AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karadenizde neden oksijen yok?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Karadenizde neden oksijen yok?​

Diğer denizlerde rüzgar ve kış aylarındaki düşük yüzey suyu sıcaklıkları bu bölgelerin düzenli olarak karışmasını sağlarken Karadeniz’de bu hemen hemen hiç yaşanmaz. Bunun sonucu olarak da alttaki su tabakasında çok az oksijen vardır yani neredeyse bir ölüm bölgesidir.

Karadenizde yaşam var mı?​

Karadenizde yaşam var mı?
Karadeniz dünyanın en büyük hidrojen sülfür rezervidir. 150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında yaşam yoktur.

Karadenize neden karadeniz adı verilmiştir?​

Çin kaynaklarında verilen bilgilere göre, Türkler Kuzey’e kara, Doğu’ya yeşil, Batı’ya ak demişler, Güney’i de kızıl olarak tarif etmişlerdir. Karadenize, ister kasvetli günler yaşattığı gerçeğinden hareketle kara denmiş olsun, ister Türkler’in kuzey anlamında kullandıkları için olsun, Karadeniz’e kara deniz denmiştir.

Karadeniz ne zaman oluştu?​

Karadeniz ne zaman oluştu?
Lago Mare’nin ömrü kısa oldu. 5,2 milyon yıl önce Cebelitarık Boğazı yarılarak Akdeniz Havzasına girdi. Karadeniz sondajlarında görülen çakıl taşları katmanı üzerindeki deniz çamuru Paratetis’in boşaldığı yerden giren suların bugünkü Karadenizi oluşturduğunun kanıtıdır.

Karadenizde Musilaj var mı?​

Marmara Denizi’nin karşı karşıya kaldığı ‘deniz salyası’ olarak adlandırılan müsilaj, Karadeniz’de de gözlendi. Ordu’nun Fatsa ilçesi Yalıköy Limanı’nda önceki gün küçük çaplı alanda deniz salyası görüldü. Balıkçıların ihbarı ile belediye ekipleri, deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi.

Karadenizde neden hidrojen sülfür var?​

Karadenizde neden hidrojen sülfür var?
Karadeniz’e boşalan nehirlerin getirdiği organik madde miktarı deniz suyunda bulunan bakterilerin deniz suyunda çözünmüş bulunan oksijeni kullanarak ayrıştırabileceğinden fazla olduğundan, bakteriler deniz suyunda bulunan sülfür iyonlarından oksijeni ayırarak son derece zehirli bir gaz olan ve çürük yumurta gibi kokan …

Karadenizin suyu nereden gelir?​

Karadeniz, 6 bin 500 yıl önce bir göldü. İstanbul Boğazı’nın açılması ile bir iç deniz haline geldi. Doğal olarak göl halindeyken tatlı su olduğundan İstanbul ve Çanakkale boğazları ile birleşince bu göle deniz suyu karıştı.

Karadeniz ismini kim koydu?​

Karadeniz ismini kim koydu?
Karadeniz’in adı Uzak Asya’nın yanı sıra Eski Amerikan uygarlıklarında da renk, yön ve tanrıları birbiriyle ilişkilendiren kadim bir geleneği kullanan Avrasyalı göçebeler tarafından verilmiştir.

Karadeniz Bölgesi hangi yöndedir?​

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz’den alan, Sakarya Ovası’nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgeleriyle ve adını aldığı deniz ile komşulardır.

Karadeniz hangi jeolojik zamanda oluşmuştur?​

Karadeniz hangi jeolojik zamanda oluşmuştur?
Birinci Jeolojik Zaman (Paleozoik)

Karadeniz ne zaman deniz haline geldi?​

Karadenizde salya var mı?​

Karadenizde salya var mı?
Dr. Aydın, “Karadeniz’deki bütün illerin arıtma ya da kanalizasyonlarını denize döküyoruz. Bu arıtmaları biz biyolojik yüksek arıtma sistemine dönüştürmediğimiz müddetçe Karadeniz’de zaman içinde kirlilik unsuru olarak kendini gösterecektir. Bu salya olmaz, başka bir şey olur” dedi.
 
Karadeniz'de neden oksijen yok sorusunun cevabı oldukça ilginç bir doğa olayına dayanıyor. Diğer denizlerde rüzgar ve kış aylarındaki düşük yüzey suyu sıcaklıkları deniz suyunu karıştırarak oksijen seviyelerini dengelerken, Karadeniz'de bu durum çok az yaşanır. Bu yüzden Karadeniz'de alttaki su tabakasında çok az oksijen bulunur ve neredeyse bir ölüm bölgesi olarak nitelendirilir.

Karadeniz'de yaşam konusuna gelince, denizin 150-200 metre derinliklerinin altında yaşam bulunmamaktadır. Karadeniz, dünyanın en büyük hidrojen sülfür rezervlerinden birine sahiptir ve derinliklerde yaşamın olmaması dikkat çekicidir.

Karadeniz'in adının kara deniz olarak anılmasının nedenleri hakkında farklı teoriler bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre, Türkler Kuzey'i "kara", Doğu'yu "yeşil", Batı'yı "ak" olarak tanımlamışlar ve Karadeniz'e bu ismin verilmesi, kasvetli günler yaşattığı gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Diğer bir teori ise Türkler'in kuzey anlamında kullandıkları "kara" kelimesinden gelmektedir.

Karadeniz'in oluşumu ise Lago Mare denizinin kapanması ve Cebelitarık Boğazı'nın açılmasıyla 5,2 milyon yıl önce gerçekleşmiştir. Karadeniz'in suyunun nereden geldiği konusunda yapılan araştırmalar da oldukça ilginç sonuçlar ortaya koymaktadır.

Son olarak, Karadeniz'de müsilaj var mı sorusuna verilen cevap, Maalesef Karadeniz'de de müsilajın gözlendiğini belirtmektedir. Bu durumun kontrol altına alınması için alınması gereken önlemler hakkında da toplum olarak bilinçlenmek önem arz etmektedir.
 
Geri
Üst