AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karsilik ne zaman ayrilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.662
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karşılık ne zaman ayrılır?​

Bilindiği gibi, vadeli olarak yapılan satışlar, tahsilatı beklenmeden gelir olarak dikkate alınmakta, daha sonra tahsilatın gerçekleşmediği ya da şüpheli hale geldiği durumlarda VUK’nun 323. maddesine göre gider yazılarak karşılık ayrılmaktadır.

128 129 hesap nasıl çalışır?​

KALMAYAN KARŞILIKLAR” hesabının alacağına devredilerek “129.ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI” hesabına borç kaydedilir. Şüpheli alacağın tahsilinin olanaksız olduğu kesinleştiği durumda ise 129.ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI” hesabına borç, “128.ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına ise alacak kaydedilir.
Alacağın tahsilinin şüpheli hale gelmesi unsurları nelerdir?​
Şüpheli hale gelen alacağın; – Dava veya icra safhasında olması, – Protesto edilmesine veya yazılı olarak birden fazla istenilmiş olmasına karşın tahsil edilememiş olması, – Miktarı da dava ve icra takibine değmeyecek kadar küçük olmalıdır.

Şüpheli alacağa karşılık ayırmak zorunlu mu?​

Şüpheli alacağa karşılık ayırmak zorunlu mu?
Kanun, şüpheli hale gelen alacaklar için karşılık ayrılmasına olanak sağlıyor. Başka bir ifadeyle, şüpheli hale gelen alacak tutarı, vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabiliyor. Karşılık ayrılması zorunlu mu? Karşılık ayrılması zorunlu değil.

Karşılık Giderleri hesabı nedir?​

Karşılık Giderleri hesabı nedir?
Karşılık Giderleri” hesabına borç kaydedilir. Kendisine karşılık ayrılmış olan menkul kıymet elden çıkarıldığında veya değer düşüklüğünün gerçekleşmemesi halinde bu hesaba borç kaydedilerek, karşılık tutarı “644. Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı”na aktarılarak kapatılır.

Karşılık ayırma neden yapılır?​

Karşılıklar gelecekte doğabilecek gerçek tutarı belli olmayan olası bir zararı karşılamak amacıyla ayrılır.

129 hesap nasıl çalışır?​

Hesabın İşleyişi ve Özelliği. Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde 129. Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı’nın işleyişi; “Hesaplanan karşılık tutarı bu hesaba alacak, “654. Karşılık Giderleri” hesabına borç kaydedilir.
128 hesap nasıl çalışır?​
128 Şüpheli Ticari Alacaklar Hesabının İşleyişi : Tahsili şüpheli hale gelmiş olan alacaklar ilgili hesapların alacağı karşılığında 128 nolu hesaba borç yazılarak bu durumdaki alacaklar normal alacaklardan çıkarılır. Alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi durumunda bu hesaba alacak kaydedilir.

Şüpheli alacak karşılığı nasıl ayrılır?​

Şüpheli alacak karşılığı nasıl ayrılır?
Şüpheli hale gelmiş alacaklar için değerleme gününün tasarruf değeri ile pasifte karşılık ayrılır. Ayrılan karşılığın hangi şüpheli alacaklarla ilgili olduğu da karşılık hesabında gösterilmelidir. Kanun maddesi şüpheli alacağa karşılık ayırma işlemini mükellefin ihtiyarına bırakmıştır.

Avanslar için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir mi?​

Avanslar için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir mi?
Birinci görüşe göre; mal teslimi veya hizmet ifasını sağlamak üzere verilen avanslar, ticari veya zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmakla birlikte kanun gerekçesinde belirtildiği üzere daha önce hasılat hesaplarına intikal ettirilmediği için karşılık ayırmak suretiyle zarar yazılamaz.

Şüpheli hale gelmiş bir alacağa işletme Karşilik Ayrilmiştir hangi hesaba kayit yapilir?​

129- ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR KARŞILIĞI (-): Bu hesap dönem sonunda şüpheli hale gelmiş olan alacaklara ilişkin ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır. Pasif karakterli bir hesaptır. Şüpheli alacaklar ancak bilanço usulüne göre defter tutan mükellefler tarafından zarar olarak yazılabilmektedir.
 
Karşılık ne zaman ayrılır?
Vadeli olarak yapılan satışlarda tahsilat beklenmeden gelir olarak kaydedilir. Ancak ilerleyen süreçte tahsilat yapılamadığı ya da şüpheli hale geldiği durumlarda Vergi Usul Kanunu'nun 323. maddesine göre gider yazılarak karşılık ayrılabilir.

128 ve 129 hesaplarının çalışma şekli:
- "128. Şüpheli Ticari Alacaklar" hesabının alacağı "129. Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı" hesabına devredilerek borç kaydedilir. Şüpheli alacağın tahsilinin olanaksız olduğu durumda ise "129. Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı" hesabına borç, "128. Şüpheli Ticari Alacaklar" hesabına ise alacak kaydedilir.

Alacağın tahsilinin şüpheli hale gelmesi unsurları:
- Dava veya icra sürecinde olması,
- Protesto edilmiş olması ya da yazılı olarak birden fazla talep edilmesine rağmen tahsil edilememiş olması,
- Miktarının dava ve icra takibine değmeyecek kadar küçük olması gibi unsurlar şüpheli hale gelmesine neden olabilir.

Şüpheli alacağa karşılık ayırmak zorunlu mu?
Kanun, şüpheli hale gelen alacaklar için karşılık ayrılmasına olanak sağlar. Ancak karşılık ayrılması kesinlikle zorunlu değildir.

Karşılık Giderleri hesabı nedir?
"Karşılık Giderleri" hesabına borç kaydedilir. Karşılık ayrılmış olan menkul kıymet elden çıkarıldığında veya değer düşüklüğü gerçekleşmediğinde, bu hesaba borç kaydedilir ve karşılık tutarı "644. Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na aktarılarak kapatılır.

Karşılık ayırma nedenleri:
Karşılıklar, gelecekte doğabilecek gerçek tutarı belli olmayan olası zararları karşılamak amacıyla ayrılır.

Şüpheli alacak karşılığı nasıl ayrılır?
Şüpheli hale gelmiş alacaklar için değerleme gününün tasarruf değeri ile pasifte karşılık ayrılır. Ayrılan karşılığın hangi şüpheli alacaklarla ilgili olduğu karşılık hesabında gösterilmelidir.

Avanslar için şüpheli alacak karşılığı ayrılabilir mi?
Avanslar ticari veya zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olduğu için, kanun gerekçesinde intikal ettirilmemiş olduğu için karşılık ayrılmaz.

Şüpheli hale gelmiş bir alacağa işletme karşılık ayırmış ise kayıt yapılacak hesap:
129- Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı. Bu hesap şüpheli hale gelmiş alacaklara ilişkin ayrılan karşılıkların izlendiği pasif karakterli bir hesaptır. Bu hesap, bilanço usulüne göre defter tutan mükellefler tarafından zarar olarak yazılabilir.
 
Geri
Üst