Karsiliklar muhasebe de ne amacla kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karşılıklar muhasebe de ne amaçla kullanılır?​

Muhasebe açısından “Karşılık“: gerçekleşme zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülükleri tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Örneğin, davalar, verilen garantiler ve benzerleri işletme için zamanı veya tutarı belli olmayan yükümlülüklere neden olabilir.

Karşılık giderleri kanunen kabul edilmeyen gider midir?​

Vergi kanunlarımızda Dönemsellik ilkesi gereği cari yıl haricindeki geçmiş veya gelecek aylara veya yıllara ait giderler ile Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenmemiş bulunan karşılıklar KANUNEN Kabul Edilmeyen Gider olarak kabul görmektedir.
Şüpheli ticari alacaklar karşılığı Kkeg mi?
Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar; Örneğin, dava safhasında olmayan ya da icra takibine başlanmamış bir alacak için şüpheli alacaklar karşılığı ayrılsa bile ayrılan karşılık tutarı KKEG’ dir.
Yansıtma hesabı ne için kullanılır?
Yansıtma Hesapları: Bu hesaplar, “fiili maliyetlerin” uygulandığı durumlarda gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.

Şüpheli alacak karşılığı hesabı nedir?​

Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde 129. Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı’nın işleyişi; “Hesaplanan karşılık tutarı bu hesaba alacak, “654. Karşılık Giderleri” hesabına borç kaydedilir. Önceki Dönem Gider ve Zararları” hesabına borç, tahsil edilemeyen tutar, ilgili alacak hesabına alacak kaydolunur.

Kanunen kabul edilmeyen giderler nerede takip edilir?​

Olası hataları önlemek için burada yapılması gereken, vergi mevzuatına göre KKEG ‘lerin (kayıtlarda Tek Düzen Hesap Planında yeri olmayan Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı’na kaydedilmesi yerine) ilgili gider hesabında gider türüne göre kaydedilmeli ve ayrıca Nazım Hesap’larda alt hesap olarak KKEG ve KKEG …
 
Geri
Üst