- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 171.662
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Kar paylaşım planı nedir?
Çalışanların düzenli ücretlerine ilave olarak, işletme karına bağlı özel bir tutarın hemen veya gecikmeli olarak ödenmesine yer veren planlara “kar paylaşım planları” adı verilmektedir (Ünal, 1998:31).Scanlon planı nedir?
Scanlon planı, ürün ve hizmetlerin üretiminde sağlanan maliyet tasarruflarını, çalışanlar arasında parasal olarak paylaştıran grup teşvik planıdır (15).Kazanç paylaşım planı uygulamaları hangi ücret sistemleri içerisindedir?
Bu sistem üzere işleyen tüm planlar kâr paylaşım planı olarak isimlendirilir (Güleryüz, 2009: 92). Taşıdığı özendirici nitelikten dolayı, genellikle özendirici ücret sistemleri içinde yer almaktadır.
Scanlon planı kim buldu?
1935 yılında, ABD İşçi lideri Joseph Scanlon tarafından geliştirilmiştir. Bu plan verimliliği artırma amacıyla sendika- yönetim işbirliğini öngören primlerin işçilik maliyetlerinden sağlanan tasarruflarla ödendiği bir plandır.Kazanç paylaşım modeli nedir?
Kazanç paylaşımı, işçilerin işletme hedeflerine ulaşması veya aşması ile finansal kazançların paylaşılmasına tam olarak katılmalarını sağlamak amacı ile, işletme performansı ve ödüller arasında net bir ilişki kurmaya yönelik bir ücret sistemidir.Ücret Sistemi Nasıl Kurulur?
Ücret Sisteminin Oluşum Süreci
- İş Analizlerinin Yapılması
- Faktörlerin Belirlenmesi.
- İş Değerlemesi.
- İş Gruplandırması
- Piyasa Ücret Araştırması
- Ücret Yapısını Oluşturma.
- İş Grubuna Bağlı Olarak İşlerin Ücretlendirilmesi.
Bu sistemler şunlardır:
Farklı bir ifadeyle; yetkinliğe dayalı ücret sistemleri, bireylere odaklanmakta ve onları sahip oldukları becerilere göre ücretlendirmektedir. Bununla birlikte bu sistemde bir ücret artışı elde edebilmek için anlamlı bir ilerleme sağlayan yetkinliklerin öğrenilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir (Ünsar, 2009: 50).
Ücretlemenin amaçları nelerdir?
Ücretlemenin amaçlarını şöyle sıralayabiliriz: – şletmeye nitelikli insan gücü çekmek – şgörenin işletmede devamlılığını sağlamak – şgöreni görevinde motive etmek – şgöreni yükseltmeye özendirmek – şgöreni kendini gerçekleştirmesi için cesaretlendirmek (Carrol ve Tosi, 1977).