AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kararname cikarma yetkisi kime aittir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kararname çıkarma yetkisi kime aittir?​

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir.

KHK nın anlamı ne?​

Kanun hükmünde kararname veya KHK genel tanım olarak yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükûmetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü …
KHK süresi ne kadar?​
Yedi başlıkta inceledik. Anayasa’nın 121 maddesine göre “Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir.” Bakanlar Kurulu, bu maddeden aldığı hakla OHAL boyunca, iki yılda toplam 36 KHK yayınlandı.

Cumhurbaşkanlığı kararname çıkarma yetkisi hangi yılda verilmiştir?​

Cumhurbaşkanlığı kararname çıkarma yetkisi hangi yılda verilmiştir?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Türk hukuk sistemine ilk olarak günümüzde de yürürlükte olan 1982 anayasası ile girmiştir.

KHK ile kadroya ne zaman geçildi?​

KHK ile kadroya ne zaman geçildi?
Yıllardır kadro özlemiyle bekleyen 1 milyon civarında taşeron işçiyi ve aileleriyle birlikte 4 milyon kişiyi ilgilendiren taşeron işçilere kadro konusu, 24 Aralık 2017 tarihinde Resmî Gazete yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenlendi.

KHK ödemesi nedir?​

SABİT EK ÖDEME 375 KHK SABİT EK ÖDEMEDEN KÜÇÜKSE ARADAKİ FARK KADAR TUTAR ALINIP KİŞİYE ÖDENİR. Yukarıdaki 375 KHK sabit ek ödemeyi kişiye öderken gelir vergisi kesintisi yapmadık.Fakat 375 KHK gelir vergisi kesintisi 375 KHK Brütü Döner Sermaye Ek Ödemesinden mahsup edilirken gelir vergisi kesilmiş olur.

KHK nedir örnek?​

örnek olarak “yükseköğretim kuruları teşkilatı hakkında 41 sayılı kanun hükmünde kararname” gösterilebilir. kanun hükmünde kararname, çıkaran organ bakımından yürütmeye aittir. bakanlar kurulu kanun hükmünde kararname çıkarırken yürürlükteki kararları değiştirebilir, yeni düzenlemeler getirebilir.
15 Temmuz dan sonra OHAL ne zaman ilan edildi?​
20 Temmuz 2016’da Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında Türkiye genelinde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilân edildi. 21 Temmuz 2016 saat 01.00 itibarıyla olağanüstü hâlin geçerli olması mecliste 115’e karşı 346 oyla kabul edildi. 20 Temmuz 2016’da ilan edilip, 7 kez uzatılan olağanüstü hâl uygulaması iki yılın …
 
Kararname çıkarma yetkisi, Türkiye'de Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu arasında paylaşılmış bir yetkidir. Meclis, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilmektedir. Kanun hükmünde kararname ya da KHK, genel olarak yasama organının belirlediği konu, süre ve amaca dayanarak hükümetin çıkardığı ve kanun gücüne sahip olan düzenlemelerdir. Meclisin tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücü taşırlar.

KHK, Anayasa'nın 121. maddesine göre olağanüstü hal süresince Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılabilmektedir. Olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda KHK'lar yayınlanabilir. Cumhurbaşkanlığı kararname yetkisi ise günümüzde yürürlükte olan 1982 Anayasası ile Türk hukuk sistemine girmiştir.

Örneğin, taşeron işçilere kadro verilmesi gibi önemli konular, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Bu tür düzenlemeler, olağanüstü durumlar veya acil ihtiyaçlar doğrultusunda hızlı ve etkili kararlar alınmasını sağlar.

KHK'lar genellikle belirli sürelerle yayınlanmaktadır. Örneğin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal, 3 ay süreyle uygulanmış ve daha sonra 7 defa uzatılarak toplamda 2 yıl boyunca devam etmiştir.

KHK'ların içeriği geniş bir yelpazede olabilir. Örneğin, yükseköğretim kurumları teşkilatı hakkında 41 sayılı kanun hükmünde kararname gibi belirli konularda düzenleme getirebilirler. Bu tür düzenlemeler genellikle yürütme organı tarafından çıkarılır ve mevcut düzenlemeleri değiştirebilir ya da yeni düzenlemeler getirebilirler.
 
Geri
Üst