AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karpuz ilk nerede yetisti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.556
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karpuz ilk nerede yetişti?​

Afrika’nın güneyinde yetişen beyaz karpuz (Citrullus amarus), şimdiki karpuzun eski çağlardaki atası olmaya en güçlü aday. Ama Paris bundan emin değil. Mısırlıların 4 bin yıl önce karpuz yetiştirdiğine dair kanıtlar bulmuş ki bu da Afrika’nın güney kesimlerinde tarımın başlamasından önceki dönemlere rastlıyor.

Yeşil karpuz nerenin?​

Diyarbakır karpuzu: Alaca yeşil, çok fazla miktarda kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü şeklinde, ortalama 20 – 30 kg gelebilen iriliktedir. 50 – 60 kg gelenleri de vardır.

Yerli karpuz Çıktı mı?​

Yerli karpuz Çıktı mı?
Dünyada en fazla karpuz üreten ülke Çin. Çin’den sonra da Türkiye geliyor. Türkiye’de üretilen karpuzun da yaklaşık yüzde 25’i Adana’da üretilmekte. Türkiye’nin ilk karpuzu Adana’dan tüm illere gönderiliyor.”

Karpuz çatlaması neden olur?​

Yetiştiricilik sırasındaki yüksek sıcaklık ve düşük nem çatlamanın ana nedenidir. Celal Kara: Hızlı büyüyen karpuz çatlar. Yavaş yavaş olgunlaşan karpuz çatlamaz. Çatlak olan yerde bakteri üreyebilir ya da hava aldığı için karpuzun tadını bozabilir.

Zazaca karpuza ne denir?​

Zazaca kanal – ZAZACA SEBZE VE MEYVE ADLARI HINDİ= KARPUZ… | Facebook.

Karpuz hangi ülkede yetişmez?​

Karpuz hangi ülkede yetişmez?
Ülkelere Göre Dünya Karpuz Üretimi
Ülke | Üretim (Ton) | Verim (Kg / Hektar)
Türkiye | 4.031.174 | 42.287,5
Hindistan | 2.520.000 | 24.950,5
Brezilya | 2.240.796 | 21.974
Cezayir | 2.095.757 | 34.697,8

Karpuz şehri nerede?​

Bu nedenle en çok Diyarbakır ilinde yetiştirilmektedir. Diyarbakır dışında ülkemizin bazı bölgelerinde de Karpuz yetiştirilmektedir. Bunlar biri Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana ilimizdir. Adana dışında İç Anadolu’da da karpuz yetiştirilmektedir.

Kış karpuzu nerede yetişir?​

Bunlar biri Akdeniz Bölgesinde bulunan Adana ilimizdir. Adana dışında İç Anadolu’da da karpuz yetiştirilmektedir. İç Anadolu’da ise Ankara ve Çankırı illerinde karpuz yetiştirildiği bilinmektedir.
 
Karpuzun kökeni hakkında, Afrika'nın güneyinde yetişen beyaz karpuzun, şimdiki karpuzun eski çağlardaki atası olabileceği belirtiliyor. Ancak, Mısırlıların 4 bin yıl önce karpuz yetiştirdiğine dair kanıtlar bulunduğu için bu konuda kesin bir bilgi olmadığı ifade edilmektedir.

Yeşil karpuzun Diyarbakır karpuzu olarak bilindiği ve Türkiye'de yetiştirilen karpuz türlerinden biri olduğu belirtilmektedir. Diyarbakır karpuzu, alaca yeşil renkte, kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü şeklinde, ortalama 20-30 kg ağırlığında olabilen bir türdür.

Ülkemizde karpuz üretimine değinildiğinde, dünyada en fazla karpuz üreten ülkenin Çin olduğu ve Türkiye'nin Çin'den sonra en fazla karpuz üreten ikinci ülke olduğu aktarılmaktadır. Türkiye'de üretilen karpuzun yaklaşık yüzde 25'inin Adana'da yetiştirildiği ve Türkiye'nin ilk karpuzunun Adana'dan tüm illere gönderildiği bilgisi paylaşılmıştır.

Karpuz çatlamasının nedenlerinden birinin yetiştiricilik sırasındaki yüksek sıcaklık ve düşük nem olduğu belirtilmektedir. Hızlı büyüyen karpuzların çatlayabileceği ve yavaş yavaş olgunlaşan karpuzların çatlamadığı ifade edilmektedir.

Zazaca'da karpuzun "kanal" olarak adlandırıldığı bilgisi verilmektedir.

Karpuzun hangi ülkelerde yetişmediğine ilişkin olarak verilen tabloda, ülkelerin karpuz üretim miktarları ve verim oranları karşılaştırılmıştır. Tabloya göre, Türkiye, Hindistan, Brezilya ve Cezayir gibi ülkeler karpuz üretiminde önemli rol oynamaktadır.

Karpuzun yetiştirildiği şehirlerden bahsedilirken, en çok Diyarbakır ilinde yetiştirildiği ve ülkemizin diğer bölgelerinde de karpuz üretiminin yapıldığı aktarılmaktadır. Adana, Akdeniz Bölgesi'nde önemli bir karpuz yetiştirme merkezi olarak öne çıkmaktadır.

Son olarak, kış karpuzunun yetiştirildiği bölgelerden bahsedilirken, Akdeniz Bölgesi'ndeki Adana ile İç Anadolu'daki Ankara ve Çankırı illerinde karpuz üretiminin gerçekleştirildiği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst