Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karpuz nerede ve nasil yetistirilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karpuz nerede ve nasıl yetiştirilir?​

Soğuk havalardan hoşlanmayan karpuz özellikle büyüme evresinde don olaylarının görülmediği yerlerde yetişir. Rutubet oranının fazla olduğu yerler de karpuz yetiştiriciliğine elverişli değildir. Karpuz hava şartlarının uygun olduğu her yerde yetiştirilebilir. Dünyada en çok karpuz yetiştiren ülke Çin’dir.

Karpuz un yetişme koşulları nelerdir?​

Karpuz un yetişme koşulları nelerdir?
Karpuz, sıcak ve ılıkman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilendiği için yetişme devresinde don tehlikesi olmama lıdır. Tohum ekiminde toprak sıcaklığı 12 ° C’nin üzerin de olmalıdır.

Hangi ilimizin karpuzu meşhurdur?​

Ülkemizde Adana ve Diyarbakır’da yetişen karpuz hem oldukça faydalı hem de ucuz bir besindir. Ülkemizde Düzce, Ankara, Çankırı gibi illerde de karpuz yetiştiriciliği söz konusu olsa da karpuzun anavatanı olarak Diyarbakır ifade edilir.

Mavi karpuz nerede yetişir?​

Mavi karpuz nerede yetişir?
Trabzonlu Temel Yaşar Yazıcı, 3 bin 500 metrekarelik fındık bahçesinden verim alamayınca Japonya’da üretilen kare ve içi mavi olan değişik karpuz türlerini memleketinde üretmeye başladı.
Karpuz hangi bölgelerde yetişir?​
Diyarbakır dışında ülkemizin bazı bölgelerinde de Karpuz yetiştirilmektedir. Bunlar biri Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana ilimizdir. Adana dışında İç Anadolu’da da karpuz yetiştirilmektedir. İç Anadolu’da ise Ankara ve Çankırı illerinde karpuz yetiştirildiği bilinmektedir.

Karpuz ekimi ne zaman olur?​

Karpuz ekimi ne zaman olur?
Karpuz bitkisi en ideal 20-25 oC gelişir. Karpuz fideleri toprak sıcaklığı 15 oC olduğunda dikilmelidir. İlimizde karpuz fidesi dikimi için en uygun zaman mayıs ayının ilk yarısı (6-12 mayıs)’dır. Kuru havalardan ve sıcaktan hoşlanmadığı gibi fazla hava neminden de hoşlanmaz.

Mavi karpuz diye bir şey var mı?​

Eskiden benim de gerçek olduğuna inandığım bir görsel bu. Fakat gerçek bir ada ile bir kalenin birleşmesi ile oluşmuş başarılı bir photoshop çalışması. Çin, Japon gibi bölgelerde çıktığı düşünülen mavi karpuz, aslında olmayan bir meyve. Genetiği ile oynanır anlarım da kıpkırmızı karpuz varken ne gerek var mavi karpuza.
 
Karpuzlar genellikle sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir, soğuk havalardan pek hoşlanmazlar. Karpuzlar büyüme evresinde don riski olmayan ve rutubet oranı fazla olmayan bölgelerde daha iyi yetişirler. Karpuzlar için toprak sıcaklığının 12°C'nin üzerinde olması uygundur. Karpuzun hem meyvesi hem de çekirdekleri oldukça faydalı besin maddeleri içerir.

Ülkemizde Adana ve Diyarbakır gibi iller karpuz yetiştiriciliği açısından meşhurdur. Ayrıca, Düzce, Ankara, Çankırı gibi illerde de karpuz yetiştiriciliği yapılır ancak karpuzun anavatanı olarak genellikle Diyarbakır gösterilir.

Mavi karpuz ise aslında gerçekte var olmayan bir meyvedir. Bazı görsellerde mavi renkte karpuzlar yer alabilir ancak bunlar genellikle Photoshop çalışmaları veya montajlardır. Kırmızı karpuzlar doğada en yaygın olanıdır ve mavi karpuzlar gerçek bir tür değildir.

Karpuz ekimi genellikle toprak sıcaklığının en uygun olduğu dönemlerde yapılır. Karpuz fideleri dikilirken toprak sıcaklığı özellikle 15°C'nin üzerinde olmalıdır. Genellikle karpuz fidesi dikimi için mayıs ayının ilk yarısı uygun bir zaman olarak kabul edilir.

Karpuzlar genellikle Akdeniz Bölgesi'nde Adana, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara ve Çankırı gibi illerde yetiştirilir. Diyarbakır dışında, ülkemizin çeşitli bölgelerinde de karpuz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
 
Geri
Üst