- Konu Yazar
Kariyer gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
Kariyer gelişim sürecimizi ve planlarımızı etkileyen pek çok kişisel özelliğimiz bulunur. Bu özellikler şöyle sıralanabilir: İlgi, Yetenek ve Becerilerimiz: İlgilerimiz, yetenek ve becerilerimiz, mesleki değerlerimiz konusunda bilgi sahibi olmak, kısacası kendimizi tanımak kariyer gelişim sürecinde oldukça önemlidir.Kariyer farkındalığı ne demek?
Kişisel farkındalığı yüksek, güçlü ve zayıf yönlerini tanıyan, kariyer gelişimine ilişkin net hedefleri olan ve hedeflerine ulaşmak için hem güçlü yönlerini daha da güçlendirmeye hem de zayıf yönlerini geliştirmeye yönelik planlı çaba içerisinde olan bir birey olmak.Kalıtım gelişimi nasıl etkiler?
1) Kalıtım: Anne ve babadan bireye genetik yollarla geçen yetenek ve özelliklerin tümüne kalıtım denilmektedir. Kalıtım kişinin saç ya da göz rengi, boyu, zihinsel ve fiziksel yetenekleri, duygusal alanları ve fizyolojik yapısı gibi bir çok özelliği belirleyici temel faktördür.
Bireysel boyutta Kariyer Yönetimi Nedir?
Kişinin yaşamı boyunca taşıyacağı bir etiket olan mesleğini icra edeceği çalışma yerini ve kariyeri ile ilgili yapacağı seçimleri konu alan Bireysel Kariyer Yönetimi’ni etkili yöneten bir birey, => Olası kariyer tercihlerini tespit eder. => İşinde daha etkin bir şekilde rol alır.Bireysel kariyer yönetiminin oluşmasında yer alan konular nelerdir?
Kariyer yönetimi süreçleri aşağıdaki gibidir;Kariyer Demodeliği nedir?
Yetenek demodeliği Çalışanların yeni iş süreçleri hakkındaki bilgileri, teknikleri ve teknolojileri bilmemelerinden dolayı ortaya çıkan yetersizlik, yeteneklerin eskimesidir.
Ancak bunlar, 4 ana devre halinde ele alınmaktadır.
Kariyer geliştirme: İnsanların iş hayatları boyunca kariyer amaçlarına ulaşabilmeleri için yürüttükleri uyum sağlama, yetkinlik, yeterlilik ve kişilik geliştirme gibi tüm eylemler ve faaliyetlerdir.