AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karbon monoksit zehirlenmesi neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.015
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karbon monoksit zehirlenmesi neden olur?​

Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmaz ise ölümle sonuçlanabilmektedir.

Gazdan zehirlenen ne yapmali?​

Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Zehirlenen bir kişiye yardım eden kişi, kendisini de korumalıdır.
- Camlar açılmalı ya da kırılmalıdır.
- Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır.
- Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır.

Karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu ne olur?​

Karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu ne olur?
Karbonmonoksit gazına maruz kaldığımızda, kandaki hemoglobinin ‘si karboksihemoglobine dönüştüğünde, baş dönmesi ve baş ağrısı ile başlayan ilk belirtiler, sinyaller görülür, oran P’ye çıktığında bilinç kaybı, `-70 civarında ise ölüm gerçekleşir.

Karbonmonoksit gazı zehirlenmesi nasıl olur?​

Karbonmonoksit zehirlenmesi, kan dolaşımınızda karbonmonoksit oluştuğunda meydana gelir. Havada çok fazla karbonmonoksit mevcut olduğunda, vücut kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni karbonmonoksit ile değiştirir. Bu durum, ciddi doku hasarına ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir.

Gaz zehirlenmelerinde ilk ne yapmak gerekir?​

Olay yeri güvenliği sağlanır (Gaz vanası kapatılır, olay yerine ateşle yaklaşılmaz). Cam, kapı vb. açılarak ortam havalandırılır ya da hasta temiz havaya çıkarılır. Hastanın bilinci kontrol edilir, solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilir. Hasta rahat nefes alabilmesi için yarı oturur pozisyonda tutulur.

Zehirlenen bir insana ne yapılması gerekir?​

Zehirlenen bir insana ne yapılması gerekir?
Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Bu süre içinde bol miktarda su ve yağsız sıvı alınması, ishal ve kusma ile kaybedilen sıvının yerine konması için gereklidir. Kusma var ise bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi sonrası ne yapılmalı?​

Karbonmonoksit (soba) zehirlenmesinde ilkyardım nasıl olmalıdır?
- Zehirlenen bir kişiye yardım eden kişi, kendisini de korumalıdır.
- Elektrik düğmelerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.
- Camlar açılmalı ya da kırılmalıdır.
- Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkarılmalıdır.

Dumandan zehirlenme belirtileri nelerdir?​

DUMAN ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ
- Baş ağrısı
- Zayıflık.
- Unutkanlık.
- Göğüs ağrısı ve çarpıntı
- Hareketsizlik.
- Ajitasyon.
- Uyuşukluk ve uyuklama.
- Zihin karışıklığı
 
Karbon monoksit zehirlenmesi, genellikle kapalı ortamlarda yakıtın yeterince iyi yanmaması sonucu oluşan karbon monoksit gazının solunmasıyla meydana gelir. Bu durum özellikle açık ocaklar, bacası çekmeyen sobalar, şofbenler ve bacasız gaz sobalarında sıkça görülebilir. Karbon monoksit zehirlenmesinde kandaki hemoglobin karboksihemoglobine dönüşerek vücuda oksijen taşıma kapasitesini azaltır. Baş dönmesi, baş ağrısı gibi belirtilerle başlar, karboksihemoglobin seviyesi arttıkça bilinç kaybı ve hatta ölüm olabilir.

Eğer birisinin karbon monoksit zehirlenmesi yaşadığından şüpheleniyorsanız ilk olarak güvenliği sağlamalısınız. Bu durumda yapmanız gerekenler arasında şunlar bulunur:
- Zehirlenen kişiye yardım ederken kendinizi de koruyun.
- Olay yerini havalandırmak için camları açın veya kırın.
- Zehirlenen kişiyi hızla dışarı çıkarıp temiz havaya kavuşturun.
- Acil yardım servisini (112 Hızır Acil) arayın.

Karbon monoksit zehirlenmesi sonrası yapmanız gerekenlerden biri de doktor kontrolüdür. Zehirlenme belirtileri hafifse bile mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve uzman bir doktordan yardım almak önemli olacaktır.

Duman zehirlenmesi ise genellikle yanıcı maddelerin yanması sonucu oluşan zehirli gazların solunmasıyla meydana gelir. Duman zehirlenmesinin belirtileri arasında baş ağrısı, zayıflık, unutkanlık, göğüs ağrısı, çarpıntı, ajitasyon, uyuşukluk ve zihin karışıklığı bulunabilir. Bu durumda da hemen temiz havaya çıkılmalı ve acil yardım çağrılmalıdır.
 
Geri
Üst