Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Karnabahar tohumu kac gunde cimlenir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
33.773
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karnabahar tohumu kaç günde çimlenir?​

En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıravari ekimdir. Tohumlar yastıklarda şartlara bağlı olarak 8-15 gün içerisinde çimlenirler. Çimlenme sonrası sıra üzerindeki bitkiler 3-5 cm aralıkla seyreltilir.

Karnabahar ne zaman ve nasıl ekilir?​

Karnabahar ekimi için önerilen aylar genellikler İlkbahar, Sonbahar ve Yaz ayları olarak geçmektedir. Bu aylardan yapılacak olan Karnabahar ekimi oldukça verim sağlayacaktır. Bu aylarda ekilmeyecek tohumun verimli bir hasat verme ihtimali oldukça düşüktür.
Karnabahar hangi bölgelerde yetişir?​
Ülkemizde en çok Akdeniz ve Orta Karadeniz’de karnabahar yetiştiriciliği yapılır. Karnabaharın en yoğun yetiştirildiği yerler ise Samsun, Adana, Amasya, Tekirdağ, Bursa ve Konya’dır.

1 dönümden ne kadar karnabahar çıkar?​

1 dönümden ne kadar karnabahar çıkar?
Karnabahar soğuk hava depolarında 0.5-1°C ve nispi nemde 6-8 hafta saklanabilirler. Verim adet olarak hesaplanmaktadır. 1 dekar alandan 1800-2000 baş elde edilir. Erkenci çeşitlerde başlar daha küçük (600-700 g), geçci çeşitlerde ise 5-6 kg a kadar iriliğe ulaşabilmektedir.

Karnabahar fidesi kaç günde yetişir?​

Karnabahar fidesi kaç günde yetişir?
Karnabahar çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat için hazırdır.

Karnabahar tohumu Nasıl Çimlendirilir?​

işlenmiş toprağa karnabahar tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 0,5-1,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-8 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Karnabahar hangi koşullarda yetişir?​

Fazla toprak seçiciliği olmayan bir sebzedir ve hemen hemen her toprakta yetişebilmektedir. Fakat ağır topraklarda ve yağışı bol olan yörelerde iyi drene işlemi gerekmektedir. Karnabaharlar organik maddece zengin topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir.
Karnabahar nerede yetişir faydaları nelerdir?​
Bafra ovası, Samsun Konya, Bursa, Mersin, Tokat, Adana, Amasya, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir’de yetiştirilmektedir. Karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilebilmektedir. Ancak yüksek toprak asitliğine karşı hassas olup organik maddece zengin olan topraklarda iyi yetişmektedir.

Karnabahar kaç günde bir sulanır?​

Karnabahar kaç günde bir sulanır?
Karnabahar tohumlarının en iyi çimlenme oranı 26 °C hava sıcaklıklarında elde edilir. Tohumların çimlenmeleri için optimum nem seviyelerine ihtiyaçları vardır. Aşırı sulama zararlı olabilir. Bazı üreticiler, bu aşamada iki günde bir sulama yaparlar.

Karnabahar neden baş yapmaz?​

Karnabahar neden baş yapmaz?
Karnabahar bitkisi ilk yetişme aşamalarında daha yüksek hava sıcaklığına maruz kalırsa, büyük olasılıkla kalın gövde geliştirecektir ve çiçek başın gelişimi gecikecektir. 20 ° C’nin üzerindeki hava sıcaklıklarında, bitki yapraklı baş oluşturmaya başlar. Bu, kaçınmamız gereken bir durumdur.

Karnabahar saksıda yetişir mi?​

Bahçenizde veya saksıda kolaylıkla karnabahar yetiştirebilirsiniz, fakat kullanılacak saksının genişliği ve yüksekliği en az 45 cm olmalıdır.

Brokoli tohumu kaç günde çimlenir?​

Brokoli Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Brokoli olgunlaşması açısından oldukça sabır ve vakit isteyen bir bitkidir. Çimlenme süresi tahmini olarak 10 – 15 gün aralığı görülmektedir. Olgunlaşma süresi ise 70 – 140 gün arasında değişim gösterebilmektedir.
Karnabahar Ne zamana kadar?​
Ticari karnabahar çeşitlerinin çoğu, dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat edilebilirler. Dikim işleminden hasada kadar süren zaman çeşide, iklim koşullarına ve dikilen fidelerin yaşına bağlıdır. Hasat sadece elle, makas veya bıçak kullanılarak yapılır ve aynı alanda birkaç el hasat yapılabilir.

Karnabahar kış sebzesi mi?​

Karnabahar kış sebzesi mi?
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
 
Karnabahar tohumunun çimlenme süresi genellikle 8-15 gün arasında olmaktadır. En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıra arası ekimdir. Tohumların çimlenme sonrasında sıra üzerindeki bitkiler ise 3-5 cm aralıkla seyreltilmelidir.

Karnabaharın en uygun ekim ayları genellikle İlkbahar, Sonbahar ve Yaz ayları olarak bilinmektedir. Bu aylarda ekilen tohumlar daha verimli olacaktır. Karnabahar ekimi yapılmayan aylarda ise verimli bir hasat elde etme olasılığı düşüktür.

Ülkemizde en çok Akdeniz ve Orta Karadeniz bölgelerinde karnabahar yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karnabaharın en yoğun yetiştirildiği yerler ise Samsun, Adana, Amasya, Tekirdağ, Bursa ve Konya'dır.

Karnabahar fidesi genellikle dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat için hazır hale gelmektedir. Karnabahar tohumları dikildikten sonra çimlenme süreci yaklaşık olarak 6-8 gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Karnabahar her çeşit toprakta yetişebilen bir sebze olup, organik maddece zengin topraklarda daha iyi gelişim göstermektedir. Ağır topraklarda ve yağışı bol olan yörelerde ise iyi bir drenaj işlemine ihtiyaç duyabilir.

Karnabaharın baş yapmaması durumu genellikle bitkinin yüksek hava sıcaklığına maruz kalması durumunda oluşmaktadır. Aşırı sıcaklıklarda bitki kalın gövde geliştirebilir ve çiçek başın gelişimi gecikebilir. 20°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda bitki yapraklı baş oluşturmaya başlayabilir, bu durumdan kaçınılması gerekmektedir.

Karnabahar saksıda da yetiştirilebilen bir sebzedir. Bahçenizde veya saksıda kolaylıkla karnabahar yetiştirebilirsiniz, fakat kullanılacak saksının genişliği ve yüksekliği en az 45 cm olmalıdır.
 
Geri
Üst