- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Karışma yasağı nedir?
Kısaca karışma yasağı ulusal yetki alanına giren her türlü konunun konuşulmasının yasaklanması diyebileceğimiz çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Yurtdışındaki vatandaşların korunması, iç çatışma ve insani müdahale de karışma yasağının istisnalarını teşkil etmektedir.Kuvvet kullanma yasağı ilk ne zaman?
Kuvvet kullanma yasağı, hukuki geçerliliğini II. Dünya Savaşı’ndan sonra, 1945’te San Francisco Konferansı’nda BM Andlaşması’nın imzalanmasıyla elde etmiştir.
Insani müdahale kavramı nedir?
İnsani müdahale, üzerinde en çok mutabık kalınan ve en basit tanımıyla; “bir devletin vatandaşlarını o devletin uyguladığı geniş çaplı insan hakları ihlallerinden korumak amacıyla bir devlet, devletler grubu ya da uluslararası örgütler tarafından kuvvet kullanılması ya da kuvvet kullanılması tehdidi”1dir.Ilk kez insan hakları düşüncesini ileri süren düşünür kimdir ve hangi hukuk kuramına dayanmıştır?
Hobbes pozitif hukuk ile hakları geliştirmiştir. Yana çıkma: John Locke modern insan haklarının kurucu babası olarak kabul edilmektedir. etkisi görülmektedir. Aynı şekilde 1776 ABD Bağımsızlık Bildirgesinde de aynı liberal ve dini söylem bulunmaktadır.
Kuvvet kullanma hakkı nedir?
devlet müdahelesinin zamanında yetişememesi durumunda kişinin kendi eşyasını veya şahsını korumak amacıyla yaptığı bir eylemdir. hukuka uygun olduğunda ceza verilmez.Hukukta koruma ne demek?
İşte yetkili makamlarca gecikmesinde sakınca bulunan durumda kişilerin temel kişilik haklarına kanuni olarak müdahale edilmesi duruma koruma tedbiri denilmektedir. Ceza muhakemesi hukukunda tedbir “koruma tedbiri” ve “önleme tedbiri” olarak ikiye ayrılmaktadır.
Birleşmiş Milletler kuvvet kullanma yasağı hangi madde?
Birleşmiş Milletler Antlaşması‟nın 2.maddesinin 4.fıkrası ile, devletlerin uluslararası ilişkilerinde kuvvet kullanması yasaklanmış ve bu yasak jus cogens bir niteliğe kavuşmuştur. Aynı şekilde söz konusu düzenleme, evrensel nitelikli bir örf ve adet hukuku kuralının oluşumuna da kaynaklık etmiştir.Kuvvete başvurma yasağı nedir?
Madde 2/4 şöyle demektedir: “Tüm üyeler, uluslararası ilişkilerinde gerek herhangi bir başka devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasal bağımsızlığa karşı, gerek Birleşmiş Milletler’in amaçları ile bağdaşmayacak herhangi bir biçimde kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılmasına başvurmaktan kaçınırlar.”