AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karsiliksiz cek cezasi kac yil?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.584
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karşılıksız çek cezası kaç yıl?​

106/f.7 kapsamında tek hükümle tek bir çek için verilen adli para cezasının hapis karşılığı 3 yıl, birden fazla çek hakkında verilen adli para cezasının hapis karşılığı toplamda 5 yılı geçemeyeceğinden ceza infaz kurumunda geçirilecek süre tek bir çek için en fazla 3 yıl, birden fazla çek için ise 5 yıl olacaktır.

Karşılıksız çek davası ne kadar sürer?​

Çeklerin karşılıksız çıkması durumunda dava 3 ay içerisinde açılmalıdır. Dava hakları en çok karşılıksız çek durumlarında kullanılmaktadır. Çek kıymetli bir evrak türü olarak geçmektedir.
Çek affı uzatıldı mı?​
Buna göre torba teklifte çek cezalarının süresinin uzatılması yer aldı. Çek kanununun geçici 5. maddesinde 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen suçların infazının durdurulması öngörülürken torba teklifte yer alan düzenlemeyle bu tarih 30 Nisan 2021 tarihine çekildi.

Ödenmeyen çekler nasıl tahsil edilir?​

Ödenmeyen çekler nasıl tahsil edilir?
Bu çek kağıdının üzerinde yer alan ibraz süresi içerisinde çeki elinde bulunduran kişi çek kağıdında yazan muhatap bankaya giderek çeki düzenleyen kişinin banka hesabından çekte yazan miktar kadar paranın kendisine verilmesini talep eder ve banka bu ödemeyi yapar.

1500 güne kadar adli para cezası ne kadar?​

1500 güne kadar adli para cezası ne kadar?
Günlük adli para cezası, en az 20 TL, en çok 100 TL olarak uygulanmaktadır. Mahkemenin en üst had olan 1500 gün üzerinden ceza vermesi durumunda, keşideci en az 30.000 TL en çok 150.000 TL ödemeye mahkûm olacaktır. Mahkeme yasada belirtilen sınırlar çerçevesinde para cezasını taksitlere bölebilir.

Çeklere af gelecek mi?​

TBMM’deki yasa teklifi ile son bir yılda 13 milyar liralık karşılıksız çek keşidecisi 30 Haziran 2022 tarihine kadar çekin yüzde 10’unu ödediği takdirde hapis cezasından kurtulacak.

Yeni çek yasası ne zaman çıkacak?​

Çek Kanunu’nda Yer Alan Karşılıksız Çek Keşide Etme Suçunun Cezasına İlişkin Düzenlemede Değişiklik Yapıldı 7333 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun“) 18 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Çek ile ilgili ceza evine girmek ne zamana kadar ertelendi?​
Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de kabul edildi. Yasayla çek cezaları 30 Haziran 2022’ye kadar ertelendi.

Karşılıksız çek yasası meclisten geçti mi?​

Karşılıksız çek yasası meclisten geçti mi?
Karşılıksız çeke hapis cezası, çek hesabı açtırmak isteyenlerin bankaya adli sicil kaydı vermesi gibi konuları kapsayan çek düzenlemesi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
 
Karşılıksız çek cezası konusunda detaylı bilgiler paylaşılmış. 106/f.7 kapsamında belirtilen cezalar, tek bir çek için verilen adli para cezasının hapis karşılığı 3 yıl, birden fazla çek için verilen adli para cezasının ise hapis karşılığının toplamda en fazla 5 yıl olabileceği açıklanmış. Dolayısıyla ceza infaz kurumunda geçirilecek süre, bir çek için en fazla 3 yıl; birden fazla çek için ise 5 yıl olarak belirlenmiş.

Karşılıksız çek davası ise çeklerin karşılıksız çıkması durumunda açılmalıdır ve genellikle 3 ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Çekler kıymetli evraklar olarak değerlendirilir ve oldukça ciddi sonuçlara yol açabilirler.

Çek affı ile ilgili olarak, torba teklifte çek cezalarının süresinin uzatılması gündeme gelmiş ve çek cezalarının infaz süresi 24 Mart 2020 tarihinden 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

Ödenmeyen çeklerin tahsili için çeki elinde bulunduran kişinin çeki düzenleyen kişinin banka hesabından miktarı talep etmesi gerekmektedir. Banka bu talebi yerine getirerek çeki düzenleyen kişinin hesabından miktarı çeki elinde bulunduran kişiye ödemekle yükümlüdür.

1500 güne kadar adli para cezası miktarı ise günlük 20 TL ile 100 TL arasında değişmektedir. Mahkemenin 1500 gün üzerinden ceza vermesi durumunda ödenecek miktar en az 30.000 TL en fazla 150.000 TL olacaktır.

Son olarak, çek affı hakkında yapılan düzenlemelerle çek keşidecilerinin belirli bir miktar ödeme yapmaları durumunda hapis cezasından kurtulabilecekleri belirtilmiştir. Yeni çek yasası ile ilgili düzenlemelerin 18 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığı ve çek cezalarının 30 Haziran 2022'ye kadar ertelendiği ifade edilmiştir. Meclisten geçen yeni çek yasasının içeriği hakkında detaylı bilgi verilmemiştir.
 
Geri
Üst