AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karin zari hangi organlarin uzerini orter?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karın zarı hangi organların üzerini örter?​

Karın zarı ya da peritoneum (ya da periton), abdomen ve pelvis boşluğu duvarlarının iç yüzünü ve bu boşlukta yer alan tüm organları saran veya örten zara verilen isimdir.

Periton defekti nedir?​

Karın duvarı fıtığı, karın içerisindeki organ veya dokuların, karın duvarındaki zayıf bir noktadan fıtık kesesi (periton) ile birlikte karın dışına çıkmasıdır. Fıtık, cerrahi kliniklerde en sık tedavi edilen hastalıklardan biridir.
Periton boşluğu, parietal periton (karın duvarını çevreleyen periton) ile viseral periton (iç organları çevreleyen periton) arasındaki potansiyel boşluk oluşturur. Periton boşluğu yaklaşık 1-2m²’lik yüzey alanı ile vücuttaki en büyük serozal yüzeydir ve günde yaklaşık 50 ml’ye yakın sıvı üretir.
Peritoneal tutulum nedir?
Karın içi organları kaplayan ince bir tabaka olan karın zarının (peritonun) kötü huylu tümör hücreleri tarafından tutulmasına ya da etkilenmesine peritoneal karsinomatozis yani karın zarı kanseri denir. Genellikle ileri evrelerde teşhis edilen bu kanser türü başka bir kanserin karın zarına yayılması sonucu oluşur.
Karın zarı kalınlaşması nedir?

Karın ve leğen boşluğu duvarının iç yüzü ile bu boşluklar içindeki organların dış yüzünü saran seröz örtüye ne denir?​

PERİTON (Peritoneum) : Periton, karın ve leğen boşluğu duvarlarının iç yüzü ile bu boşluklar içindeki iç organların dış yüzünü saran seröz bir örtüdür. Peritonun karın ve pelvis duvarlarının iç yüzünü örten bölümüne peritoneum parietale, iç organları saran bölümüne de peritoneum viscerale denir.

Periton boşluğunda asit toplanmasına neden olan hastalıklar?​

Asit tanımı periton boşluğunda serbest sıvı birikmesi olarak anlaşılmalı, abse ve kistik lokalize sıvı birikmeleri gibi diğer patolojik olan durumlar bu tanıma dahil edilmemelidir. Asitin en sık sebebi sirozdur (% 85). Tedavi şansı en yüksek olan da siroza bağlı asittir.
 
Geri
Üst