AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Kar Yagarken havanin isinmasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.478
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Kar Yagarken havanın isinmasi neden olur?​

Kar yağarken havanın ısınması kısmen doğru bilgidir. Kar başlamadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşıp yağışa dönüşmesi gerekir. Bu buharlaşma havanın ısınması ile gerçekleşir. Bu değişik faz değişimlerinden açığa çıkan gizli ısılar az da olsa havanın ısınmasına neden olmaktadır.

Yağmur yağdığında hava sıcaklığı bir miktar artar Bunun nedeni nedir?​

Su buharı yağmur damlasına, yağmur damlası ise buz parçası haline gelirken ise dışarıya ısı yayar. Özetle yağmurdan önceki sıcaklığın sebebi havadaki su buharının yoğuşarak yağmur damlasına dönüşmesi sırasında içerisindeki gizli ısıyı dışarıya vermesidir.

Kar yağarken havanın ısınması hangi hal değişimidir?​

Kar yağarken havanın ısınması hangi hal değişimidir?
Kar; su taneciklerinin çok soğuk havayla karşılaşınca donmasıyla çok ince buz parçalarına dönüşmesidir.Yani kar yağarken bir donma durumu söz konusudur. Fiziksel olarak hal değişimi gerçekleşir, su buza dönüşür. Bu esnada dışarıdan soğuk hava aldığı için ortamın sıcaklığı artar, hava ısınır.

Kar yağarken hava soğuk olur mu?​

Kar yağarken hava soğuk olur mu?
kar yağışı ısı veren tepkime olduğu için ortama ısı verir. hava yumuşar. hava sıcak olur demek biraz abartıdır, sadece ayaza göre veya yağmura göre daha egzotermik bi olay olduğu için, kar yağışı ortamı bi nebze de olsa ısıtır.

Yağmur Sıcağı ne demek?​

havalar çok sıcak olduğunda “yağmur sıcakları bunlar” şeklinde kalıplaşmış bir ifade ile insanların kendi kendilerini teselli etme durumu içine girdikleri sıcaklar. havanın normal olarak bu kadar sıcak olamayacağı, bu sıcakların ancak yağmur yağmadan önceki bir takım meteoroljik olaylar nedeniyle olduğu inancı, kısa …

Hava neden sicak olur?​

Atmosfer bir miktar direkt güneşten gelen ışınlarla ısınırken, önemli miktarda ısınan yerden yansıyan ışınlarla ısınır. Atmosferin çoğunlukla yerden yansıyan ışınlarla ısınması, yükseklikle sıcaklığın azalmasının temel sebebidir.

Dolu hangi hal değişimidir?​

Dolu hangi hal değişimidir?
Dolu bir yağış biçimidir. Katı şekilde ve buz biçiminde oluşur. Dolu yağışı sıvı özelliğini kaybederek buz şeklinde yağmaktadır.

Kar oluşumu hangi hal değişimine örnektir?​

Kar oluşumu hangi hal değişimine örnektir?
Maddenin sıvı halden katı hale geçmesine donma denir. Bir madde donarken çevresine ısı vermektedir. Kar yağışı olan günlerde havanın daha sıcak olması bununla açıklanabilir. Donma olayı gerçekleşirken mevcut olan sıcaklığa donma noktası ya da donma sıcaklığı denir.
 
Kar yağarken havanın ısınmasının nedeni, kar oluşmadan önce suyun buharlaşması ve havanın ısınması ile ilgilidir. Su yeryüzünden buharlaşarak yağışa dönüştüğünde bu süreç sırasında gizli ısılar açığa çıkar ve bu da havanın ısınmasına sebep olur. Yine yağmurdan önceki sıcaklığın artmasının nedeni ise su buharının yağmur damlasına dönüşürken içindeki gizli ısıyı dışarıya vermesidir.

Kar yağarken havanın ısınması bir hal değişimidir, çünkü kar yağdığında su tanecikleri çok soğuk havayla karşılaşarak donar ve buz parçalarına dönüşür. Bu durumda suyun katı hale geçmesi, yani donma olayı gerçekleşir ve bu da havanın ısınmasına sebep olur.

Kar yağarken hava soğur mu, sıcak mı olur sorusuna ise kar yağışının ortama ısı veren bir tepkime olduğu için hava yumuşar, dolayısıyla hava sıcak olur diyebiliriz. Ancak hava sıcaklığındaki artışı abartmamak gerekir, çünkü kar yağışının hava sıcaklığını belirgin şekilde yükselttiği söylenemez, sadece ortamı bir nebze ısıttığı söylenebilir.

Dolu ise sıvı halden katı hale geçen bir yağış biçimidir. Katı ve buz şeklinde oluşan dolu yağışıyla karşılaşabiliriz.

Son olarak, kar oluşumu donma hal değişimine bir örnektir. Kar oluşurken suyun sıvı halden katı hale (buz) geçmesiyle birlikte çevresine ısı verir ve bu da havanın ısınmasına sebep olabilir. Donma olayı gerçekleşirken meydana gelen sıcaklığa donma noktası veya donma sıcaklığı denir.
 
Geri
Üst