Karar duzeltme yolu ne zaman kalkti?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.063
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karar düzeltme yolu ne zaman kalktı?​

ÖZET : Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başladığı 20/07/2016 tarihinden sonra anılan mahkemelerce verilen kararların temyizi üzerine Yargıtayca tesis edilen kararlar hakkında Hukuk Muhakemeleri Kanununda karar düzeltme yoluna başvurulabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Karar düzeltme süresi ne zaman başlar?​

KD başvuru süresi 15 gündür. Kararın tebliği tarihinden itibaren başlar. Tefhim edilmişse süre tefhimden itibaren başlar. Yerel mahkemesine verilmesi de mümkündür.

Mahkeme kararını düzeltebilir mi?​

Mahkeme kararını düzeltebilir mi?
HMK 370/3; HUMK m. 438/8). Kural olarak, her mahkemenin kendi kararındaki maddi hataları düzeltmesi gerekir ise de, Yargıtayın temyiz incelemesi sonucunda karardaki maddi hataları düzelterek onama yetkisi de, “hükümlerin tashihi” kurumunun somut planda bir uygulanma şeklini oluşturmaktadır.

Karar düzeltme ne kadar zamanda sonuçlanır?​

Karar düzeltme ne kadar zamanda sonuçlanır?
Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.” hükmü yer almaktadır.

Karar düzeltmeye cevap süresi kaç gün?​

(Karar düzeltme yolu açık olanlarda 15 gün) (* * *) İYUK’na göre karar düzeltmeye karşı da cevap süresi 30 gündür.

Karar düzeltme duruşmalı istenebilir mi?​

Yargıtay’ın onama veya onamaya karşı başvurulan karar düzeltme isteminin reddine ilişkin kararlarının sonucu da, mahkeme başkatibince on beş gün içinde kendiliğinden taraflara bildirilir. Karar düzeltme istemi duruşmalı olarak incelenemez.

Karar düzeltme sonucu ne olur?​

Karar düzeltme sonucu ne olur?
Özellikle mahkeme tarafından verilen kararın düzeltme yoluna açık olması oldukça önemlidir. Karar düzeltme dilekçesi ve diğer prosedürlerin tamamı doğru olarak yapıldığı takdirde, temyiz yolundan daha kısa bir sürede davanın lehte sonuçlanması mümkündür.

Karar Düzeltme Sınırı neye göre belirlenir?​

Karar Düzeltme Sınırı neye göre belirlenir?
Karar düzeltme sınırı (HUMK m. 440): 2020 yılı için karar düzeltme sınırı 24.120 TL olup, 521 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2021 yılı için % 9,11 oranında artırılarak uygulanacaktır. Şu durumda 2021 yılı için karar düzeltme sınırı, 24.120 x % 9,11 = 2.197,332 + 24.120 = 26.317,332 TL.’dir.
 
Karar düzeltme yoluyla ilgili detayları içeren verileri paylaşmak için teşekkür ederiz. Anladığım kadarıyla, Bölge Adliye Mahkemelerinin faaliyete geçtiği tarih olan 20 Temmuz 2016'dan sonra Yargıtay tarafından verilen kararlar hakkında Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda karar düzeltme yoluna başvurulabileceğine dair herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

Karar düzeltme süresi, kararın tebliği tarihinden itibaren 15 gündür. Eğer karar tefhim edilmişse, süre tefhim tarihinden itibaren başlar. Ayrıca, karar düzeltme başvurusu yapmak için yerel mahkemeye de başvurulabilir.

Mahkemeler, kendi kararlarındaki maddi hataları düzeltme yükümlülüğüne sahiptir. Ancak Yargıtay'ın temyiz incelemesi sonucunda kararda maddi hatalar tespit edilirse, Yargıtay kararı düzeltebilir ve hükümleri tashih edebilir.

Karar düzeltme süreci genelde hızlıdır. Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılırken, Yargıtay'ın verdiği kararlar bir ay içinde kesinleşir.

Karar düzeltme sürecine karşı cevap verme süresi genelde 30 gündür. Ayrıca, karar düzeltme istemi duruşmalı olarak incelenemez.

Karar düzeltme prosedürleri doğru bir şekilde yerine getirildiğinde, dava lehte sonuçlanabilir ve temyiz yoluyla kıyasla daha kısa sürede sonuç elde edilebilir.

Karar düzeltme sınırı, yıllara göre değişebilir. Örneğin, 2021 için karar düzeltme sınırı 26.317,332 TL olarak belirlenmiştir. Bu sınıra uygun olan durumlarda karar düzeltme yoluna başvurulabilir.
 
Geri
Üst