Karoten Nedir, Nelerde Karoten Bulunur?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Karoten, birbiriyle ilişkili bazı bileşikler için kullanılan bir terimdir Formülü C40H56 olan karoten, özellikle fotosentez için önemi olan fotosentetik bir pigmenttir Soğurduğu ışığı klorofile aktarır ve fotosenteze yardımcı olur Birçok sebze (havuç gibi) ve meyvenin turuncu renginden de sorumludur Karoten, kimyasal olarak değerlendirildiğinde bir terpen olarak karşımıza çıkar Başlıca iki türü mevcuttur Bunlar; Yunan harfleriyle belirtilen αkaroten (alfakaroten) ve βkarotendir (betakaroten) Bunların dışında delta, epsilon ve gama karotenler de bulunur Betakaroten, iki farklı retinil gruptan oluşmaktadır Ayrıca ince bağırsak mukozasında dioksijenaz tarafından yıkıma uğrar ve retinole (bir çeşit A vitamini) dönüşür Karoten, ayrıca bir provitamin sayılmaktadır, çünkü karaciğerde depolanır ve gerektiğinde A vitaminine dönüşebilir

BetaKaroten ve Karotenemi Nedir?
Beta karoten, alfa karotene göre daha yaygındır ve turuncu, sarı, yeşil yapraklı meyvelerde veya sebzelerde bulunur Bunlar arasında ıspanak, domates, havuç, marul, kavun, tatlı patates, brokoli, kabak ve portakal en başta gelir Bir sebze veya meyvenin rengi ne kadar çok renkli olursa, içerisindeki betakaroten miktarı da o kadar yüksek olur Turuncu ve sarı çan biberlerde de betakaroten bulunur, fakat Capsicum türüne ait olan çan biberlerdeki kırmızı rengin kaynağı o değildir Bitkiler aleminde birçok renkli bileşik ve karotenoid mevcuttur Bitkilerin bileşikleri üretebilmek için sarf ettikleri enerjinin, onlara kattığı avantajlar şunlardır; meyvelerin yenerek tohumların dağıtılması için hayvanların dikkatini çekmek, polinasyon için böcekleri cezbetmek, hücrelerin hayati fonksiyonlarının devam etmesi için mor ötesi ışınların olumsuz etkilerinden korunmak

Karoten Nedir

Bir antioksidan olan betakaroten, zararlı radikallerin (serbest) çoğunun bertaraf edilmesinde yardımcı olabilir Buna rağmen betakarotenin gıda takviyesi olarak (hap şeklinde) kullanılmasının, kanseri önleyen etkisi hala tartışılmaktadır Hiperkarotenemi veya karotenemi, aşırı karoten anlamına gelir, fakat A vitaminin tersine karoten toksik değildir Karotenemi tehlikeli olmamakla birlikte derinin sarılaşmasına yol açabilir

Nelerde Karoten Vardır?
Lipit ve proteinlerle birlikte kolloidal bir yapıda bulunan karoten, havuç kökü içinde de kristalin olarak bulunur Betakaroten, poliyen bir zincirle birleştirilmiş iki iyon halkası taşımaktadır Xkaroten, iyon halkalarındaki iki bağ yerine dört ya da beşli bağlar taşır Betakaroten, daha farklı olmakla beraber her iki tipte de bitkilerin yapraklarında mevcuttur Hkaroten, bir tane iyon halkasından oluşur ve yüksek bitkilerde az miktarda, bağboğanda ise bol miktarda bulunur

Tüm karotenler kristalize olurlar ve direk ışıkta mavimsi bir renk verirler Suda çözülemezler, fakat kloroformda ya da benzende turuncu renk veren bir eriyik meydana getirirler Likopen, domatese kırmızı rengini verir ve iyon halkası bulunmayan bir izomeridir Bunlar, düzgün ve kırmızı renkli prizmalar şeklinde kristalleşirler Karoten, açık havalarda ya da ışıkta kolaylıkla okside olur ve beyazlar

Tıbbi incelemeler, sentetik betakaroten (besin takviyesi olarak piyasada satılan betakaroten) kullanımının prostat ve akciğer kanseri riskini, sigara içen hastalarda ise ölüm oranını arttırdığını ortaya çıkarmıştır Bu sonuçlar betakaroten takviyelerinde görülmüş, fakat doğal betakaroten bulunduran besinlerde görülmemiştir Cancer Research Campaign (Britanya kanser örgütü), betakaroten takviye ambalajlarının üstüne, sigara kullananlara bu takviyelerin akciğer kanserinin riskini arttırdığına dair ikazlar konması gerektiğini ileri sürmüştür

Karoten

NCI (ABD Ulusal Kanser Derneği) tarafından yayımlanan dergide, retinil palmitat olarak A vitamini ve betakarotenin kanseri önleyici bir etkisi olup olmadığı konusunda yapılan denemenin neticeleri verilmiştir Buna göre, betakaroten gıda takviyesi kullananlarda akciğer kanseri riski daha yüksektir Betakarotenin ölüm oranını %5 arttırdığı, bilimsel olarak yapılan bütün randomize çalışmaların değerlendirmesinde ortaya çıkmıştır
 
Geri
Üst