Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kara murver agaci nasil bir sey?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Kara mürver ağacı nasıl bir şey?​

Hanımeligiller familyasına ait olan Mürver ağacı 3 ila 10 metre arasında büyüyen çalı görünümlü bir ağaçtır. Yaprakları iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur. Mürver ağaçlarının çiçekleri olgunlaştığında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşmektedir.

Kara mürver nasıl tüketilir?​

Kara mürver nasıl tüketilir?
Mürverin çiçekleri çay ve şerbet yapımında kullanılır. Tatlıların yanında süsleme ve aroma katmak amacıyla kullanılır. Mürver çiçekleri limon ve balla tatlandırılarak içilebilir. Mürver ağacının kabukları kaynatıldıktan ve süzüldükten sonra içilebilir.

Mürver çiçeği nerede bulunur?​

Mürver çiçeği nerede bulunur?
Pehlevan, “Latince adı ‘Sambucus nigra’ olan kara mürver; Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da yetişir. Çok sayıda türü bulunur.

Kara mürver ağacı nasıl yetiştirilir?​

Günde en az 3 saat direkt güneş ister. Bahçelere dikilince kara mürver toprak seçmez. Saksıda da yetiştirilebilir ama saksıda işler değişir. Saksı mümkün olduğunca büyük ve geniş (genişlik çok önemli) ve toprak mutlaka humuslu doğal arazi toprağı olmalıdır.

Kara mürver neye faydalı?​

Kara mürver neye faydalı?
Kara mürverin faydaları nelerdir? -Çiçekleri, yaprakları ve kökleri ağrı giderici etkisi sayesinde özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmede, romatizma, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda kullanılır. -Bitkinin meyvelerinde bulunan flavonoitler grip virüsünü iyileştirmede etkilidir.

Mür ağacı Türkiye’de nerede yetişir?​

Mür ağacı Türkiye’de nerede yetişir?
Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Anadolu’da batı, orta ve doğu Toroslar’da doğal olarak yayılış gösterir. Kuzeyde Erbaa ve Niksar çevrelerinde küçük ve izole halde bulunur.

Mürver şurubu nasıl kullanılır?​

Nasıl kullanılır? Şuruptan haftada 2 ya da 3 kez birer kaşık almak ve ardından bir bardak ılık su içmek gerekir. Mürver şurubunu yetişkinler bir çorba kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketmek yeterlidir. Fakat ciddi bir rahatsızlığı olanların, bu şurubu uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekir.

Farmasi Kara Mürver nasıl kullanılır?​

Farmasi Kara Mürver nasıl kullanılır?
Farmasi Kara Mürver; 3.4 gr x 10 adet saşe olarak üretilmiştir. 1 dakikada kullanıma hazırdır. 1 bardak suya (200ml) karıştırılarak, suda eritilerek kullanımı mümkündür. Farmasi Kara mürver ektresi 1 saşedeki miktarı 500 mg. dır.

Mürver Türkiye’de nerede yetişir?​

Mürver Türkiye’de nerede yetişir?
Yetiştirildiği Yerler : Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye’nin Akdeniz bölgesi hariç her yöresinde yetiştirilebilir.

Kara mürver aktarda bulunur mu?​

Latince ismi sambucus nigra olan kara mürveri takviye gıda formunda da piyasada satılmaktadır. Kara mürver şurubu, kara mürver ekstresi, kara mürver özütü olarak eczanelere bulunur. Ayrıca çay olarak demlenebilecek mürver çiçeği kurusu, kara mürver kurusu nadir de olsa aktarlarda bulunabilir.

Kara mürver fidanı ne zaman dikilir?​

Kara mürver fidanı ne zaman dikilir?
Tüplü fidanlarınızı yılın 12 ayı rahatlıkla dikebilirsiniz. Yaprak döken bir yapıda olan kara mürver fidanı, şifalı bir bitki olup yaprakla ve meyvesinden çay ve şurup yapılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede hobi amaçlı yetiştiriciliği yapılabilir.

Mürver nasıl bir bitkidir?​

Mürver nasıl bir bitkidir?
Mürver, meyveli çalı cinsi şifalı bir bitkidir, halk arasında terleme çayı ve patlangıç olarak da bilinir. Çiçeği, meyvesi, sürgünleri gibi odunu da çok değerlidir. Meyvelerinin yüksek antioksidan özelliği vardır ve lezzetidir.
 
Kara mürver ağacı, hanımeligiller familyasına ait olan ve genellikle 3 ila 10 metre arasında büyüyen çalı görünümlü bir ağaçtır. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur. Mürver ağaçlarının çiçekleri olgunlaştığında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşmektedir. Mürverin çiçekleri çay ve şerbet yapımında kullanılır, tatlıların yanında süsleme ve aroma katmak amacıyla kullanılır. Ayrıca mürver çiçekleri limon ve balla tatlandırılarak içilebilir. Mürver ağacının kabukları kaynatıldıktan ve süzüldükten sonra içilebilir.

Mürver çiçeği genellikle Anadolu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'da yetişir. Mürver ağacı günde en az 3 saat direkt güneş ister. Bahçelere dikilince toprak seçimi konusunda seçici değildir, saksıda da yetiştirilebilir ancak saksının büyük ve geniş olmasına dikkat edilmelidir.

Kara mürverin faydaları arasında çiçekleri, yaprakları ve kökleri ağrı giderici etkisi sayesinde özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmede, romatizma, bel ağrısı, cilt ödemleri gibi rahatsızlıklarda kullanılması yer alır. Ayrıca bitkinin meyvelerinde bulunan flavonoidler grip virüsünü iyileştirmede etkilidir.

Mürver Türkiye'de genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Anadolu'nun batı, orta ve doğu Torosları'nda doğal olarak yayılış gösterir. Mürver Türkiye'nin Akdeniz bölgesi hariç hemen hemen her yöresinde yetiştirilebilir.

Mürver çiçeklerinden yapılan şurubun kullanımı için genelde haftada 2 veya 3 kez birer kaşık alınması ve ardından bir bardak ılık su içilmesi önerilir. Yetişkinler için bir çorba kaşığı, çocuklar için ise bir tatlı kaşığı mürver şurubunun tüketilmesi yeterli olabilir. Ancak ciddi bir rahatsızlığı olanların bu şurubu kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önemlidir.

Kara mürverin aktarlarda bulunabileceği belirtilmiştir. Özellikle takviye gıda olarak satılan mürver ürünleri eczanelerde de bulunabilir. Ayrıca mürver çiçeği kurusu ve kara mürver kurusu nadir de olsa aktarlarda bulunabilir.

Kara mürver fidanının tüplü fidanlarının yılın 12 ayı rahatlıkla dikilebileceği belirtilmektedir. Yaprak döken bir yapıda olan kara mürver fidanı, şifalı bir bitki olup yaprakları ve meyvesinden çay ve şurup yapılabilmektedir. Hemen hemen her bölgede hobi amaçlı yetiştiriciliği yapılabilir.

Mürver, meyveli çalı cinsi şifalı bir bitkidir. Halk arasında terleme çayı ve patlangıç olarak da bilinir. Çiçeği, meyvesi, sürgünleri gibi odunu da değerlidir. Meyvelerinin yüksek antioksidan özelliği bulunmaktadır.
 
Geri
Üst