AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karanliktan korkan bir cocuga nasil davranmali?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karanlıktan korkan bir çocuğa nasıl davranmalı?​

Aileler karanlık korkusuyla aşamalı olarak baş etmeli, sorunun bir anda ortadan kalkmayacağını kabullenerek sabırlı davranmalıdırlar. Çocuğa her aşamada korktuğunda yanında olacakları mesajını verebilmeleri ve çocuğun yalnız olmadığını anlamasını sağlamaları korku yönetiminde büyük önem taşıyan hususlardandır.”

Bir Çocuk karanlıktan neden korkar?​

Bir Çocuk karanlıktan neden korkar?
Bu dönem doğru yönetilmediğinde ‘Karanlık korkulacak bir şeydir’ düşüncesi çocukların zihinlerine tamamen yerleşiyor. Çocuklar karanlık odalara girmekten bile çekiniyor. Gece lambasının yarattığı gölgelere farklı anlamlar yükleyebiliyor ya da uyurken anne-babalarının yanında olmasını isteyebiliyor.

Karanlıktan korkma fobisi neden olur?​

Karanlıktan korkma fobisi neden olur?
Çocukluk dönemlerinde yaşanan ve ileri yaşlara kadar sürebilen karanlık korkusu, eski zamanlarda(teknoloji döneminden önce) yırtıcı hayvanların avlanmaları gece vakti gerçekleştiğinde insanlardaki ‘kendini koruma’ ihtiyacı zamanla içgüdüsel bir hale dönüşerek karanlıktan korkma durumuyla kalıcı bir hal almıştır.

Çocuklar kaç yaşında karanlıktan korkar?​

Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol, 2 yaşında annesinden ayrılmaktan ve yüksek sesten korkan çocuğun 3-5 yaş arasında karanlıktan korktuğunu, bu korkunun doğal olarak gelişen korkulardan biri olduğunu ifade ediyor.

Gece uykusunda korkan çocuğa ne yapmalı?​

Gece uykusunda korkan çocuğa ne yapmalı?
Ailelere Öneriler
- Çocuklarınızın korkularını yok saymayın.
- Onları küçümsemeyin.
- Onlarla alay etmeyin.
- Korkuların nedenleri araştırılıp, ortadan kaldırılması çalışılmalı
- Aşırı koruyucu davranılmamalı
- Ona sürekli çevrenin tehlikeli bir yer olduğu duygusu verecek cümlelerden uzak durulmalı

Karanlık korkusu nasıl geçer?​

Karanlık korkusu nasıl geçer?
Karanlık korkusu en sağlıklı olarak aşamalı olarak ortadan kaldırılabilir. Işıkta uyumak isteyen çocuğa gece lambası alarak onun ışığında uyumasını sağlamak çocuğun yavaş yavaş karanlıkla barışmasına yardımcı olacaktır. Çocuk bir sonraki aşamaya geçmeyi kendisi de istemeli, buna asla zorlanmamalıdır.
Bebekler karanlıktan ne zaman korkar?​
Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol; çocuklarda 2 yaşından itibaren korkuların oluşmaya başladığının altını çiziyor. Mestçioğlu, 2 yaşında annesinden ayrılmaktan ve yüksek sesten korkan çocuğun 3 – 5 yaş arasında karanlıktan korktuğunu, bu korkunun doğal olarak gelişen korkulardan biri olduğunu ifade ediyor.

Karanlıkta kalma korkusu nasıl yenilir?​

Karanlıkta kalma korkusu nasıl yenilir?

Otizmli çocuklar karanlıktan korkar mı?​

Otizmli çocuklar karanlıktan korkar mı?
Otizmli çocukların insan yüzüne ve çevresindeki bir çok nesneye bakmamalarına karşın hareket eden, dönen, parlak olan bazı nesnelere çok uzun süre bakabildikleri bilinmektedir. Bazılarının zaman zaman ışıktan rahatsız oldukları, hatta karanlık bir odada daha rahat ettikleri görülmektedir.

Gece korkan çocuğa ne okumalı?​

Velid (r.a.)’dan rivayetine göre: “Ey Allah’ın Rasûlü, ben uykuda korkutuluyorum.” dedi. Efendimiz (SAV) şu duayı oku buyurdular: “Euzü bi-kelimatillahi’t-tammeti min gadabihî ve ikâbihî ve şerri ibâdihî ve min hemezati’ş-şeyetîni en yahdûrun.” KORKAN ÇOCUK VE YETİŞKİN İÇİN OKUNACAK DUALAR!

Yükseklik korkusunu yenmek için ne yapmalı?​

Yükseklik korkusunu yenmek için ne yapmalı?
Yükseklik korkusunun diğer fobiler gibi tedavi edilmesi mümkündür. Akrofobik kişiler gerekli psikolojik, psikiyatrik desteği alarak fobileriyle baş etmeyi kolaylaştırabilirler. Yükseklik korkusu tedavisinde uygulanan yöntemler arasında davranışçı terapi bulunur.
 
Karanlıktan korkan bir çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda oldukça değerli bilgiler paylaşılmış. Çocuğun karanlık korkusunu aşamalı olarak yönetmek, onun korktuğunda yanında olacaklarını belirtmek ve yalnız olmadığını hissettirmek önemli bir adımdır.

Çocukların karanlıktan korkmasının sebepleri üzerine düşündüğümüzde, tarih öncesinde avcı yırtıcı hayvanların gece avlanmasıyla başlayan içgüdüsel korunma mekanizmasının günümüze kadar sürebildiğini görüyoruz. Bu sebeple çocukların karanlık korkusu doğal bir gelişim süreci olarak karşımıza çıkabilir.

Doç. Dr. Özlem Mestçioğlu Gökmoğol'un belirttiğine göre, çocuklar genellikle 3-5 yaş arasında karanlıktan korkmaya başlayabilirler. Bu da gösteriyor ki bu dönem çocukların korkularının yoğunlaştığı bir zaman dilimidir.

Karanlık korkusunun aşılmasında ailelere düşen bazı öneriler vardır. Çocuğun korkularını ciddiye almak, küçümsememek, alay etmemek ve sebepleri araştırarak ortadan kaldırmaya çalışmak önemlidir. Ayrıca çocuğa sürekli çevrenin tehlikeli olduğu duygusunu aşılayacak cümlelerden kaçınmak da gereklidir.

Karanlık korkusunu yenmek için ise aşamalı bir şekilde yaklaşmak önemlidir. Çocuğun rahat ettiği şartlarda, örneğin gece lambasıyla uyuyarak karanlıkla barışmasına destek olmak etkili bir yöntem olabilir. Çocuğun kendisinin de bu sürece istekli olması ve zorlanmaması bu sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayabilir.

Son olarak, otizmli çocuklar da karanlıktan korkabilirler ancak her bir çocuğun farklı tepkiler verdiğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Yükseklik korkusu gibi fobilerin tedavisinde ise psikolojik ve psikiyatrik destek almak faydalı olabilir. Davranışçı terapi gibi yöntemlerle bu tür korkuların üstesinden gelmek mümkündür.
 
Geri
Üst