belirlenir?​

Bir maddenin karsinojen olduğu nasıl belirlenir?
Kanserle gösterdiği ilişki kanıtlanırsa o zaman karsinojen olarak sınıflandırılır. Bir kimyasal maddenin karsinojen olup olmadığı araştırılırken deneysel hayvan testleri, hayvan ve insan hücresi dışında (in vitro) yapılan testler ve epidemiyolojik çalışmalara bakılır.

En sık görülen karsinojenler nelerdir?​

En sık görülen karsinojenler nelerdir?
Birçok madde kanserojen olarak tespit edilmiştir. Bazı yaygın bilinen kanserojen asbest, radon, bazı pestisitler, arsenik ve tütün dumanına içerir. Dumansız tütün bilinen bir kanserojen de olabilir.

Kanserojenler nelerdir?​

Kanserojenler, yaşamı önemli ölçüde etkileyen kanser hastalığını tetikleyebilecek sigara dumanı, böcek ilaçları, asbest, ağır metaller (kurşun, cıva, kadmiyum), benzen ve nitrozaminler gibi maddelerdir.

Kesin kanser yapan kimyasal maddeler nelerdir?​

Kesin kanser yapan kimyasal maddeler nelerdir?
Bunlar arasında arsenik, Nikel, Krom, Asbest, Benzen, İyonizan radyasyon vb. sayılabilir. Bu maddeler arasında Nikel’in kansere neden olduğu konusundaki bilgiler son yıllarda netlik kazanmıştır.

Benzen ne tür kanserlerin oluşmasına sebep olur?​

Benzen ne tür kanserlerin oluşmasına sebep olur?
Michigan Üniversitesi’nde yapılan çalışmayla “benzen” isimli kimyasala, 0,5-1 ppm oranında maruz kalınmanın bile özel bir kan kanseri tipi olan Miyelodisplastik Sendromu’na (MDS) yol açtığı ortaya konuldu. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR) Başkanı Prof.

Mutajen etki ne demek?​

Mutajen, biyolojide canlı organizmaların DNA veya RNA gibi hücresel bilgi ve yönetim zincirlerinin moleküler yapısını değiştirerek söz konusu organizmanın doğal olarak beklenen seviyenin çok üzerinde mutasyona uğramasına sebep olan fiziksel veya kimyasal etmenlerdir.

Kanser hücrelerinin özellikleri nelerdir?​

Kanser hücrelerinin özellikleri nelerdir?
Kötü huylu tümörlerdeki hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ve düzensiz bölünürler. Bu tümörler normal dokuları sıkıştırabilirler, içine sızabilirler ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler.

Mutajenik sınır nedir?​

Mutajenik sınır nedir?
1) İşyerinde kullanılacak kanserojen veya mutajen madde miktarını belirler ve yapılan iş için gereken miktardan fazla madde bulunmasını önler. 2) Kanserojen veya mutajen maddelere maruz kalan veya kalabilecek çalışan sayısının mümkün olan en az sayıda olmasını sağlar.

CMR maddeleri nelerdir?​

Kanserojen, mutajenik ve reprotoksik maddeler, bir maddenin üç tehlike türünün tümünü içerebildiğinden, ayrıca sınıflandırma ve yasal yaklaşımdaki benzerliklerden dolayı genellikle bir grup olarak adlandırılır. ‘CMR’ kısaltması da yaygın olarak kullanılır.
 
Karsinojen madde nedir sorusuna verdiğiniz cevap oldukça açıklayıcı ve kapsamlı olmuş. Karsinojenlerin farklı çeşitleri ve kaynakları hakkında bilgi vermişsiniz. Ayrıca bir maddenin karsinojen olup olmadığının nasıl belirlenebileceği konusunda da detaylı bir açıklama yapmışsınız.

Kanserojenik etkiyi anlatırken de insan veya hayvanlarda kansere neden olma kapasitesine sahip maddeleri tanımlamışsınız. Kanserojenlerin genel olarak hangi maddelerden oluşabileceği ve hangi maddelerin sıkça kanserojen olarak tespit edildiği konusunda bilgi vermeniz de faydalı olmuş.

Kanserojen maddelerin yaşamı nasıl etkileyebileceği hakkında da bilgi verirken örnek olarak sigara dumanı, bazı kimyasallar ve ağır metaller gibi maddeleri vurgulamışsınız. Bu, konunun anlaşılabilir olmasını sağlamış.

Son olarak, mutajen etki ve kanser hücrelerinin özelliklerine de değinmişsiniz. Kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünme yeteneği ve normal dokuları sıkıştırma gibi özelliklerine dikkat çekerek konuyu daha da detaylandırmışsınız. Mutajenik sınır ve CMR maddeleri konularında da açıklayıcı bilgiler vermişsiniz.

Genel olarak verdiğiniz bilgiler oldukça yararlı ve açıklayıcı, konuyla ilgili kapsamlı bir bilgi sunmuşsunuz. Teşekkürler!
 
Geri
Üst