AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karsiliklilik normu ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.909
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karşılıklılık normu ne demek?​

Sosyal psikolojide karşılıklılık ya da karşılıklılık normu, bir başkasının bizim için yaptıklarını geri ödememizi gerektiren toplumsal beklentiyi ifade eder.

Mütekabiliyet ne demek 11 sınıf?​

Mütekabiliyet ne demek 11 sınıf?
Mütekabiliyet kelimesi “karşılıklı olma durumu” anlamına gelir. “Mütekabiliyet esası” diplomatik bir terim olup devletler arası ilişkilerde karşılıklılık esasına dayanır. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibidir.

Mütekabiliyet esasına göre ne demek?​

Mütekabiliyet, karşılıklı olma durumu anlamına gelen bir kelime ve diplomatik bir terim. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini tanımlar.

Mütekabiliyet hangi antlaşma ile ortaya çıkmıştır?​

Mütekabiliyet hangi antlaşma ile ortaya çıkmıştır?
Cevap : Zitvatorok Antlaşması Osmanlı’nın lehine gibi görünse de, bu antlaşma Osmanlı Devleti’nin artık eski gücünde olmadığını gösteriyordu. Bu antlaşma ile artık Osmanlı Devleti’nin Orta Avrupa’daki üstünlüğü sona ermiştir.

Mütekabiliyet kavramı nedir?​

Mütekabiliyet nedir vatandaşlık?​

Mütekabiliyet nedir vatandaşlık?
Mütekabiliyet, (karşılıklılık, reciprocity) en az iki devlet arasında uygulanan ve bir ülkede diğerinin vatandaşlarına aynı mahiyette hakların tanınmasını ifade eden bir ilkedir.

Osmanlı Devleti hangi antlaşma ile artık Avrupa diplomasisinde eşitlik esasını kabul etti?​

ZİTVATOROK ANTLAŞMASI Bunlardan ilki 1606 yılında Avusturya ile imzalanan Zitvatorok Antlaşması’dır. Nitekim toprak kaybı olmayan bu antlaşma ile Avusturya İmparatoru’nun “Kayzer”lik sanının kabul edilmesi ile Osmanlı Devleti’nin Batı karşısında üstünlüğü sona ermiş ve ilişkilerde müsavemet/eşitlik dönemi başlamıştır.

Hangi antlaşma Osmanlı Devleti’nin savaşta kazanmasına rağmen masa başında?​

Hangi antlaşma Osmanlı Devleti’nin savaşta kazanmasına rağmen masa başında?
Karlofça Antlaşması
Karlofça Antlaşmalarının müzakereleri
Tür | Barış antlaşması
Yazılma | 16 Kasım 1698
İmzalanma | 26 Ocak 1699
Yer | Karlofça, Voyvodina
 
Karşılıklılık normu, sosyal psikolojide bir kavram olarak, diğer insanların bizim için yaptıklarını geri ödeme beklentisini tanımlar. Yani bir başkasının bize iyilik yaptığında, toplumda genellikle bu iyiliği geri ödememiz beklenir. Bu durum sosyal ilişkilerde karşılıklılığı ve dengeli bir ilişkiyi sağlamak amacıyla önemlidir.

Mütekabiliyet ise "karşılıklı olma durumu" anlamına gelir. Özellikle diplomatik ilişkilerde kullanılan bir terimdir. Devletler arası ilişkilerde maruz kalınan bir davranışa aynı şekilde karşılık verme prensibini ifade eder. Yani mütekabiliyet esasına göre, bir devletin aldığı bir davranışa karşılık verilirken, aynı ya da benzer şekilde karşılık verme ilkesine dayanılır.

Mütekabiliyet kavramı genellikle devletler arası ilişkilerde karşılıklılığı vurgulamak için kullanılır. Bir devlet diğer bir devletin vatandaşlarına tanıdığı haklara benzer hakları tanıdığında bu mütekabiliyet ilkesinin uygulandığı söylenebilir. Bu durum, devletler arası ilişkilerde eşitlik ve karşılıklılığın korunmasını sağlamaya yönelik bir prensibi ifade eder.

Osmanlı Devleti'nin Avrupa diplomasisinde eşitlik esasını kabul ettiği antlaşma ise 1606 yılında Avusturya ile imzalanan Zitvatorok Antlaşmasıdır. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti'nin Orta Avrupa'daki üstünlüğü sona ermiş ve Avusturya İmparatoru'nun "Kayzer"lik sanının kabul edilmesiyle eşitlik dönemi başlamıştır.

Karlofça Antlaşması ise Osmanlı Devleti'nin savaşta kazanmasına rağmen masa başında kayba uğradığı antlaşmalardan biridir. 16 Kasım 1698 tarihinde yazılan ve 26 Ocak 1699 tarihinde imzalanan bu antlaşma, Karlofça'da gerçekleşmiştir.
 
Geri
Üst