AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karbondioksit olmasaydi ne olurdu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karbondioksit olmasaydı ne olurdu?​

Yansıyan ışınların bir kısmı atmosferdeki karbondioksit gazı tarafından tutuluyor ve dünyaya geri gönderiliyor. Yani eğer atmosferde hiç karbondioksit olmasaydı şairin dediği gibi babamızı bilemeyeceğimiz gibi türlü akrabamızı, sevdiklerimizi, kedileri, köpekleri, şempanzeleri ve patlıcanlı dolmasını da bilemezdik.

Sera gazları olmasaydı ne olurdu?​

Sera gazları olmasaydı ne olurdu?
Eğer sera gazları olmasaydı dünyamız buzlarla kaplı bir çöl olurdu. Sera gazları dünyadaki ısının uzaya kaçmasını engelleyerek dünyamızı yaşanabilir hale getirmektedir. Bu ısı tutma olayına sera etkisi denir.

Karbondioksit neden oluşur?​

Karbondioksit, kömür veya hidrokarbonların yanması, sıvıların fermantasyonu ve insan ve hayvanların solunumu sonrası oluşur. Uzaydaki karbondioksit, molekülleri süpernova patlamasından sonra nebulada oluşmuştur. Uzaydaki karbondioksit molekülleri çok soğuk olduğundan katı fazdadır.

Sera gazları olmasaydı dünya kaç derece olurdu?​

Sera gazları olmasaydı dünya kaç derece olurdu?
Bu olaya sera etkisi denir. Dünya’nın ortalama sıcaklığı yaklaşık 14°C’dir. Ancak eğer Dünya’nın atmosferi olmasaydı ortalama sıcaklık -18°C civarında olurdu. Yani sera gazları Dünya’nın yaklaşık 32°C daha sıcak olmasını sağlar.

Sera gazları olmasaydı dünyanın sıcaklığı kaç derece olurdu?​

Güneş ışınları bulutlar ve yeryüzü tarafından yansıtılır, atmosferde mevcut olan karbondioksit, su buharı ve metan gazı gibi etmenler ise bu yansımaya uğrayan güneşten gelen ışınları tutarak dünyanın ortalama sıcaklığının artmasına neden olur. Sera etkisi olmasaydı Dünya’nın ortalama sıcaklığı -18 derece olacaktı.

Atmosferde azot olmasaydı ne olurdu?​

Atmosferde azot olmasaydı ne olurdu?
Atmosferin %20.9’u oksijenden, %78.08’i azottan ve kalan dilim ise argon, karbondioksit gibi diğer gazlardan oluşmaktadır. Şayet azot atmosferde olmasaydı o yüzdeliği tamamlayacak bir gazın olması gerekirdi. Bu durumda oksijenin yanıcılığından dolayı orman gibi alanlar daha kolay alev alırdı.

Karbondioksit Hangi besinlerde bulunur?​

Karbondioksit Gazı Nerelerde Bulunur? Petrol ürünlerinin olduğu alanlarda, krater ağızlarında ve atmosferde çok az miktarlarda bulunur.

Karbondioksit zararlı mi?​

Karbondioksit zararlı mi?
Karbondioksit (CO2) kanda mevcut bulunan bir gaz. Vücudumuz nefes aldığımızda oksijen kullanıyor, atık olarak da karbondioksit üretiyor. Karbondioksitin normal seviyelerde solunması hiçbir zarar vermezken,, büyük miktarlarda solunması kalıcı hasarlara, hattâ ölüme neden olabiliyor.
 
Karbondioksit olmasaydı dünya üzerinde yaşayan canlılar için büyük bir sorun olurdu. Çünkü karbondioksit, bitkilerin fotosentez yaparak yaşamlarını sürdürebilmeleri için gereken bir gazdır. Bitkiler karbondioksiti alıp oksijen üretirler ve bu oksijeni hayvanlar soluyarak yaşamlarını sürdürürler. Dolayısıyla, karbondioksitin olmaması durumunda bitkiler için gerekli olan fotosentez süreci gerçekleşemezdi ve dolayısıyla bitkiler ölürdü. Bu durumda besin zincirindeki diğer canlılar da zarar görebilirdi.

Ayrıca, karbondioksit olmaması durumunda dünyanın ortalama sıcaklığı da düşebilirdi. Çünkü karbondioksit, sera gazları arasında yer alır ve sera etkisi sayesinde dünyanın sıcaklığını korur. Eğer karbondioksit olmasaydı, güneşten gelen enerjinin bir kısmı yansıyarak uzaya kaçar ve dünya çok daha soğuk bir gezegen haline gelirdi.

Sonuç olarak, karbondioksit olmaması dünya üzerindeki ekosistemi ve iklim koşullarını büyük ölçüde etkilerdi. Bu nedenle, karbondioksitin doğru miktarlarda bulunması canlılar için son derece önemlidir.
 
Geri
Üst