AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kararin Istinafen kaldirilmasi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.947
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kararın Istinafen kaldırılması ne demek?​

İstinaf mahkemesi, davanın esasına girerek yerel mahkeme kararını kaldırabilir. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir. Bu halde yerel mahkemenin davanın reddine karar vermiş olması gerekir.

7 günlük istinaf süresi ne zaman başlar?​

7 günlük istinaf süresi ne zaman başlar?
İstinaf süresi hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki haftadır. Ceza istinaf süresi; kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gündür. Tarafların yokluğunda karar verilmesi halinde istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

Yargıtay esastan red ne demek?​

Yargıtay’ın esastan red kararı, istinaf mahkemesi hükmünün hukuka uygun bulunduğu anlamına gelir. Yargıtay’ın bu şekilde verdiği kararına “onama kararı” da denilmektedir. Yargıtay’ın temyiz incelemesi sonucu hükmü onaması halinde istinaf mahkemesi tarafından verilen hüküm kesinleşir.

Istinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?​

Istinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?
İstinaf mahkemesi ilk derece mahkemelerin verdiği kararı inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir. Bu nedenle hukuksal alanda vatandaşlar için oldukça önemli bir kanun yoludur. Bölge adliye mahkemesi tarafından kararın bozulması durumunda yeniden yargılama süreci başlar.

Temyiz yolunun kapalı olması ne demek?​

Yargıtay’a temyiz yolu kapalı olan ilk derece mahkemesi kararları, bölge adliye mahkemesinin kararı ile kesinleşir. Temyiz yolu açık olan istinaf mahkemesi hukuk dairelerinin kararlarına karşı 2 hafta içinde yapılan temyiz başvurusu üzerine Yargıtay temyiz incelemesi yapar.

7 günlük temyiz süresi ne zaman başlar?​

7 günlük temyiz süresi ne zaman başlar?
Temyiz süresi, istinaf mahkemesi kararının tefhimi veya tebliğinden itibaren 15 gündür (CMK 291/1).Temyiz süresinin hesaplanmasında kararın verildiği gün hesaba katılmaz, son gün tatile denk gelirse sonraki ilk iş günü temyiz süresinin son günü olarak kabul edilir.

Istinaf süresi ne zaman başlar?​

Ceza yargılamasında istinaf kanun yolu 5271 sayılı CMK’nın 272-285. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu sürecin ilk adımı, ilk derece mahkemeleri tarafından verilmiş olan kararlara karşı, tefhim/tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde yapılan istinaf başvurusu ile başlar.

Istinaf red kararına itiraz edilir mi?​

Istinaf red kararına itiraz edilir mi?
Kararın düzeltilmesi kanun yolu; İstinaf Mahkemesi’nin esastan reddedilerek kesinleşmiş kararlarına veya Yargıtay’ın onama (esastan red) veya bozma kararlarına karşı Cumhuriyet Başsavcılığının itiraz yetkisini kullanması için gidilebilen olağanüstü bir kanun yoludur.

Yargıtaydan gelen dosya tekrar itiraz edilir mi?​

(1) Yargıtay ceza dairelerinden birinin kararına karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, re’sen veya istem üzerine, ilâmın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde Ceza Genel Kuruluna itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz. (2) İtiraz üzerine dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir.
 
Kararın İstinafı kaldırılması, İstinaf mahkemesinin davayı detaylı bir şekilde inceleyerek yerel mahkemenin kararını iptal edebilmesini ifade eder. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını kısmen veya tamamen kabul edebilir. Bu durumda yerel mahkeme kararının davayı reddettiği durumunun olması gerekir.

İstinaf süresi, hukuk davalarında gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta olarak başlar. Ceza davalarında ise, kararın açıklandığı duruşmaya katılan taraflar için karar tarihinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiştir. Kararın tarafların yokluğunda verilmesi durumunda ise, istinaf süresi gerekçeli kararın tebliğinden itibaren başlar.

Yargıtay'ın esastan reddi kararı, İstinaf mahkemesinin kararını hukuka uygun bulduğunu ifade eder. Bu karara aynı zamanda "onama kararı" da denilmektedir. Yargıtay'ın hükme onama kararı vermesi durumunda, İstinaf mahkemesi tarafından verilen karar kesinleşir.

İstinaf mahkemesinin kararı bozması durumunda, ilk derece mahkemesinin verdiği karar yeniden incelenir ve yeni bir yargılama süreci başlar. İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını inceledikten sonra kararı bozma yetkisine sahiptir.

Temyiz yolunun kapalı olması, ilk derece mahkemesinin kararının kesinleştiği anlamına gelir. Temyiz yolu açık olan durumlarda ise, istinaf mahkemesinin kararlarına karşı Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir.

Istinaf red kararına karşı itiraz edilebilir. İstinaf Mahkemesi'nin esastan reddettiği kesinleşmiş kararlarına veya Yargıtay'ın onama veya bozma kararlarına karşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olağanüstü bir kanun yolu olan kararın düzeltilmesi istenebilir.

Yargıtay'dan gelen dosyaya tekrar itiraz edilebilir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Ceza Genel Kuruluna, Yargıtay ceza dairelerinin kararlarına 30 gün içinde itiraz edebilir. Dosya, kararına itiraz edilen daireye gönderilir ve bu şekilde tekrar değerlendirilir.
 
Geri
Üst