AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karli yolda arac kaydiginda ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karlı yolda araç kaydığında ne yapmalı?​

Frene aniden yüklenmek yerine direksiyonu hafifçe istenen yöne çevirin. Ani manevralardan kaçının. Yani ilk şart frene ve gaza fazla yüklenmemek. Buzda; direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak yapılmalıdır.

Yolda araba neden kayar?​

Islak zeminde aracın kaymasına yol açan en büyük etken hızdır. Hızla birlikte aracın dengesini bozan direksiyon hareketleri ki özellikle virajlarda ve engelden kaçmak için sollama yapma gibi durumlarda direksiyonu sert şekilde çevirme, tutunan zemine oranla daha geç cevap vereceği için bizi yanıltır.
Arabanın kaymaması için ne yapılır?
Buz tutabilecek yolların önceden belirlenmesi ve bu yollarda hızın en aza indirilmesi de arabanın kaymasını önler. Otomobilin buzda kaymaması içi direksiyon, gaz, fren ve debriyajın bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Islak ve karlı yollarda 4 tekerlekte de kış lastiği kullanılmalıdır.
Buzda kayan arabaya ne yapılır?
Araba savrulduğunda veya kaydığında, kurtulmak için ne yapmanız gerektiğini bilin.
- Ayağınızı pedaldan çekin. Ne gaz ne de frene basmak bir kayma sırasında size yardım edebilir.
- Direksiyonu gitmek istediğiniz yöne doğru yavaşça çevirin.
- Araç tekrar çekmeye başladığında, hafifçe gaza veya frene basın.

Buzlu yolda frene basılır mı?​

Sadece karlı havalarda değil sıcaklığın sıfırın altına düştüğü şartlarda da gizli buzlanmanın olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. 2. Frene basmak: Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz.

Karlı havada neden frene basılmaz?​

Frene basmak: Karlı zeminde tekerleklerin kaydığını hissettiğinizde, panik yapıp frene kesinlikle basmayın. Bu tekerleklerin çekişini ortadan kaldırır ve aracınızı kontrol edemezsiniz. Aracınız kaymaya başladığında blok fren hiç bir işe yaramaz.
Araba Islak zeminde neden kayar?
hydroplaning ya da aquaplanning, lastiğin bir su filmi üzerinde kaymasıdır. bir otomobil durgun sudan geçtiği ve su tamamen lastiğin altından çıkamadığı zaman, hydroplaning meydana gelebilir. bu, lastiğin yerden kalkmasına ve su üzerinde kaymasına neden olur. sudan geçen lastik çok az çekişe sahip olacak ve bu nedenle.
Araba neden kızaklar?
Yolda birikmiş su genellikle lastiğin oluklarından akarak lastik sırtının dışına doğru kayar. Ancak, eğer yol ıslaksa, su lastikle daha fazla temas eder ve lastikten akmaz. Sonuç olarak da su birikintisi çok fazlaysa, sıvı lastik ve yol arasında bir kızak rolünü görür.

Kaygan yolda araba nasıl kullanılır?​

Yumuşak Sürüş Şart Kısaca, gaza, frene ve direksiyona her zaman olduğundan daha yumuşak davranmak, sert hareketlerden kaçınmak, güvenli sürüş için hayati önem taşıyor. Karlı ve buzlu yollarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesafesini uzun tutun. Ayrıca, hızınızı düşürün.

Çamurlu yolda araba nasıl kullanılır?​

Aracınızı çamur ya da kumda kullanacaksanız, lastiklerin havasını “BİR MİKTAR” indirerek, yüzeye temas ettiği alanı, yani çekişi arttırabilirsiniz. Ancak “FAZLA” indirirseniz araç ağırlığının zemine uygulayacağı basıncın azalacağını unutmayın. Lastiklerinizi normal zemine ulaşınca tekrar şişirmeyi unutmayın.
Buzda kalan araba nasıl çıkarılır?
Eğer kumlu malzemeler dökmek işe yaramadıysa lastiklerin sürtünmeyi geri kazanması için kontrplak, ahşap, tahta benzeri katı materyaller arayın. Daha sonra tekerin önüne ve arkasına yerleştirerek ileri veya geri manevralar yaparak kardan çıkmaya çalışın. Eğer kar zincirleriniz varsa onları da takabilirsiniz.
Karda otomatik vites araba nasıl kullanılır?
Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;
- Arabanızda kar modu varsa devreye sokun.
- Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin. Hiç gaza basmayın.
- Harekete geçtikten sonra aracınızı “D” moduna getirin.
- Gaz pedalına çok basmayın.

Buzlu yolda neden frene basılmaz?​

 
Geri
Üst