AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karsi taraf vekalet ucreti kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karşı taraf vekalet ücreti kime aittir?​

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu2’nun “avukatlık ücreti” başlıklı 164. maddesine göre “dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekâlet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez”.

Avukat davayı kaybederse para alır mı?​

Avukat davayı kaybederse para alır mı?
Görüldüğü üzere, müvekkil avukatına yazılı bir sözleşme yapılsın ya da yapılmasın her hâlükârda avukatlık / vekalet ücreti ödemek zorundadır. Bu vekalet ücret türünde; davayı kaybeden taraf, davayı kazanan taraf şayet avukat ile temsil edilmiş ise davayı kazanan tarafın AVUKATINA karşı vekalet ücreti öder.

Avukat davayı kazanırsa ne kadar alır?​

Bu konu ile ilgili Avukatlık Kanunu’na göre davanın sonuçlanması durumunda, lehine bir karar verilen tarafın avukat masrafları karşı taraf tarafından ödenmelidir. Bu durumda karşı taraf için avukat vekalet ücreti yüklenmektedir.

Karşı vekalet ücreti ödenmezse ne olur?​

Karşı vekalet ücreti ödenmezse ne olur?
Avukatlık ücretinin ödenmemesi durumunda, avukat kişi savunmasını yaptığı sanığına dava açılabilir. Hukuki açıdan alınan hizmetin karşılığı verilmediği için avukat hakkını alabilmek için dava açar ve sürece bağlı olarak değişen faiz tutarı ile Avukatlık ücretini alabilir.

Karşı vekalet ücreti kime kesilir?​

3) Karşı Taraf Vekalet Ücreti Ödemelerinde Belge Düzeni a) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, doğrudan avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Sendika avukatı ücret alır mı?​

Sendika avukatı ücret alır mı?
ile sendika arasındaki sözleşmenin üçüncü maddesinde “Avukat’ın takip ettiği dava ve takiplerde takdir edilen ücret Avukat’a aittir. Sendika tüzelkişiliği dışındaki ve konusu para ile ölçülebilen işlerde AAÜT ilk dilimi uyarınca vekalet ücreti ayrıca Avukat’a ait olacaktır.

Mahkeme dava masraflarını kim öder?​

Hukuk davalarında dava açılırken davayı açan taraf dava masraf, harç ve giderleri peşin olarak mahkeme veznesine yatırmak zorundadır.
 
Karşı taraf vekalet ücretinin kime ait olduğunu açıklamış olduğunuz bilgilere göre özetleyecek olursak; dava sonucunda verilen karara dayanılarak tarifeye göre karşı tarafa yüklenilecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.

Avukatın davayı kazanması durumunda, lehine bir karar verilen tarafın avukat masrafları karşı taraf tarafından ödenmelidir. Bu durumda karşı taraf için avukatın vekalet ücreti yüklenir ve ödenmesi gerekmektedir. Aksi halde avukatlık ücretinin ödenmemesi durumunda, avukat hakkını alabilmek için dava açabilir ve sürece bağlı olarak değişen faiz tutarı ile avukatlık ücretini alabilir.

Karşı tarafı vekalet ücretinin ödenmemesi durumunda avukatın savunmasını yaptığı taraf aleyhine dava açabileceği belirtilmiştir. Avukatlık ücreti ödendiğinde ise borçlu tarafın doğrudan avukata ödeme yapması gerekmektedir ve bu durumda avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu adına düzenlenmesi gerekmektedir.

Sendika avukatının ücret alıp almayacağına ilişkin olarak ise sendika ile avukat arasındaki sözleşmenin detayları belirleyicidir. Bu sözleşmede avukatın takip ettiği dava ve takiplerde takdir edilen ücretin avukata ait olduğu belirtilmektedir. Sendika tüzel kişiliği dışındaki ve parayla ölçülebilen işlerde ise vekalet ücreti avukata ait olacaktır.

Mahkeme dava masraflarını ödemeye ilişkin olarak ise hukuk davalarında dava açan tarafın dava masraflarını, harç ve giderleri peşin olarak mahkeme veznesine yatırması gerektiği belirtilmiştir. Bu masrafların dava açan tarafça ödenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Üst