Karakter egitiminin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karakter eğitiminin amacı nedir?​

Karakter eğitimi, disiplinler arası bir yaklaşımla okuldaki tüm akademik, sanatsal ve sportif bütün aktivitelere nüfuz ettirilmelidir. Karakter eğitim programlarıyla, öğrencilerin “iyiyi” bilmeleri, “iyiyi” hissetmeleri ve “iyiyi” gerçekleştirmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır.

Etkili bir karakter eğitimi için okula düşün sorumluluklar nelerdir?​

Etkili bir karakter eğitimi için okula düşün sorumluluklar nelerdir?
Budumlu Akkiprik (2007) yaptıkları araştırmada öğretmen görüşlerine göre karakter eğitimi yoluyla öğrencilere öncelikli olarak yardımseverlik, hazcılık, uyum, güç, başarı, özdenetim, geleneksellik, uyarılma, güvenlik, evrensellik değerlerinin öğretilmesi gerektiğini tespit etmiştir.

Karakter eğitimi nedir ne değildir?​

Karakter eğitimi sadece kuralları yerine getirmek değildir. Çocuklar söylenenden ziyade yapılanı esas alırlar. Kendinizi işinize kaptırıp kaybolmak değildir. Karakter eğitimi, günlük hayatta yapmak zorunda olduğunuz seçimler hakkında çocukla konuşmanızı ve açıklama yapmanızı gerektirir.

Karakter ve değer nedir?​

Karakter ve değer nedir?
Karakter ve değerler eğitimi en genel anlamıyla örtük veya açık program aracılığıyla, yetişen öğrencilere temel insanî değerleri konusunda bilgilendirme, onlara karşı duyarlılık oluşturma ve onları davranışa dönüştürme konusunda yardımcı olma gayretinin ortak adıdır.

Karakter ve değerler eğitimi çocuğa nasıl verilmeli?​

Tabii öncelikle de çocuğun içinde bulunduğu ortamın ve yetişkinlerin o değerleri taşıması ve yaşatması gerekmektedir. Yani, sevgi ya da saygı birer değer olarak ele alınacaksa, önce çocuklar sevilmeli ve çocuklara saygı duyulmalı. Sonra evde, sokakta ve okulda o kültür yaratılmalı ve yaşatılmalı.

Değer ve karakter ilişkisi nedir?​

Değer ve karakter ilişkisi nedir?
Değerler kişinin, kendisi ve çevresiyle barışık ve uyumlu yaşamasına yardımcı olur, bireyleri mutlu eder; koruyucu ruh sağlığı açısından gereklidir. Değerleri sarsılan bir toplumun fertlerinde, karakter sorunları görülür; buna bağlı olarak, ruhsal bozukluklar artış gösterir.

Değerler eğitimi dersinin amacı nedir?​

Değerler eğitiminin amacı, çocuğun doğuştan getirdiği en iyi tarafı ortaya çıkarmak; kişiliğinin her yönüyle gelişmesini sağlamak; insani mükemmelliğe ulaşmasına yardımcı olmak; bireyi ve toplumu kötü ahlaktan korumak ve kurtarmak, bunun yanında iyi ahlakla donatmak ve devamını sağlamaktır.

Karakter ve değerler eğitimi değer nedir?​

Karakter ve değerler eğitimi değer nedir?
Değerler eğitimi çerçevesinde kullanılan değer kavramı, “toplumu oluşturan bireylerin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilen, benimsenen ve aktarılan, toplumsal yaşayışı düzenleyen inançlar, duygular ve düşünceler” olarak tanımlanabiliyor.

Değer açıklama ne demek?​

2-) Değer Açıklama (Değer Belirginleştirme) Yaklaşımı: Bu yaklaşım bireylerin hayatlarında neyin önemli olduğunu fark etmelerini sağlamaya, seçenekleri ve muhtemel sonuçları inceledikten sonra kendisinin özgürce değer hakkında karar verme esasına dayanır. Bu yaklaşımda seçme, ödüllendirme ve davranma adımları vardır.
 
Karakter eğitiminin amacı, öğrencilere "iyiyi" tanıtmak, hissettirmek ve gerçekleştirmeleri için rehberlik etmektir. Bu eğitim, disiplinler arası bir yaklaşımla okuldaki tüm aktivitelere entegre edilmelidir.

Etkili bir karakter eğitimi için okula düşen sorumluluklar arasında öğrencilere değerlerin, özellikle yardımseverlik, hazcılık, uyum, güç, başarı, özdenetim gibi kavramların öğretilmesi önemli bir yer tutar.

Karakter eğitimi kuralları sadece yerine getirmekle sınırlı değildir. Çocuklara, günlük hayatta karşılaştıkları seçimler hakkında konuşmalar yapmaları ve açıklamalarda bulunmaları gerektiğini öğretir. Yapılan davranışlar ve seçimler, karakterin şekillenmesinde önemli bir rol oynar.

Karakter ve değerler eğitimi, öğrencilere temel insanî değerleri öğretmek, onlara duyarlılık kazandırmak ve bu değerleri davranışa dönüştürmelerine yardımcı olmaya yönelik bir programdır. Bu eğitim sürecinde çocukların bulunduğu ortamda yetişkinlerin de bu değerleri benimsemesi ve yaşatması önemlidir.

Değerler, bireyin kendisi ve çevresiyle uyumlu yaşamasına yardımcı olurken, karakteri de etkiler. Değerlerin sarsılması durumunda bireylerde karakter sorunları ve ruhsal bozukluklar görülebilir.

Değerler eğitimi dersinin amacı, çocuğun en iyi yönlerini ortaya çıkararak kişiliğinin gelişmesine yardımcı olmak, insanî mükemmelliğe ulaşmasını sağlamak, kötü ahlaktan koruyarak iyi ahlakla donatmak ve toplumu da bu yönde etkilemektir.

Değerler eğitimi çerçevesinde değer kavramı, toplumu oluşturan bireylerin paylaştığı, benimsediği ve yaşantılarında rehber aldığı inançlar, duygular ve düşünceleri ifade eder.

Değer açıklama (Değer Belirginleştirme) yaklaşımı, bireylerin hayatlarında önemli olan şeyleri fark etmelerini ve kendilerinin özgürce değerlendirme yapmalarını sağlar. Bu yaklaşımda seçme, ödüllendirme ve davranış sergileme adımları bulunur.
 
Geri
Üst