- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Kardiyoversiyon öncesi sedasyon için hangi ilaç kullanılır?
propofol, midazolam, etomidat, ketamin, fentanil, remifentanil gibi analjezik ve sedatif etkileri olan ilaçlar tercih edilmektedir [4-6] . Propofol etkisi hızlı başlayan, kısa derlenme süresi, antiemetik etkileri ile hasta uyumu sağlayan bir hip- notik sedatif ajan olduğu için çok kullanılmaktadır.Sedasyon hangi durumlarda kullanılır?
Ağrı duymanızın, hareketli olmanızın veya uyanık olmanızın istenmediği tanı ve tedavi amaçlı yapılacak tüm işlemler için uygulanan anestezi yöntemine sedasyon denir. Genel anesteziden farklı olarak genellikle hastanın bilinci açıktır.
Endoskopide hangi ilaçlar kullanılır?
Gastroenteroloji pratiğinde bu ajanlardan en sık kullanılan sedatif ve analjezik ilaçlar; midazolam, propofol ve opioidlerin tek başına veya kombinasyonu şeklindedir.Propofol indüksiyon dozu nedir?
Sedasyonun sürdürülmesi için ve spontan ventilasyonun korunması için önerilen infüzyon dozu 100-150 mcg/kg/dk ( 6-9 mg/kg/saat) arasında titre edilmelidir.
Sedatif ilaç ne demek?
Sakinleştirici veya sedatif, düşük dozda kullanıldığında gerginlik ve bunaltıyı (anksiyete) gideren, duygu ve davranışlarda yatıştırıcı etki sağlayan, yüksek dozda ise bilinç bulanıklığı ve uyku veren ilaçların genel adıdır. Merkezî sinir sisteminin çalışmasını yavaşlatır.Sedasyon etkisi ne kadar sürer?
Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır. Aradan yarım saat geçtikten sonra da herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder. Ama bazen hastanın durumuna göre uyku durumu iki saate ve hatta üç ya da dört saate kadar uzayabilir.
Mideye hortum neden atılır?
Endoskopi, mide içerisinde, kalın bağırsakta veya yemek borusunda yara, polip veya tümör gibi lezyonların tanı ve tedavisinde kullanılır. Yemek borusunda ya da diğer bölgelerde patolojik bulgular aranır.Sedasyon nasıl verilir?
Bilinçli sedasyon aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde verilebilir:
- Gaz solumak.
- Bir şurup veya hap şeklinde ilaç yutmak.
- Bir iğne vurulması suretiyle ilaç almak (enjeksiyon)
- Damardan ilaç almak (damar içine)