AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karnitin eksikligi belirtileri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karnitin eksikliği belirtileri nelerdir?​

Karnitin eksikliği belirtileri şunlardır.

Karnitin yetersizliği ne demek?​

Birincil karnitin eksikliği, genellikle beş yaşında kardiyomiyopati, iskelet kas zayıflığı ve hipoglisemi semptomları ile kendini gösteren hücresel karnitin taşıyıcı sisteminin genetik bir bozukluğudur.
Esasen vücutta doğal olarak bulunan bu madde, doğal gıdaların pek çoğundan da alınabilinir. Kırmızı et; başta kuzu eti ve sığır eti olmak üzere, peynir; başta kaşar peyniri olmak üzere, kümes hayvanları, süt, balık; özellikle morina balığı, kepekli ekmek ve kuşkonmaz listede yer alan gıdalardır.
Karnitin ne demek tıp?
Karnitin, genellikle karaciğer ve böbreklerde sentezlenen, lizin ve metiyonin amino asitlerinden sentezlenen bir dördüncül amonyum katyonudur. Canlı hücrelerde yağların sindirimi sırasında, enerji üretimi için yağ asitlerinin stoplazmadan mitokondriye girmesinde karnitine ihtiyaç duyulur.
Karnitin eksikliği neden olur?
L-Karnitin Eksikliği Aşağıdaki nedenlerden de eksiklikler ortaya çıkabilir: Genetik bozukluklar (L-Karnitinin taşınmasından sorumlu proteinin eksikliği) Yanlış beslenme (örneğin vejetaryenler) Bazı hastalıklarda parenteral beslenme veya eliminasyon diyeti (örneğin diyabet)

Karnitin eksikliğine neden olan faktörler?​

Sekonder karnitin eksikliği ise organik asidüri, mitokondriyal respiratuvar zincir defekti, proksimal tübülde karnitin emiliminde bozukluk, diyabet, böbrek ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklar sonucunda, hemodiyaliz (HD) alan bireylerde, travma ve sepsis gibi durumlarda gelişebilmektedir (2).

Karnitin içinde ne var?​

L-Carnitine Nedir? Vücut tarafından üretilen amino asite, carnitine adı veriliyor. Tam olarak amino asit değildir.B vitaminleri ile ilişkili “vitamin benzeri” ve “amino asit benzeri” bir bileşik olarak kabul edilir. Karaciğer ve böbreklerde lisin ve metiyonin amino asitlerinden oluşturulur.
L-Carnitine kullanımının küçük çaplı yan etkileri bulunuyor. Tipik olarak, bulantı, kusma, mide rahatsızlığı, mide ekşimesi, ishal ve nöbetler şeklinde kendini gösterir. Yüksek dozda L-carnitine tükettiğinizde idrarınız, nefesiniz ve teriniz balık benzeri keskin bir koku yayıyor.
Günlük ne kadar L Carnitine alınmalı?
Günlük doz olarak 500 ile 2000 mg arasında kullanılması gerektiği ifade edilmektedir.
 
Geri
Üst