AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karbon monoksit zehirlenmesi nasil olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.161
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karbon monoksit zehirlenmesi nasıl olur?​

Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir.

Hemoglobin karbonmonoksit ile bağ yapar mı?​

Dolayısıyla eğer ki soluduğumuz havada karbonmonoksit oranı yüksekse, bu gaz hızla akciğerlerimizde hemoglobine bağlanmaya başlar. Ancak bu karbonmonoksit yüklü hemoglobin dokulara ulaştığında, difüzyon kuvveti hemoglobin ile karbonmonoksit arasındaki bağı kıramaz; bunun için çok zayıftır.
Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı ne gibi tedbirler alınabilir?​
Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmelidir. Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmelidir. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşmayınız ve bu gibi durumları 186 no’lu telefondan Elektrik Arıza Servisi’ne bildirilmelidir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi acı verir mi?​

Karbonmonoksit zehirlenmesi acı verir mi?
ölüm riski çok yüksektir. ilk belirtisi baş ağrısıdır, sonrasında deri ve kan vişne kırmızısı bir renk alır, sonrasında koma gelişir, globus pallidus nekroze olur. karbonmonoksit hemoglobine bağlanma konusunda oksijenle yarışır (ve yarışı kazanır), sitokrom oksidazı inhibe eder. acı hissetmeden ölmenin bir yoludur.

Hemoglobin karbondioksit ile bağ yapar mı?​

Hemoglobin karbondioksit ile bağ yapar mı?
Hemoglobinin oksijen yerine CO2 ile birleşmesine karbaminohemoglobin (karbhemoglobin) adı verilir. Dayanıksız bir bileşiktir. Hemoglobinin altıncı koordinasyon yerine CO gelirse buna da karboksihemoglobin adı verilir. Hemoglobinin CO’e ilgisi O2’den daha fazladır.

Karbonmonoksit zehirlenmesine ne iyi gelir?​

Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.

Karbonmonoksit zehirlenmesi ne kadar sürer?​

Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir.
 
Karbon monoksit zehirlenmesi, vücuda solunum yoluyla girdiğinde doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller. Bu durum zehirlenmeye ve hatta ölüme yol açabilir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri genellikle kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması sebebiyle meydana gelir.

Karbonmonoksit, soluduğumuz havada yüksekse akciğerlerde hemoglobine bağlanmaya başlar. Ancak karbonmonoksit yüklü hemoglobin, dokulara ulaştığında hemoglobin ile arasındaki bağı kırmak için yetersiz difüzyon kuvvetine sahiptir.

Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemler arasında yanmakta olan sobanın yatmadan önce mutlaka söndürülmesi, bina yanlarında veya çatı saçak altlarında dikkatli olunması ve elektrik hatlarına yaklaşılmaması sayılabilir. Acil durumlarda acil yardım servisi aranmalı ve açık havaya çıkılmalıdır.

Karbonmonoksit zehirlenmesi genellikle acı verici bir durum değildir. Zehirlenme durumunda ilk belirti baş ağrısı olabilir ve ilerleyen aşamalarda deri ve kan renginde değişiklik, koma ve diğer ciddi semptomlar görülebilir. Karbonmonoksit, oksijenle yarışarak hemoglobine bağlanır ve ölüm riskini artırabilir.

Karbonmonoksit zehirlenmesi durumunda kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalı, acil yardım servisi aranmalı ve gerekirse suni solunuma başlanmalıdır. Zehirlenme belirtilerinin genellikle 5-6 saat içinde ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Bu nedenle erken müdahale önemlidir.
 
Geri
Üst