AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Kar maksimizasyonu nasil saglanir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Kar maksimizasyonu nasıl sağlanır?​

Kâr Maksimizasyon koşulu: PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
Marjinal hasılat nasıl hesaplanır?
Ortalama hasılat fiyata eşittir. Marjinal hasılat (MR) satılan bir bi- rimlik artış sonucu, toplam hasılatta değişmedir. MR = Q TR ∆ ∆ dur. Tam rekabet piyasasında, firma için talep esnekliği ∞, talep eğrisi yatay eksene paralel olduğu için MR=P dir.
Uzun dönemde monopolcü firma neden aşırı kar elde eder?
Uzun dönemde ise fiyat üzerinden rekabetin olmaması ve piyasaya giriş-çıkış serbestisinden dolayı tam rekabet ve tekelci rekabet piyasalarında aşın kâr ortadan kalkar. Buna karşılık tekel piyasasına giriş engeli olduğu için uzun dönemde aşırı kâr devam eder.

Maksimize etmek ne demek?​

Maksimize etmek, en kısa sürede en büyük başarıyı elde etmek demektir. Optimize etmek ise daha çok mevcut problemleri çözüme kavuşturmak için hamle yapmak demektir. Örneğin: Bir televizyon kanalının prime time’da zirveye çıkmak için yaptığı stratejiler, maksimize etmek olarak tanımlanır.
Üretici denge koşulu nedir?
Üretici dengesi nedir? (Ekonomi) Bir üreticinin belirli bir üretim miktarını (çıktı, output) en düşük maliyetle gerçekleştirmesi durumudur. Ya da tersinden ifade edilirse, üreticinin belirli bir harcama ile mümkün olan en yüksek üretim miktarını elde etmesi olarak tanımlanabilir.
Maksimizasyon yaklaşımı ne demek?
Maksimizasyon Yaklaşımı Nedir? Maksimizasyon yaklaşımı Jim Buchanan, Gordon Tullock ve Anthony Downs gibi teorisyenler tarafından savunulan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın görüşüne göre hükümetler kendi varlıklarını sürdürebilmek için demokrasi ile yönetilmesi gerekmektedir.
8.7 Uzun Dönem Denge Fiyatı ve Çıktı Seviyesi Eğer monopol işletme, kısa dönemde kâr elde ediyorsa, uzun dönemde de kâr elde edecektir, çünkü rakip işletmelerin piyasaya girmesi söz konusu değildir (monopol tek işletme demektir, aksi taktirde monopolden söz edilemez).
Monopolcü firmanın arz eğrisi neden yok?
Bu durumda monopolün aynı fiyattan farklı miktarlarda üretim yapmasına yada farklı fiyatlardan aynı miktarda üretim yapmasına imkan verir. bu durumda monopol için fiyat ve üretim miktarı arasında fonksiyonel bir ilişki söz konusu değildir ve arz eğrisi çizilemez.
Minimizasyonu ne demek?
amaç fonksiyonunu en aza indirgeme (en azlama) çalışmasıdır. örneğin bir lojistik çalışmasında belirli kısıtlar çerçevesinde kat edilecek en az mesafeyi aramak, bir minimizasyon problemidir. bu da sarf edilen zaman; yakıt, bakım ve saat ücreti masraflarını azaltmak amacı güttüğünden gider minimizasyonu demektir.

Üretim imkanları eğrisi neyi ifade eder?​

üretim faktorlerinin miktarı ve teknoloji sabitken, bir toplumun üretebileceği ve üretemeyeceği mal demetlerini ayıran bir sınır çizgisidir. eğrinin sağındaki noktalar üretilemeyecek mal demetlerini, solundakiler ise kaynakların kötü kullanıldığını veya tam olarak kullanılmadığını gösterir.
Ölçeğe göre artan getiri ne demek?
Ölçeğin Artan Verimi (Ölçeğe göre artan getiri): Bütün girdilerin belli bir oranda arttırıldığı zaman ürün miktarının girdilerdeki artış oranından daha büyük bir oranda artması.

Geri