- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Karain mağarası nasıl oluşmuştur?
Oluşumu. Karain Mağarası; doğal karstik oluşumlar sonucu meydana gelmiştir. 1946 yılında mağara, Kılıç Kökten tarafından keşfedilmiş olup mağaranın oluşumu hakkındaki yaptığı araştırmalar mağaranın ince dehlizlerle üç kayanın birleşimi sonucunda ortaya çıkmış olduğunu göstermektedir.İnsuyu Mağarası nasıl oluşmuştur?
Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan biri olan İnsuyu Mağarası’ndaki karstik yapının erimesi ve aşınmasıyla sarkıt ve dikitler oluşmuştur. Binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara yaz-kış 14 derecedir. Mağara içerisinde küçük göller de bulunmaktadır.Astım Mağarası Mersin nasıl oluşmuştur?
Astım Mağarası – Mersin İçine helezonik demir bir merdivenle inilen mağaranın oluşumu 3. jeolojik döneme kadar uzanır. Birbirine bağlantılı, toplam uzunluğu 200 metreyi bulan galeriler silis minerallerinin birikmesiyle oluşmuş çok ilginç şekilli dev sarkıt ve dikitlerle süslüdür.
Karain yerleşmesi nedir?
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik’ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
İnsuyu Mağarası nasıl keşfedildi?
2011 yılında yeraltı sularının alçalmaya başlamasıyla iki bölümden oluşan mağaranın ikinci bölümü keşfedilmiştir. Bu bölümde yapılan ölçümler ve haritalandırma sonucunda İnsuyu mağarasının Türkiye’nin ‘haritalanmış en uzun mağarası’ olduğu tescil edilmiştir.İnsuyu Mağarası kaç yıllık?
İnsuyu Mağarası’nın binlerce yıl öncesinde oluştuğu tahmin ediliyor. İnsuyu mağarası denizden yaklaşık olarak 1200 metre yüksekliktedir. Coğrafi bakımdan Batı Toros kısmının, kuzeydoğu taraflarında bulunur. Jeolojik olarak kalkerden meydana gelir.Mersin Astım Mağarası astıma iyi gelir mi?
Mersin’deki Astım Mağarası, gerek ilginç şekilli sarkıt ve dikitleri, gerekse astım hastalarına iyi geldiğine inanılan havası ile kentin ilgi çeken turistik mekanlarının başında geliyor.
Astım Mağarası ismi nereden gelir?
Mağarada nem oranı yaz döneminde yüzde 85, kış mevsiminde ise yüzde 95’e ulaşıyor. Eski çağlarda Antakya’ya da ismini veren Roma Kralı Antiochus’un kızı Anna’nın astım hastalığına yakalandığı ve şifa için bu mağarada kalarak hastalığından kurtulduğu rivayet edilir. Mağaranın Astım Mağarası olarak anılması da bu yüzden.
Karain’den ele geçirilen Anadolu’da bilinen en eski insan kalıntılarının yanısıra mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri Anadolu sanatının ilk örnekleridir. Ayrıca, verdiği bitki ve hayvan kalıntıları ile Batı Akdeniz’in eski çevresinin ortaya konmasında önemli bir rol üstlenmektedir.