Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kariyer merkezlerinin temel amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kariyer merkezlerinin temel amacı nedir?​

Kariyer merkezlerinin en temel amacı, kariyer merkezlerinin ’unda görülen üniversite öğrenci adayları, öğrencileri, mezunları ve çalışanlarının “kariyer planlama ve geliştirme yetkinliklerinin iyileştirilmesini sağlamak”tır.

Kariyer Merkezi Hizmetleri nedir?​

Kariyer gelişimlerine yönelik projeler geliştirilmesi, Hangi sektör, firma ve pozisyonlarda çalıştıklarının takip edilmesi, Mesleki fuar, kongre, seminer ve konferanslar konusunda bilgilendirme hizmetlerini gerçekleştirir.
Kariyer merkezlerinin temel değerleri nelerdir?​
Temel Değerleri
- Kurumsal kalite,
- Hakları ve ahlâk ilkelerini gözetme,
- Girişim, katılım, üretim ve paylaşımı özendirme,
- Yenilikçilik ve yaratıcılık,
- Şeffaflık ve hesap verebilirlik,
- Çözüm odaklılık,
- Kurumsal iletişime açıklık,
- Sosyal sorumluluk ve etik değerlere bağlılık,

Kariyer danışmanı ne iş yapar?​

Kariyer danışmanı ne iş yapar?
Kariyer danışmanı, bireylerin iş hayatlarındaki amaçlarını ve neyi, neden yapmak istediklerini saptamalarına destek olan kişidir. Kişilerin beklenti ve hedefleri belirlenerek onlara uygun bir rota çizilir.

Kariyer Merkezi nasıl bir birimdir?​

Kariyer Merkezi nasıl bir birimdir?
Kariyer Merkezi, öğrenciler ve mezunlarla birebir görüşmeler yaparak, iş dünyası ile ilişkiler kurarak ve sürdürerek, yurtiçi ve yurtdışındaki diğer eğitim kurumlarıyla bağlantılar oluşturarak, üniversite içindeki diğer bölümler, fakülteler ve öğretim görevlileri ile işbirliği içinde çalışarak hizmetlerini …

Kariyer meslek değerleri nelerdir?​

sekiz kariyer değeri sayılmaktadır. Bunlar; otonomi, istikrar, teknik yetkinlik, yönetsel yetkinlik, girişimci yaratıcılık, hizmete adanmışlık, yaşam tarzı ve meydan okuma değerleridir.

Kariyer Danışmanı nasıl olunur?​

İyi bir kariyer danışmanı olmak için üniversitede Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikoloji ya da Sosyoloji Bölümü okunmalıdır. Bu eğitime ek olarak Kariyer Danışmanlığı Eğitimi almak gerekebilir. Bu eğitim, online veya yüz yüze eğitim veren kurumlar aracılığıyla alınabilir.
Kariyer çapası türleri nelerdir?​
Kariyer çapalarının 1970’lerde yapılan, orijinal sınıflandırılmasında beş çapa bulunmaktadır (Schein, 1978:129). Bunlar; Teknik/Fonksiyonel Yetkinlik, Genel Yönetsel Yeterlilik, Güvenlik- İstikrar, Özerklik ve Bağımsızlık, Girişimcilik- Yaratıcılıktır (Schein, 1978:129).

Kariyer çabaları nedir?​

Kariyer çabaları nedir?
Bir çalışanın örgütte üst pozisyonlara doğru ilerlemesi veya bir konuda uzmanlaşması anlamındadır (İbicioğlu, 2006). Son yıllarda bireylerin meslek ve kariyer seçimlerinde etkili olan faktörler konusunda farklı disiplinlerde pek çok çalışma yapılmaktadır. Kişinin kariyer eğilimi, bireysel (güdü, kişilik, ihtiyaç vb.)
 
Kariyer merkezlerinin temel amacı, üniversite öğrenci adayları, öğrencileri, mezunları ve çalışanlarının kariyer planlama ve geliştirme yetkinliklerini iyileştirmektir. Bu doğrultuda kariyer merkezlerinin sunduğu hizmetler arasında kariyer gelişimine yönelik projeler geliştirilmesi, sektör takibi, mesleki etkinlikler hakkında bilgilendirme, bireylere destek ve rehberlik gibi faaliyetler bulunmaktadır.

Kariyer merkezlerinin temel değerleri ise kurumsal kalite, hakları ve ahlak ilkelerine bağlılık, girişimcilik ve katılımı teşvik etme, yenilikçilik ve yaratıcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, çözüm odaklılık, kurumsal iletişime açıklık, sosyal sorumluluk ve etik değerlere bağlılık gibi unsurlardan oluşmaktadır.

Kariyer danışmanları ise bireylerin kariyer hedeflerini belirlemelerine yardımcı olan ve onlara uygun bir kariyer yolunu çizmelerine destek olan kişilerdir. Kariyer danışmanlığı genellikle bireylerin beklenti ve hedeflerine uygun kariyer seçeneklerini görmelerine yardımcı olur.

Kariyer merkezleri, öğrenciler ve mezunlarla birebir görüşmeler yaparak, iş dünyası ile ilişkiler kurarak, diğer eğitim kurumları ve işbirliği içinde bulunarak geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Bu sayede bireylerin kariyer planlama süreçlerine destek olurlar.

Kariyer çabalama ise bir bireyin kariyerinde ilerleme veya bir konuda uzmanlaşma sürecini ifade eder. Kariyer çabaları genellikle bireyin kariyer hedeflerine ulaşmak için sarf ettiği çaba ve performansı ifade eder.

Kariyer çapaları ise alanında uzman Howard Schein tarafından belirlenen beş farklı kariyer çapasını ifade eder. Bu çapalar; teknik/fonksiyonel yetkinlik, genel yönetsel yeterlilik, güvenlik-istikrar, özerklik ve bağımsızlık, girişimcilik-yaratıcılık şeklinde sınıflandırılmıştır. Bu çapalar bireylerin kariyer gelişiminde önemli bir rol oynayabilir.
 
Geri
Üst