AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karadeniz bölgesinin geçim kaynağı

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Karadeniz bölgesinin geçimi
Karadeniz bölgesinde geçim kaynağı nedir
TARIM ÜRÜNLERİ
Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca imal alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 83'ü bölgeden karşılanır
Akarsu : Giresun'dan Gürcistan'a değin olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100'ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en bakımlı olan ürünlerimizdendir
Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü'nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Hem Batı Karadeniz'de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %15'i bölgeden karşılanır
Mısır : Tüm kıyı baştan başa yetiştirilir Halkın temel gıda maddesi olduğu için bölge ticaretinde önemi yoktur
Elma : Bölgede Amasya ilk olarak olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir
Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır
Ketenkenevir: Kastamonu öncelikle almak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir
Soya Fasulyesi: Ordu Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır
Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin Yusufeli) tarımı yapılır
Turunçgiller: Kış ılıklığı nedeniyle Rize çevresinde tarımı yapılır
Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır
Hayvancılık
Bölgede hayvancılık faaliyeti kayda değer bir ekonomik etkinliktir Kıyı kesiminde bitki örtüsünün gür olması, alp çayırlarının bulunması ve arazinin engebeli olması ve ıslak iklim sebebiyle büyükbaş hayvancılık yapılır
Bölgenin kuzeyindeki Karadeniz, balık potansiyeli bakımından zengindir Türkiye balık üretiminin yaklaşık % 80'i Karadeniz'den karşılanır Son yıllarda fazla avlanma ve denizin kirlenmesi nedeniyle balık üretiminde düşme görülmüştür Karadeniz'de 200 m den daha derinlerde zehirli gazlar sebebiyle canlı hayatı yoktur
Küçükbaş hayvancılık bölgenin iç kesimlerindeki ovaların kenarlarında yaygındır
Arıcılık faaliyetleri de bölgede gelişmiştir Bilhassa RizeAnzer yöresinin balları fazla ünlüdür
SANAYİ
Demir çelik : Divriği (Sivas)'den çıkarılan demir cevheri, Samsun limanı vasıtasıyla taşınarak Karabük ve Ereğli'deki fabrikalarda işlenir
Bakır : Murgul (Artvin)'daki bakır cevheri, bu yörede kurulan bakır fabrikasında işlenir Küre (Kastamonu)'de çıkarılan bakırlar ise Samsun bakır işletmelerinde işlenir ( Sebebi Samsun'un iç kesimlere olan bağlantısının basit sağlanmasıdır)
Şeker : Karadeniz Bölgesi'nde üretilen şekerpancarı Turhal (Tokat), Suluova (Amasya) ve Kastamonu şeker fabrikalarında işlenir
Tütün : Karadeniz'in, bilhassa Orta Karadeniz Bölümü'nün tütünleri, Samsun ve Tokat'taki sigara fabrikalarında işlenir
Fındık İşleme : Giresun çevresinde gelişmiştir
Akarsu : Rize ve yöresinde toplanmıştır
Kağıt : Aksu ( Giresun), Çaycuma (Zonguldak) ve Taşköprü (Kastamonu) da bulunmaktadır
Kerestetomruk : maksimum Batı Karadeniz Bölümünde gelişmiştir ( Sinop, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce ve Kastamonu çevresinde)
Alan, maden kömürü, bakır, orman ve deniz ürünleri, nehir, fındık, tütün, demir çelik, keten kenevir, pirinç, soya fasulyesi bakımından ülke ekonomisine önemli bir katkı maddesi sağlar
Yer şekillerinin ulaşımı engellemesi, doğal limanlardan yoksun olması, belli başlı ulaşım yollarına sapa kalması Karadeniz Bölgesi'nin gelişimini yavaşlatmıştır
YERALTI ZENGİNLİKLERİ
Taşkömürü : Ereğli Zonguldak havzasından çıkarılır Manâlı bir kısmı demirçelik üretiminde enerji kaynağı olarak kullanılır Hem Çatalağzı Termik Santralinde de taşkömürü kullanılmaktadır
Bakır : Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu)'de çıkarılmaktadır
Linyit : Merzifon (Amasya) ve Havza (Samsun) çevresinden çıkarılmaktadır
Manganez: Demirin sertleştirilmesinde kullanılır ZonguldakEreğli ve ArtvinBorçka çevresinde çıkarılır
TURİZM
Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyellerinin başında tabii güzellikler gelir Karadeniz kıyıları fazla değişik bitki ve ağaçlar ile bunların oluşturduğu manzaralara sahiptir Yaylacılık faaliyetleri son yıllarda büyüyen turizm faaliyetlerinden biridir Bolu Kartalkaya'da ve Ilgaz Dağları'nda kış turizmi yaygındır Abant gölü ile Yedigöller çevresindeki sayfiye yerleri, Bolu, Düzce, Kızılcahamam kaplıcaları, Amasra, Cide, Sinop Trabzon (Sümela Manastırı) ve Amasya'da (Kral mezarları) yer alan tarihi eserler Karadeniz Bölgesi'nin turizm potansiyellerini oluşturur
Çoruh nehrinde rafting yapılmaktadır *
 
Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynakları oldukça çeşitlidir. Bölgenin tarımda öne çıkan ürünleri arasında fındık, çay, tütün, mısır, elma, şekerpancarı, keten keneviri, soya fasulyesi, zeytin, turunçgiller ve kivi bulunmaktadır. Özellikle fındık, bölgenin en önemli tarımsal ürünü olup Trabzon, Giresun ve Ordu gibi illerde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Aynı zamanda hayvancılık da bölgede önemli bir ekonomik faaliyettir. Kıyı kesimlerinde büyükbaş hayvancılık yaygınken iç kesimlerde küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.

Sanayi alanında da Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisine önemli katkılar sağlayan sektörler bulunmaktadır. Buna örnek olarak demir-çelik üretimi, bakır işleme, şeker, tütün, fındık işleme, akarsu işleme, kağıt ve kereste-tomruk üretimi gösterilebilir.

Yeraltı zenginlikleri açısından da Karadeniz Bölgesi oldukça zengin bir coğrafyadır. Taşkömürü, bakır, linyit ve manganez gibi madenler bölgenin ekonomisine katkı sağlayan önemli kaynaklardır.

Turizm potansiyeli bakımından da Karadeniz Bölgesi oldukça zengindir. Doğal güzellikleri, yaylacılık faaliyetleri, kış turizmi merkezleri, kaplıcaları ve tarihi eserleriyle bölge, ziyaretçilere geniş bir yelpaze sunmaktadır. Özellikle Abant Gölü, Yedigöller, Sümela Manastırı, Karadeniz sahil şeridi, Çoruh Nehri için rafting gibi doğa ve tarih turizmi açısından zengin alternatiflere sahiptir.
 
Geri
Üst