AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karacahisar Köyü Merkez Uşak

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Karacahisar Köyü Uşak Merkez - Karacahisar Köyü Bilgileri - Karacahisar Köyü Hakkinda - Karacahisar Köyü Resimleri




Karacahisar, Uşak ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe: MERKEZ - İl: UŞAK

Köy Muhtarı: Bilgi yok

Muhtarlık Erişim Bilgileri:

Telefon: Bilgi yok

Demografik Bilgiler:

İle Uzaklığı: 15 km

İlçeye Uzaklığı: 15 km

Rakım: m

Köyümüzün kuzey kısmında Murat Dağları yer alır. Köyün yerleşim alanı, genellikle kayalık ve taşlıktır. Köyümüzün kuzey batısında büyük bir kayalık vardır. Zirvesinden Uşak ve çevre köyler görülür. Güney batısında, Göğem sulama göleti yer alır. Bitki örtüsüne genelde meşe, ardıç ve çam ağaçları hakimdir. Meyva ağaçlarından elma, armut, muşmula boldur. Arazi engebeli olup sulama yetersizdir. Çeşme ve dere sularıyla bahçecilik yapılır.

KÖYÜN TARİHÇESİ:

Köy; adını, yanında bulunan eski dönemlerden kalma Kara Hisar kalesinden almaktadır. 1400 yıllık bir geçmişi vardır. Germiyanoğulları bu bölgeyi yurt edinip, Karahisar kalesini yapmıştır. Kurtuluş Savaşı'nda, Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, kurtuluş mücadelesinde, Yunan başkamutanı Trikopis, bu köyün güneybatısında Çamtepe mevkiinde yakalanmıştır. Çeçeli Kara Murat'ın kabri bu köydedir. Yunanlılarla aramızda kanlı savaşlar geçtiği, yapılan kazılardan çıkan toplu mezarlardan anlaşılmaktadır.

Köyün içme suları, dağlardan çıkan kaynak sularıdır. Murat dağının eteğinden çıkıp Uşak'a giden Çokrağan Suyu köyün içinden geçmektedir. Eskiden bu bölgenin bir av bölgesi olduğu söylenmektedir.

EKONOMİK DURUMU:

Köyde, çiftçilik ve hayvancılık yapılmaktadır. En çok arpa, buğday, nohut, fasulye ve haşhaş yetiştişilir. Küçükbaş hayvanlardan koyun, keçi; büyük baş hayvanlardan da inek yetiştirilir. Besicilik çok azdır.

Köy halkının büyük bir kısmı, sonbaharda mevsimlik işçi olarak İzmir-Çamaltı Tuzlasında çalışmak için giderler. Erkeklerin bir kısmı deri sanayiinde, genç kızlar ve kadınlar vardiyalı olarak dokuma sanayiinde çalışmaktadırlar. Ayrıca odun (yakacak) satarak geçim sağlanmaktadır.

SAĞLIK VE BESLENME:

Köyde sağlık ve beslenmeye önem verilmemektedir. Çocuk ölümleri çoğunluktadır. Köyümüzde ebe vardır. Sağlık hizmetlerini ebe karşılar. Sağlık taramaları yapılmaktadır. Aşılar zamanında yapılmaktadır. Aile planlaması için çaba harcanmaktadır.

EĞİTİM DURUMU:

Köyümüzdeki okul 1956 yılında yapılmış olup, eski tip iki lojman vardır. Köyümüzde okuma yazma oranı düşüktür. Zamanında açılan okuma yazma kurslarının büyük faydası olmuştur. Çocuk ilkokulu bitirince şehre çalışmaya göndermeyi düşünürler.

Köyden, 1 ziraat mühendisi, 1 yüksek okul mezunu, 1 yüksek okul öğrencisi, 4 öğretmen yetişmiştir. Uşak'a yerleşen ve orada çocuklarını okutan köylüler de vardır.

KÖYÜN PROBLEMLERİ:

Köyün altyapısı, kanalizasyonu yoktur. İçme suyu, köy içindeki çeşmelerden karşılanmaktadır. Arazi sulaması yoktur. Ekilebilir ve verimli arazisi çok azdır. Tarlalar bilinçsizce ekilmektedir. Eğitim öğretime gerekli önem verilmemektedir. Köyün içme suyu sorunu vardır.

KÖYÜN FOLKLORÜ:

Köyde folklor olarak tehbih ve şapka ön planda gelir. Düğün ve nişanlarda, kadınlar ve erkekler kendi aralarında ve karşılıklı ikişer kişi oynamaktadırlar. Kadınlar genellikle şalvar üstüne etek ve bluz giyerler. Erkekler ise pantolon, gömlek, ceket ve şapka giyerler.

SOSYAL DURUM:

Köyde akraba evlilikleri çoğunluktadır. Bu yüzden özürlü çocukların sayısı oldukça fazladır. Köyde üç tane kahve vardır. Bir tane bakkal vardır.

Köyün camisi vardır. Eski Cami 1924 yıllarında yapılmıştır. Yeni cami köy halkının çabalarıyla ve diğer halktan toplanılan parlarla yapımı tamamlanmıştır

Köy düğünleri, eski örf ve ananelere göre yapılmaktadır. Düğün ve nişan törenleri dua ile ve mahalli çalgılarla yapılmaktadır. Düğünlerde eğlence yapılmakta ve içki içilmektedir. Köyde başlık parası yoktur, fakat takı taktırılır.

İklim
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus
Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 1100
2000 1002
1997 1012

Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri
Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır köyün kanalizasyon şebekesi vardır . Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.2007 yılı şubat ayında köye veteriner hekim verılmış olup,köy tarım bürosu açılmıştır.


Kaynak : Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kaynak : Yerel Net

Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz
 
Geri
Üst