AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karotenoid hangi grupta yer alir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karotenoid hangi grupta yer alır?​

Karotenoidler,karotenler ve ksantofillerolmak üzere iki ana grupta incelenir. Karotenler bir sınıf hidrokarbon içerirler, bunların hidroksi, epoksi, okso gibi oksijen fonksiyon grupları içeren türevlerine ise ksantofiller adı verilmektedir [6].

Karoten nedir ne işe yarar?​

Bitkilerin yapısında bulunan bir bileşik olan karoten, fotosentezden görevlidir. Fotosentez, bitkilerin yapısında bulunan klorofil sayesinde dışarıdan karbondioksiti alarak oksijeni geri vermesi ve kendileri için besin yaratma döngüsüdür.
Karotenoid nedir fotosentez?
Karoten, fotosentez için önemli bir fotosentetik pigmenttir. Soğurduğu ışığı klorofile aktararak fotosenteze katkıda bulunur. Havuç ve çoğu başka sebze ve meyvelerin turuncu renginden sorumludur.
Karotenoid nelerdir?
Karotenoid bitkilerde ve bazı diğer fotosentetik mikroorganizmalarda (yosunlar, bazı mantarlar ve bazı bakterilerde) bulunan biyolojik pigmenttir. Altı yüzün üzerinde bilinen karotenoid vardır; ksantofiller ve karotenler olarak iki sınıfa ayrılır.

Ksantofil pigmenti ne demek?​

Karoten ve ksantofil bitkilerde renk veren iki pigmenttir. Aralarındaki temel fark; karotenin turuncu, ksantofilin sarı renk vermesidir.

Hiperkarotenemi zararlı mı?​

hiperkarotenemi aşırı karoten demektir ama a vitaminin aksine karoten toksik değildir. hiperkarotenemi özellikle tehlikeli olmamakla beraber derinin sarılaşmasına (karotenodermia) neden olabilir. en sık olarak fazla miktarda havuç yenmesiyle ilişkilidir.
Karoten nedir nelerde bulunur?
Beta-karoten, yağda çözünebilen bir çeşit karotenoiddir ve aynı zamanda provitamin A olarak da bilinir. Turuncu ve sarı renkli sebze/meyvelerde bol miktarda bulunan bu madde bazı tahıl ve yağlarda da rastlanılmaktadır. Özellikle havuç başta olmak üzere turuncu sebzeler ve meyveler beta-karoten açısından zengindir.
Karotenemi nasıl geçer?
Öyle ki, derinin sarıya çalması için aylar boyunca her gün yarım fincan doğranmış çiğ havuç yemeniz gerekiyor. Dış görünümde yarattığı çarpıcı etkinin dışında, karotenemi çoğu zaman zararsız ve geriye dönüşü olabilen bir durum.

Bitkilerde karotenoid nedir?​

 
Geri
Üst