AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kardesler birbirlerine zekat verebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kardeşler birbirlerine zekât verebilir mi?​

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Çünkü bunda hem zekât borcunu ödeme, hem de sıla-i rahim vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sadakasını hısımına veren için iki ecir vardır: Hısımlık ecri ve sadaka ecri.” (Buhârî, Zekât, 44; İbn Mâce, Zekât, 24) buyurarak bunu teşvik etmiştir.

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi?​

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi?
Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır.

Yeğenine fitre verilir mi?​

Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada fitre verilmez. Eğer gelin, damat, kayınvalide, kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır.

Ana babaya zekât verilir mi?​

Ana babaya zekât verilir mi?
1- Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir.
Zamanı gelmeden zekât verilir mi?​
Zekât vaktinden önce verilebilir mi? Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi zekât konusunda da kameri ay hesabı uygulanır. Zekâtın farz olması için nisap miktarı malın üzerinden bir kameri yılın geçmesi gerekir. Buna rağmen mal sahibi dilerse vakti gelmeden önce de nisap miktarına ulaşan malının zekâtını verebilir.

Erkek kardeşe fitre zekât verilir mi?​

Erkek kardeşe fitre zekât verilir mi?
Ana babaya, dedeye, büyük anneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire fitre verilmez. Fakir olmak şartı ile kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa, üvey babaya, üvey anneye fitre verilir. Hala, amca, dayı, teyze, kardeş, kardeş çocuğu gibi akrabaya fitre vermek daha çok sevap olur.

Kardeşe fitre ve zekât verilir mi?​

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Evlenecek olan kişiye zekât verilir mi?​

Evlenecek olan kişiye zekât verilir mi?
Kendilerine zekât verilecek gruplardan biri de fakirlerdir (Tevbe, 9/60). Bu itibarla evlenecek kişiye, zekât alma şartlarını taşıyor ise, ihtiyacı olan eşyalar zekât olarak verilebilir. Velisi fakir olan çocukların sünnet masrafları da zekat niyetiyle karşılanabilir.

Fitre öncelikle kimlere verilir?​

Fıtır sadakasının, zekat verip kurban kesecek boyutta mala sahip olmayan ve dinimizce yoksul sayılan kimselere verilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ateş, “Bu konuda öncelikle, bakmakla yükümlü olmadığımız akrabalarımıza öncelik vermemiz gerekir.

Yeğenime zekât verilir mi?​

Yeğenime zekât verilir mi?
Kimlere zekât verilir Diyanet?​
Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.

Anaya babaya fitre verilir mi?​

Anaya babaya fitre verilir mi?
ANNEYE, BABAYA, EŞE VE ÇOCUĞA FİTRE GEÇER Mİ? FİTRE VERİLİR Mİ? (DİYANET) Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.)
 
Kardeşlerin birbirlerine zekât verebilmesi konusunda İslam dininde genel bir kabul bulunmamaktadır. Zekât verilebilecek akrabalar arasında genellikle ana baba, çocuklar, torunlar, büyükanne, büyükbaba gibi yakın aile bireyleri; ayrıca amca, hala, dayı gibi diğer akrabalar, komşular ve toplumun ihtiyaç sahipleri bulunur. Ancak kardeşler arasında zekât verilip verilemeyeceği konusunda farklı görüşler olabilir.

Zekâtın sadece yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerektiği düşünüldüğünde kardeşlere zekât vermenin doğru olup olmadığı tartışmalı bir konudur. Bazı İslam alimleri kardeşlere zekât verilebileceğini savunurken, bazıları ise bu konuda kardeşlerin zekât alamayacakları görüşündedir. Bu konuda verilebilecek en sağlıklı yanıt için bir din aliminin görüşüne başvurmanız daha uygun olabilir. Din alimlerinden detaylı bilgi alarak konuyu daha net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
 
Geri
Üst