- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 132.433
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Karakter ve değerler eğitimi nedir?
Karakter ve değerler eğitimi en genel anlamıyla örtük veya açık program aracılığıyla, yetişen öğrencilere temel insanî değerleri konusunda bilgilendirme, onlara karşı duyarlılık oluşturma ve onları davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olma gayretinin ortak adıdır.Özgenişletim ne demek?
Özgenişletim değer boyutunun içindeki değerler “bireyin, başkalarının zararına bile olsa, kendi çıkarları doğrultusunda davranmasına olanak sağlayan” de- ğerlerden oluşmaktadır. Bu boyut evrenselcilik ve iyilikseverlik değer tiplerini ve bunların altında yer alan maddeleri kapsamaktadır.
Karakter ve değer kavramları arasındaki ilişki nedir?
Değerler kişinin, kendisi ve çevresiyle barışık ve uyumlu yaşamasına yardımcı olur, bireyleri mutlu eder; koruyucu ruh sağlığı açısından gereklidir. Değerleri sarsılan bir toplumun fertlerinde, karakter sorunları görülür; buna bağlı olarak, ruhsal bozukluklar artış gösterir.Karakter ve değer eğitimi ne iş yapar?
“Değerler eğitimi / karakter eğitimi” programımız; sorumluluk, yardımseverlik, saygı, hoşgörü, dürüstlük, vatanseverlik gibi; bireyin ve toplumun yararına olacağı konusunda eğitimcilerin hem fikir oldukları, evrensel değerleri öğrencilere kazandırmayı hedefleyen bir programdır.
Karakter eğitimi yaklaşımı nedir?
Karakter eğitimini, örtük yâ da açık program aracılığıyla, yetişen yeni nesile temel insani değerleri kazandırma, sorumluluk sahibi olabilme, değerlere karşı duyarlılık ve onların davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olma gayreti olarak tanımlayabiliriz .Araçsal değer ne demek?
Araçsal değer bireyin dışındaki bir ögenin değeridir. Bir müzik aletine sahip olmak, ve bununla bir yeteneği sergileyebilmek birey için değerlidir. O halde alet araçsal değere sahiptir. İçsel değer ise araçsal değere özelliklerini veren nitelemedir.
Amaçsal değer ne demek?
1.1. Amaçsal değerler, yaşamın temel amaçlarını, araçsal değerler ise, bu amaçlara ulaşmada benimsenen davranış tarzlarını ifade etmektedir (Rokeach,1973).Değer ne demektir ve değer çeşitleri nelerdir?
Değer, bir milletin sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik, bilimsel alanlardaki maddi ve manevi ögelerin bütününü ifade eder. Bu tanımdan hareketle değerler, maddi ve manevi değerler olarak sınıflandırılabilir. Kültürümüzün bazı ögeleri hem maddi hem de manevi değerleri bünyesinde barındırır.
Karakter ve ahlak nedir?
İnsanın şahsiyeti, karakteri, yaşantısı ile oluşur ve gelişir. Ahlaki yaşantı insanın şahsiyetini oluşturan hayatı boyunca devam eden tutarlı olma halidir. Bu yüzden ahlaki hayat içimizdeki iyiliği sürdürdüğümüz her zaman iyi niyet sahibi olduğumuz hayattır. Ahlaki hayat, insanın şahsiyetlerini geliştirerek inşa eder.Neden karakter ve değerler eğitimi?
(Bishop, 1993: 10). Page 4 NİÇİN DEĞERLER VE KARAKTER EĞİTİMİ • Bireye amaç ve yön tayin eder. Bireysel ve toplumsal faaliyetlerin esaslarını ve genel yönünü verir. Bireylerin davranışlarını yargılamaya yardımcı olur. Bireyin başkalarından ne beklemesi gerektiğini ve kendisinden ne beklediğini bilmesini sağlar.
Karakter ve değerler eğitimi Neden Önemlidir?
Karakter eğitimi programı diğer adıyla “Etik Değerler” programıdır. Araştırmalar düşünceli, saygılı, güvenilir, adil, sorumlu, kısacası ‘iyi insanların yaşamda daha başarılı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, etik değerlerin eğitimi, okullarda en az matematik ve Türkçe eğitimi kadar önemli ve gereklidir.Karakter eğitimi nedir?
Buna göre karakter eğitimi, toplumun daha iyi bir yer haline gelebilmesi amacıyla öğrenci davranışlarına güçlü birer ahlaki temel kazandırmaya ve edilgen bir durumda bulunan ahlaki değerler için davranışsal formlar oluşturmaya yönelik rehberlik çalışmaları olarak tanımlanabilmektedir.