AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karinda aort damari nerede bulunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.411
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karında aort damarı nerede bulunur?​

Aorta kalbin sol karıncığından çıkan, vücudun en büyük atar damarı olup, kalpten bütün dokulara oksijenlenmiş “temiz kan” taşır. Sol ventrikülden çıkar ve karnın aşağısına doğru uzanır ve sonra daha küçük damarlara dallanır.

Karında nabız atması neden olur?​

Karında nabız atması neden olur?
Karında Kalp Atışı Duymak Abdominal Aort Anevrizmasından Kaynaklanabilir! Karın bölgesinde aort damarının ileri derecede genişlemesine Abdominal Aort Anevrizması adı verilmektedir. Bu durumda çoğunlukla karın ve sırt ağrısı meydana gelir ve kişi kalp ritmini yani nabzı karında hisseder.

Abdominal aort anevrizması hangi doktora gidilir?​

Abdominal aort anevrizması hangi doktora gidilir?
Akgül, “Kişi eğer tansiyon hastasıysa, özellikle erkekse, kiloluysa bu hastalarda bazen aort damarı geniş olabilir. Bu yüzden devamlı kontrol için kardiyologlara veya kalp damar cerrahlarına gitmesi gerekir.

Aort atardamarı oksijence zengin mi?​

Sol ventriküldeki oksijence zengin kan aort damarı vasıtasıyla vücuda yayılır. Böylece vücuttaki dokuların besin ve oksijen ihtiyacı karşılanır. Kalp dokularınında besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Bu besin ve oksijen ise yine aorttan çıkan koroner atardamarlar ile sağlanır.

Aort damarı sağda mı solda mı?​

Aort damarı sağda mı solda mı?
Aort Organizmanın en önemli atardamarının adı. Kalpte sol karıncıktan doğar, önce yukarıya sağa, daha sonra bir yay oluşturarak (aort yayı) sola yönelir ve son olarak arkaya aşağıya doğru ilerler.

Karında damar atar mı?​

Karında damar atar mı?
Karında damar atması: Fazla kilosu olmayan, zayıf yapılı kişilerde karın bölgesindeki yağ dokusu az olduğundan anevrizma belirli bir büyüklüğe geldiği zaman elle de fark edilebiliyor. Bu sinsi hastalık karında bir damar atma görüntüsü olarak kendini belli ediyor.
Aort koarktasyonu nasıl anlaşılır?​
Aort koarktasyonlu yetişkin hastalar tansiyon yüksekliği, çabuk yorulma, nefes darlığı, burun kanamaları, şiddetli baş ağrıları, boyun ve gövdede belirginleşen atardamarlar, bacaklarda güçsüzlük, soğukluk, uyuşma, yürümekle olan bacak ağrısı nedeniyle doktora başvururlar.

Aort anevrizması kim bakar?​

Aort anevrizması kim bakar?
Kalp ve damar cerrahisi, kalp hastalıklarının yanı sıra kalbin çalışmasını etkileyen üç damardan kaynaklı hastalıkların erken tespitini sağlayan ve cerrahi tedavi uygulayan birimdir.
 
Merhaba! Karında aort damarı, kalbin sol karıncığından çıkan vücudun en büyük atar damarı olup, kalpten bütün dokulara oksijenlenmiş kanı taşır. Aorta, sol ventrikülden çıkarak karın bölgesine doğru uzanır ve daha küçük damarlara dallanır.

Karın bölgesinde nabız atması genellikle abdominal aort anevrizmasından kaynaklanabilir. Karın ve sırt ağrısına neden olan bu durumda, kişi kalp ritmini yani nabzı karında hissedebilir.

Abdominal aort anevrizması durumunda genellikle kardiyologlar veya kalp damar cerrahlarına başvurulması önerilir. Özellikle tansiyon hastaları, erkekler ve kilolu bireylerin düzenli kontrollerini yapmaları önemlidir.

Sol ventrikülden çıkan oksijenli kan, aort damarı aracılığıyla vücuda yayılır ve dokuların besin ve oksijen ihtiyacını karşılar. Aynı zamanda kalp dokularının ihtiyacı olan besin ve oksijen de aorta çıkan koroner atardamarlar aracılığıyla sağlanır.

Aort damarı, organizmanın en önemli atardamarıdır ve kalpten çıkar. Aorta, önce sağa doğru yukarıya yönelir, daha sonra sola doğru bir yay oluşturur ve son olarak arkaya doğru aşağı ilerler.

Karın bölgesinde damar atması genellikle anevrizma durumunda meydana gelir. Damar atması belirtileri genellikle anevrizmanın belirli bir büyüklüğe ulaştığı zaman fark edilebilir.

Aort koarktasyonu, yetişkin hastalarda tansiyon yüksekliği, nefes darlığı, yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu durumda doktora başvurulması önemlidir.

Aort anevrizması durumunda genellikle kalp ve damar cerrahisi uzmanları ilgilenir. Kalp hastalıkları ve damar cerrahisi, kalbin çalışmasını etkileyen hastalıkların erken teşhisini sağlar ve cerrahi tedavi uygular. Umarım bu bilgiler yardımcı olmuştur.
 
Geri
Üst