AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kara Hindiba nedir? Karahindiba bitkisi

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
52.415
Tepkime puanı
1
Puan
1
Karahindiba hakkında veri
Kara hindiba bitkisi nasıl yetişir
Nisan ve Mayısta bütün tarla kıyılarında, çayırlarda ve çimenlerde çiçeklenir Her yıl bu çiçek halısını büyük bir zevkle izleriz Bu cins, sarı çiçekli, fazla yıllık, süt taşıyan minik bitkilerdir Yapraklar rozet halinde tabanda yığılmış olup, kenarları derin loblu ve dişlidirRozet yaprakları bazı kentlerimizde ilkbaharda sebze olarak satılmaktadırBitki çok nemli yerleri sevmez Yapraklar çiğnenmeden önce, kökler, ilkbaharda veya sonbaharda, çiçek sapları ise, çiçeklenme esnasında toplanır Bitkinin tümü şifalıdır Her ilkbaharda bitkinin hepsi toplanarak ve haşlanmış patates ve haşlanmış yumurta ile karıştırılarak hoş bir yemek yemek hazırlanabilir
Kara Hindiba'nın en önemli iki özelliği, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında epeyce başarılı oluşudur Karaciğeri en olumlu etkileyebilen bitkilerden biridir Günde yenilen 56 çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabilir Bu saplar şeker hastalığına da iyi gelebilir Şeker hastaları bu saplardan günde 10 tane dek, bitki çiçekli olduğu sürece yiyebilirler Saplar çiçekleri ile birlikte yıkandıktan sonra çiçekler koparılır ve saplar ağır ağır çiğnenerek yenir Bunlar acımtırak, gevrek ve suludur ve kıvırcık salatanın tadını andırırlar çoğu kez hastalanan ve kendilerini kötü hisseden kişiler, 14 günlük bir hindiba çiçek sapı kürü uygulayabilirler Bu kürün etkisi sizi şaşırtacaktır Ama bu saplar daha başka hastalıklarda da yardımcı olurlar Deri kaşıntılarını, egzamaları ve temriyeleri iyileştirebilirler Mide sıvılarını düzene sokar ve mide de birikmiş maddeleri temizler Taze çiçek sapları karaciğer ve safrakesesinin çalışmalarını düzenler Hindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, bolizma hastalıklarına aleyhinde fazla önemli maddeleri de içerir Kan arıtıcı etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da tezgâhtar olabilir Eğer taze çiçek sapı kürü 4 hafta sürdürülecek olursa, beze şişkinlikleri de değil olabilir Sarılık ve dalak hastalıklarında da hindiba başarıyla kullanılabilir Hindiba kökü, ham yenildiğinde veya kurutulup dere şeklinde kullanıldığında, kan arıtıcı, sindirim kolaylaştırıcı, ter ve idrar söktürücü ve canlandırıcı etkilere sahiptir Bu kökler kanı inceltir ve kanın koyu olması halinde başarıyla kullanılabilir *
 
Kara hindiba bitkisi (Cichorium intybus), genellikle Nisan ve Mayıs aylarında tarla kenarları, çayırlar ve çimenlik alanlarda çiçeklenen sarı çiçekli bir bitkidir. Rozet şeklindeki yaprakları tabanda toplanmış olup derin loblu ve dişlidir. Bu bitki, çok yıllık, süt taşıyan ve sarı çiçekler açan bir türdür. Yaprakları bazı şehirlerde ilkbaharda sebze olarak satılmaktadır.

Kara hindiba bitkisinin tümü şifalı özelliklere sahiptir. Özellikle safra kesesi ve karaciğer hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Günde tüketilen 5-6 adet çiçek sapının, kronik karaciğer iltihaplarında iyileşme sağlayabileceği bilinmektedir. Ayrıca şeker hastalığına da iyi gelebileceği ve şeker hastalarının çiçek saplarını tüketebileceği belirtilmektedir. Genellikle saplar çiçekleri ile birlikte yıkanır, çiçekler koparılır ve saplar ağır ağır çiğnenerek yenir.

Kara hindiba bitkisinin çiçek sapları, deri kaşıntıları, egzamalar ve sedef hastalıklarını iyileştirebileceği, mide sıvılarını düzenleyebileceği ve mideyi temizleyebileceği belirtilmektedir. Ayrıca kan arıtıcı etkisi sayesinde romatizma ve gut gibi hastalıklarda da yardımcı olabileceği ifade edilmektedir.

Hindiba kökü ise ham halde veya kurutulup toz haline getirilerek kullanılabilir. Kanı inceltme, sindirimi kolaylaştırma, ter ve idrar söktürme gibi etkilere sahiptir. Ayrıca canlandırıcı etkileri de bulunmaktadır. Fakat bu bitkiyi kullanmadan önce mutlaka bir uzman ya da hekime danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst