AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Karabağ Ketesi (Qarabağ Kətəsi)

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
Karabağ Ketesi (Qarabağ Kətəsi) Tanımı İçin Materyaller
5 su bardağı un ( 200 ml ölçülü )
0,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı süt
150 gram tereyağı
3-5 çorba/k ekşi krema ( yoksa yağlı yoğurt )
2 yumurta
2 çay kaşığı kuru maya
İç harcı;
1 su bardağı un
1 su bardağı tozşeker
160 ml eritilmiş ılık tereyağı
0,5 çay kaşığı kişniş tohumu öğütülmüş
1/3 çay kaşığı köri
1/3 tuz
Üzeri için;
2 yumurta sarısı

Karabağ Ketesi (Qarabağ Kətəsi) Tanımı Yapılışı

Yağ ılıtılmış olarak eritilir, süt üzerine ek olunur. ( yağın sıcaklığı süt ün soğukluğunu ılık bir hale getirir karışımı ) ekşi krema ve toz şeker de ek edilir.
Maya ılık az suda ıslatılır. Un elenir, tuz, sütlü yağ karışımı ve yumurta da ek edilip yumuşak ele yapışan bir hamur yoğrulur.
Üzerini uygunca sarıp 1 saat, saat yarım mayalanmaya alıyoruz sıcak bir ortamda.
Bu ortada iç harcı hazırlayalım.
Un tavaya alınır, baharatlar ek edilir, azcık rengi dönene kadar kavrulur. ( sarımsı renk ).
Biraz soğuduktan sonra toz şekerini ilave edip karıştırıyoruz.
En son da eritilmiş tereyağını ek edip bulamaç haline gelene kadar karıştırırız.
Mayalanan hamurdan elma büyüklüğünde bezeler yapıyoruz ve üzerine mutfak havlusu serip 20-30 dk bekletiyoruz bezeleri.
Sonra dinlenen bezeleri açıp iç harçtan 2 çorba kaşığı kadar yerleştirip bohça üzere büküyoruz. Büktüğümüz kısmını alta çeviririz.
Hazırladıkça fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine mutfak havlusu serip 10-15 dak dinlendiriyoruz.
Dinlenen külçeler üzerine yumurta karışımı bol-bol sürüp çatalla çizgiler atıyoruz. ( elimizle sürersek yumurtanı daha hoş olur ).
Evvelden ısıtılmış 180-200 derecelik fırın da 15-18 dk üzeri kızarana kadar pişiririz.
Üzeri için; yumurta sarısı, süt ve yağ çatalla düzgünce çırpılır.
Afiyet olsun .
 
Geri
Üst