AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kararin Tavzihi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kararın Tavzihi ne demek?​

Tavzih ise yeterince açık olmayan veya icrasında duraksama uyandıran yahut birbirine aykırı fıkralar ihtiva eden hükümlerin, açıklanması, tereddüt veya aykırılığın giderilmesi için kararı veren mahkemeye tanınan bir yoldur.

Hükmün Tavzihi nasıl yapılır?​

(1) Tavzih veya tamamlama, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle hükmü veren mahkemeden istenebilir. Dilekçenin bir nüshası, cevap süresi mahkemece belirlenerek karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap, tavzih veya tamamlama talebinde bulunan tarafa tebliğ olunur.
Tavzih talebi ne zamana kadar yapılır?
Hükmün tavzihi talebi belirli bir süreye tabi değildir. Hükmün icrası tamamlanıncaya kadar tavzihi istenebilir. Önemli bir husus ise; tavzih talebi hükmün icrasını kendiliğinden durdurmuyor oluşudur.
Tavzih kararı istinaf edilebilir mi?
Tavzih ve tashih kararlarına karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurulabilir. Bir hüküm hakkında tashih ya da tavzih yoluna başvurulması, istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurma sürelerini durdurmaz. Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına karşı tavzih yoluna başvurulabilir.

Tavzih dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir mi?​

Tavzih, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle istenebilir. Dilekçenin bir nüshası karşı tarafa tebliğ edilir. Karşı taraf, cevap süresi içinde tarafların sayısı kadar nüsha dilekçe ile tavzih talebine cevap verebilir. Mahkeme kural olarak tavzih talebini dosya üzerinden inceler ve karara bağlar.

Tavzih dilekçesi istinaf süresini keser mi?​

Tavzih istinaf süresini keser mi? Bir hüküm hakkında tavzih yoluna başvurulması, istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurma sürelerini durdurmaz.
Kesinleşmiş kararın Tavzihi olur mu?
Kararın kesinleşmiş olması tavzih yapılmasına engel değildir. HMK md.305/1’de “icrası tamamlanıncaya kadar” denilerek tavzih yapılabilecek süre işaret edilmiştir. Buna göre infaz edilmiş bir hükmün tavzihi mümkün değildir. Hükümde yer alamayan, unutulan hususlar tavzih yolu ile hükme eklenemez.
 
Geri
Üst