AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karakilcik bugdayi nerelerde yetisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Karakılçık buğdayı nerelerde yetişir?​

Günümüzde araştırması ve tanıtımı sıkça yapılan; Kastamonu bölgesinde yetişen Atalık Siyez buğdayı gibi Karakılçık Buğdayı da atalık bir buğday cinsidir. Bereketli Hilal Bölgesinde bulunan Hatay da yetiştirdiğimiz Karakılçık Buğdayı tohum-toprak eşlemesinde optimum besin değerlerine ulaşmaktadır.

SIES buğdayı nedir?​

Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum), Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabani buğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir.
Siyez buğdayı türkiyede nerede yetişir?
Çünkü siyez buğdayı gelişimini Anadolu topraklarında tamamlamış bir atalık tohum. Siyez buğdayının en çok Kastamonu’da üretildiği biliniyor. Kastamonu’da ise özellikle İhsangazi, Devrekâni ve Seydiler ilçelerinde yetiştiriliyor.
Karakılçık buğdayı hangi iklimde yetişir?
Karakılçık buğdayı, ege bölgesinde yetişen özel bir tür.

Siyez buğdayı neden değerli?​

Genetik yapısının 10 bin yıl boyunca hiç bozulmamış olması, hatta biz diyoruz ki, 10 bin yılda pek çok şey değişti ama siyezin genetik yapısı değişmedi. Tabii bunun pek çok avantajı var. Modern buğday, siyezden gelmedir. Bunun dışında bir araziye baktığınız zaman, siyez başı hemen kendisini belli ediyor.

Anadolu buğdayı ne işe yarar?​

Siyez buğdayı yüksek miktarda antioksidan içerdiği için hücre yapısını da korumaktadır. Zengin bir lif kaynağına sahip olan siyez buğdayı bağırsakları temizleyerek sindirimi de kolaylaştırır. Siyez bulgurunun glisemik indeksi oldukça düşüktür. Folik asit miktarı yüksek olan siyez buğdayı anne sütünü de arttırmaktadır.
Siyez buğdayı hangi ayda ekilir?
İlçemiz koşularında siyez buğdayı ekimi büyük oranda güzlük ekim diye tabir ettiğimiz 15 Ekim ile 20 Kasım tarihleri arasında arası gerçekleştirilir, az miktarda da olsa siyez buğdayı ekimi baharda 6 Mayıs tarihine kadar da yapılmaktadır.
Siyez buğdayı hangi toprakta yetişir?
Siyez buğdayı verimsiz ve kurak topraklarda yetişir. Sıcak havalara dayanıklı olan siyez buğdayı biraz soğuktan da hoşlanır. Bir süre kar altında kalmak siyez buğdayı için iyidir.
Son günlerde bir taraftan glutensiz beslenme ile çok popüler haline gelen karabuğday aslında bir buğday cinsi değildir. Greçka olarak da bilinen özellikle Rusya’da çok yetiştirilen ve tüketilen bir tohumdur. Karakılçık ise Anadolu’nun buğdayıdır.
 
Geri
Üst