- Konu Yazar
- #1
Karar düzeltme yoluna ne zaman başvurulur?
Karar düzeltme istemi yapılması için Danıştay ilgili dairelerinin, kararların temyizi üzerine vermiş oldukları kararlarla birlikte, bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine vermiş oldukları mahkeme kararları hakkında, kanunun ön gördüğü biçimde, sadece bir kere olmak kaydıyla 15 gün içinde karar düzeltme yoluna …Karar düzeltme kararın kesinleşmesini engeller mi?
Karar düzeltme kararın kesinleşmesini engeller mi?Karar düzeltme yolu, bir kısım kararlar için açık olup, eğer mahkemece verilen hüküm için karar düzeltme yolu açık ise, karar düzeltme yoluna başvurma süresi dolmadıkça veya bu yola başvurulmuş ise karar düzeltme talebi sonuçlanmadıkça, hükmün kesinleştiğinden bahsetmek mümkün olamayacaktır.
Kararın düzeltilmesi yolu nedir?
Karar Düzeltme Yolu, istinaf kanun yolunun yürürlüğe girmesiyle birlikte ortadan kalkmıştır. Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur. Hukuk yargılamasında olağanüstü kanun yolları; Yargılamanın yenilenmesidir.Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?
Hangi kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilebilir?Karar düzeltme yoluna, temyiz incelemesi sonunda verilen Yargıtay kararlarına karşı başvurulabilir.
Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.” hükmü yer almaktadır.
Karar düzeltmeye cevap süresi kaç gün?
Karar düzeltmeye cevap süresi kaç gün?(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK’na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.
Kesinleşme şerhi zorunlu mu?
Yargıtay’ın onama kararına karşı başvurulan karar düzeltme talebinin reddi halinde, red tarihinde onanan mahkeme kararı kesinleşir. Mahkemece ilama kesinleşme şerhinin işlenmesi ilamın kesinleşmiş sayılması için zorunlu değildir.Temyiz etmeyen karar düzeltme isteyebilir mi?
Temyiz etmeyen karar düzeltme isteyebilir mi?Yargıtay, istinaf mahkemesi tarafından verilen kararı bozduğunda, yeni bir karar verilmek üzere dava dosyasını geri gönderir. Hemen belirtmek gerekir ki, istinaf ve temyiz olağan kanun yolları olduğundan, hukuk davası için “karar düzeltme” kanun yolu ortadan kalkmıştır.
Karar Düzeltme Sınırı neye göre belirlenir?
Karar düzeltme sınırı (HUMK m. 440): 2020 yılı için karar düzeltme sınırı 24.120 TL olup, 521 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2021 yılı için % 9,11 oranında artırılarak uygulanacaktır. Şu durumda 2021 yılı için karar düzeltme sınırı, 24.120 x % 9,11 = 2.197,332 + 24.120 = 26.317,332 TL.’dir.Karar düzeltme dilekçesi nasıl yazılır?
Karar düzeltme dilekçesi nasıl yazılır?İSTEM ve SONUÇ : Yukarıda arz ve izah ettiğimiz sebeplerden ötürü;
- Dairenizin …………..2010 tarih ve E.2009/……….. K.2010/………… sayılı kararının düzeltilerek bozma kararının kaldırılmasına,
- Yerel Mahkeme kararının ONANMASINA karar verilmesi saygılarımızla bilvekale arz ve talep olunur. 03.09.2010.
İstinafla birlikte karar düzeltme kaldırılmıştır. İstinaf henüz daha kesinleşmemiş kararlara karşı başvurulan olağan bir kanun yoludur; bu sebeple kesinleşen kararlara karşı başvurulan olağanüstü kanun yolu olan yargılamanın yenilenmesine de benzemez.
Dava sonucu ne zaman kesinleşir?
Dava sonucu ne zaman kesinleşir?-Birincisi, gerekçeli karara karşı kanunda tanımlanan sürede kanun yoluna başvurulmaması halinde karar kesinleşir. -ikincisi, gerekçeli karara karşı kanun yoluna başvurulması ve istinaf ve temyiz incelemesi yapan üst dereceli mahkemelerin de hükmü hukuka uygun bularak onaması halinde karar kesinleşir.