AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karsi dava ne demektir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karşı dava ne demektir?​

[1] Açılmış ve görülmekte olan bir davada, davalının aynı mahkemede, davacıya karşı açtığı davaya, karşı dava denir. [2] Karşı dava uygulama ve doktrinde; karşılık dava, mukabil dava, davayı mütekabile gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır.

Karşı dava açma süresi ne kadar?​

Esasa cevap süresi, yazılı yargılama usulünde ve basit yargılama usulünde, kural olarak dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Cevap süresinin mahkeme tarafından uzatıldığı hallerde de, ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür (HMK m. 127).
Karşı dava süresinde açılmazsa ne olur?​
Kural olarak eşlerden birisi tarafından açılan bir boşanma davasında cevap süresi içerisinde karşı dava açılmamışsa, diğer eş yeni bir boşanma davası açarak, davaların birleştirilmesini isteyebilir. Bu durumda açılan ikinci boşanma davası da ilk boşanma davası ile birleştirilerek birlikte görülür ve sonuca bağlanır.

Karşı dava dilekçesi ne demek?​

Karşı dava dilekçesi ne demek?
Karşı Dava Nedir? Karşı dava bir diğer ifadeyle mukabil dava, mahkemede görülmeye devam eden bir davanın davalı tarafınca, asıl davayı açan karşı tarafa karşı açmış olduğu davalardır. Karşı dava açan kişi tarafından yapılan ilk itirazı, iddiaları ve savunması dava dilekçesinde belirtilerek mahkemeye sunulur.

Cekısmelı boşanmada karsı dava açılabilir mi?​

Cekısmelı boşanmada karsı dava açılabilir mi?
Boşanmada Karşı Dava Açma Şartları Boşanma davası sonuçlandıktan sonra boşanmada karşı dava açılamaz. Boşanma davasında karşı dava içerisinde istenebilecek talepler, asıl boşanma davasındaki talepler ile takas ya da mahsup ilişkisi içerisinde olmalıdır. Ya da karşı dava ile asıl dava arasında bir bağ olması gerekir.

Karşı dava en son ne zaman açılır?​

Hukuki Mahkeme Kanunları madde 133 karşı dava süresini asıl davanın cevap süresi olan 15 gün olarak öngörmektedir ancak bu süre içinde süre uzatma isteğiyle mahkemeye müracaat eden davalıya bir ayı geçmemek üzere ek cevap süresi verilmesi halinde bu süre karşı dava süresi için de etkili olabilecektir.

Karşı dava dilekçesi nereye verilir?​

Dava Dilekçeleri Nereye Verilir? Bulunduğunuz yerde idare ve vergi mahkemesi varsa doğrudan mahkemeye giderek elden teslim etmelisiniz. Dava harcı ve posta gideri alınacağını hesap ederek hazırlıklı gidiniz. Önceden mahkemeye başvurup harç ve posta giderinin ne kadar tutacağını öğrenmeniz yararlı olacaktır.
 
Karşı dava, açılmış ve görülmekte olan bir davada davalının aynı mahkemede davacıya karşı açtığı dava olarak tanımlanır. Karşı dava çeşitli isimlerle de anılmaktadır; karşılık dava, mukabil dava, davayı mütekabile gibi ifadeler kullanılabilir.

Karşı dava açma süresi genellikle dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır. Mahkeme tarafından cevap süresinin uzatıldığı durumlarda ek süre içerisinde karşı dava açılması mümkündür. Ancak karşı davanın süresinde açılmaması durumunda, bazı hukuki prosedürler devreye girebilir. Örneğin, boşanma davalarında eşlerden birinin cevap süresi içerisinde karşı dava açılmazsa, diğer eş yeni bir boşanma davası açarak, davaların birleştirilmesini talep edebilir.

Karşı dava dilekçesi, asıl davayı açan karşı tarafın mahkemeye sunarak, ilk itirazları, iddiaları ve savunmaları belirttiği dilekçedir. Mahkemeye sunulan bu dilekçe ile karşı tarafın savunması ve talepleri ifade edilir. Karşı dava dilekçesi ile asıl dava arasında bir bağ olmalı ve talepler birbirleriyle ilişkili olmalıdır.

Boşanma davalarında karşı dava açma süresi ve şartları da belirlenmiştir. Boşanma davası sonuçlandıktan sonra karşı dava açılamaz. Karşı dava içerisinde istenen talepler, asıl boşanma davasındaki taleplerle uyumlu olmalıdır ve mahkemeye sunulan karşı dava dilekçesi ile asıl dava arasında bağ bulunmalıdır.

Karşı dava süresi genellikle asıl davanın cevap süresine eşit olup, süre uzatma kararı ile bu süre uzatılabilir. Karşı dava dilekçesi ise iddari ve vergi mahkemelerine doğrudan teslim edilebilir. Ancak bu süreçte dava harçları ve posta masrafları da göz önünde bulundurulmalıdır.öğrenmek yararlı olacaktır.
 
Geri
Üst