Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karsilastirmali tablolar analizi nasil yorumlanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karşılaştırmalı tablolar analizi nasıl yorumlanır?​

Karşılaştırmalı analiz yönteminde karşılaştırılan yıllardan ilkinde rakam var, ikincisinde rakam yok ise yüzdesel fark her zaman ( -100 ) yazılır. Karşılaştırmalı analiz yönteminde karşılaştırılan yıllarda ikincisi ilk yılın iki katı ise yüzdesel değişime her zaman ( +100 ) yazılır.
Karşılaştırmalı tablolar analizi ne demek?
(Yatay Analiz) dönemine ilişkin finansal tablolarının karşılaştırmalı olarak düzenlenmesi, bu tablolarda yer alan kalemlerin zaman içinde göstermiş olduğu değişikliklerin incelenmesidir.

Neden birden fazla mali tablo vardır?​

A – MALİ TABLOLARIN AMAÇLARI : Yatırımcılar, kredi verenler ve diğer ilgililer için karar almada yararlı bilgiler sağlamak. 2. Gelecekteki nakit akımlarını değerlendirmede yararlı bilgiler sağlamak. 3. Varlıklar, kaynaklar ve bunlardaki değişiklikler ile işletme faaliyet sonuçları hakkında bilgi sağlamak.
Karşılaştırmalı tablolar analizi hangi analiz türüne göre düzenlenir?
Karşılaştırmalı tablolar analizi yatay analizin diğer adıdır. Yatay analiz tekniği genel olarak finansal durum tablosu ile kapsamlı gelir tablosu analizlerinde kullanılır. Bu analiz tekniği ile analizi yapılan şirketin yıllar içerisinde meydana gelen büyümesi belirlenebilir.
Bu artışın mutlak olarak brüt satış karı artışından düşük olmasının tek nedeni faaliyet giderlerindeki artıştır.
Mali durum tablosu nedir?
gösteren finansal tablodur. Aktifler, varlıkları gösterir; dönen ve duran varlıklardan oluşur. Pasifler, finansal kaynakları gösterir; kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar (borçlar) ile öz kaynaklardan (öz sermaye) oluşur.

Mali tablo kavramı nedir?​

Mali tablolar, bir işletmenin faaliyetlerine ilişkin finansal bilgilerinin görülebilmesi ve bu finansal bilgilerin raporlanması konusunda en önemli araçtır. Aynı zamanda şirketlerin bankalardan kredi taleplerinde, kredinin kullanım yeri ve geri ödeme kaynağının değerlendirilmesinde de esas alınan dokümanlardır.
Dikey analiz nasıl yorumlanır?
Dikey analiz, şirketin en az 2 dönem olmak üzere mali verileri incelenir ve yüzdesel artış ve azalışları analiz edilir. Dikey analiz yöntemiyle mali tabloda yer alan kalemler aynı mali tabloda yer alan toplama oranlanır ve yüzdesel değerleri bulunur.

Mali tablolar neye bakılarak düzenlenir?​

Önemli göstergeler. Mali tablolarda yer alan her bir kalemin, toplam içindeki payına bakılarak, hangi kaynakların firma faaliyetlerinin finansmanında ve duran varlık yatırımların etkin olduğu, maliyetlerin satışlara oranı gibi rasyolar bilanço dengesini ve duyarlılığını anlamak için önemli göstergelerdir.
Oran analizi tekniğinde incelenen oran grupları nelerdir?
Bu sebeple analizlerde kullanılan oranlar dört grup altında toplanabilir:
Genellikle inceleme dönemi 7-10 yıl arasında değişkenlik gösterir. Trend analizi yönteminde bir baz yıl kabul edilmekte ve ilgili yıla ait tutarlar 100 kabul edilerek diğer yıllardaki verilerin baz yılına göre yüzde olarak değişimi hesaplanmaktadır.
Brüt satış karının artmasına ne sebep olur?
Brüt kâr marjının yüksek olması, işletmenin süreçleri daha etkin kullandığını işaret eder. Yani firmanın malın üretimi için katlandığı hammadde, işçilik, amortisman gibi maliyetleri iyi yönetip yönetemediğini, brüt kâr marjını takip ederek ölçmek mümkündür.

Brüt satış karının faaliyet giderleri indirdikten sonra elde edilen olumlu farka ne denir?​

Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
 
Geri
Üst